Hlavní obsah

Cvičení během menstruace: Co pomáhá a čemu se vyhnout?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Mnohé ženy přestávají v době menstruace cvičit – buď je jim to nepříjemné, nebo se domnívají, že by si mohly ublížit. Pokud ovšem nepatříte k těm, které se měsíc co měsíc svíjejí v bolestivých křečích, není důvod s pravidelným pohybem ustávat ani během vašich dnů.

Článek

Výkyvy nálad, oteklé tělo či křeče. To je pro mnoho žen každoměsíční realita, která je vede k tomu, že tráví své dny na gauči s čokoládou a odmítají jakékoli společenské vyžití včetně sportu. Některé si dokonce myslí, že si pohybem mohou ublížit. Opak je ale pravdou: pokud netrpíte nesnesitelnými bolestmi, má sport i během menstruace svůj význam.

Lepší nálada a méně bolesti

Pohybová aktivita má dva hlavní benefity. „Cvičení během menstruace je velmi prospěšné. Jednak rozprouděná krev uvolňuje křeče a ulevuje bolestem, jednak cvičením vyplavené endorfiny zlepšují náladu,“ shrnuje trenérka Hana Víšková.

Že má fyzická aktivita schopnost zmírnit menstruační bolesti jak z dlouhodobého, tak z krátkodobého hlediska, naznačují i výzkumy. Studie zveřejněná v odborném časopise Journal of Education and Health Promotion prokázala, že ženy, které cvičily po dobu osmi týdnů alespoň třikrát týdně 30 minut, trpěly menšími menstruačními bolestmi než ženy, jež se nehýbaly. Cvičení může také napomoci k uvolnění ztuhlých svalů a i tím ulevit od křečí. Dalším benefitem je skutečnost, že vypotíte nějakou tu vodu, a budete se cítit méně oteklé.

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Výběr sportu během menstruace je jen na vás a vašem těleFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Jak cvičit při menstruaci

Co se týče druhů pohybu, platí, že žádné cvičení není během měsíčků zakázané. Vždy je primární to, jak se žena cítí a co jí dělá dobře. Neexistují žádné výzkumy, které by v tomto období ze zdravotních důvodů problematizovaly nějaký druh sportu. Přesto existují tipy, které vám mohou toto období usnadnit.

1. Jóga a pilates

Pravidelné protahování je velmi důležité, a to obzvlášť při menstruaci. Pomáhá uvolnit svaly, které bývají v tomto období stažené a v křečích. Hodně protahovacích cviků zahrnuje například pilates nebo jóga. U té si ovšem dejte pozor na některé pozice, které by mohly zhoršit bolest. „V prvních třech dnech, kdy bývá menstruace nejsilnější, nedoporučuji inverzní (obrácené) pozice, jako je například svíčka nebo stoj na hlavě,“ upozorňuje Hana Víšková.

2. Posilování

Jestliže si během měsíčků zvolíte posilování, pak vynechte spodní břišní svaly a záda. Mohly byste si je rozdráždit a zbytečně rozbolavět. „Cvičení, která zahrnují posilování pánevního dna a břišních svalů, mohou v tomto období zbytečně zesilovat krvácení i bolestivé křeče,“ varuje lektorka tance a cviků pánevního dna Vendulka Pánková.

3. Dechové cvičení

Vendulce Pánkové se osvědčilo dechové cvičení, konkrétně hluboký podbřiškový dech, který uvolňuje pánevní dno a pomáhá od menstruačních bolestí. Cílem je snažit se dýchat až dolů do pánve, respektive do pánevního dna – pomůckou je představit si, že „dýcháte do kalhotek“. 

Nezapomínejte na vodu a minerály

Nesmírně důležitá je hydratace a doplňování minerálů například prostřednictvím minerálek nebo doplňků stravy. S krví totiž z těla odcházejí i některé stopové prvky a minerály, kupříkladu železo. „Je třeba také doplňovat hořčík, který zabraňuje křečím a cvičením se vyplavuje,“ radí Hana Víšková.

Reklama

Načítám