Hlavní obsah

Bob Dylan slaví 80: Shakespeare své doby oceněný Nobelovkou

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární písničkář Bob Dylan má na kontě přes 500 songů a je pravidelně řazen mezi nejvlivnější hudebníky světa. Dnes slaví 80. narozeniny a přezdívá se mu Shakespeare své doby.

Článek

O Bobu Dylanovi se mluví jako o legendě, ikoně a umělci, který měl zásadní vliv na vývoj hudby i společnosti. Někteří milují jeho rané folkové období, jiným sedla víc jeho elektrifikovaná proměna. A čeští fanoušci si oblíbili i coververze Jaroslava Hutky (74) nebo Petra Kalandry (†45).

Za desítky let na umělecké scéně převzal mnoho ocenění a rozboru jeho díla se věnovali univerzitní studenti i literární vědci. Prodal desítky milionů desek a na koncertních turné strávil roky. Dnes slaví tento vzácný muž 80. narozeniny. A kdyby se svět nezastavil kvůli pandemii, je jisté, že by se právě teď někde chystal na vystoupení. Jaký je život rebela s Nobelovou cenou?

Začátky v New Yorku

Narodil se v roce 1941 jako Robert Zimmerman do židovské rodiny v minnesotském městečku Duluth. Už na střední škole založil kapelu a jen vkročil na pódium, odhazoval stud. A hudby se už nevzdal, ač se to rodičům nelíbilo. V roce 1961 přijel do New Yorku za svými hudebními idoly a začal vystupovat po barech a klubech. Stal se objevem folku, brzy si získal publikum a dostal nabídku na první album.

Foto: Profimedia.cz

V New Yorku mladý Bob Dylan tvořil, potkával se s hudebníky a hledal svoji cestuFoto: Profimedia.cz

První album 

Prvního alba se sice prodalo jen 5 000 kusů, ale stačilo to, aby si na sebe vydělalo. Bob Dylan začal do svých textů promítat společenské problémy a vyjadřovat se k nerovnému postavení černochů nebo k válce ve Vietnamu. Mladí lidé se v jeho písních našli – nebyly to povrchní songy o lásce, měly hloubku a poselství. Ač o to nikterak neusiloval, stal se mluvčím květinových dětí a „králem protestsongu“.

Foto: Profimedia.cz

S kytarou a foukací harmonikou, to byl folkař Bob DylanFoto: Profimedia.cz

Folkař, nebo rocker?

Hudebník několikrát během své kariéry změnil směr a ne vždy se to setkalo s nadšením. Když v 1965 opustil folk a začal si s rockem, stalo se na nějakou dobu pískání fanoušků součástí jeho koncertů. A z něj se stal vyčerpaný a arogantní muž, který experimentoval s drogami. „Naštěstí“ měl v roce 1966 nehodu na motorce a rozhodl se dát si pauzu a věnovat se rodině. Vrátil se naplno až v roce 1974 a ponořil se do práce. Kromě zpěvu se ale oddával i ženám a vínu a jeho první manželce Saře (81) časem došla trpělivost a rozvedli se.

Foto: Profimedia.cz

Když na něj folkoví fanoušci křičeli, že je jidáš, a odmítali ho jako rockera? Řekl kapele, ať to pořádně ohulíFoto: Profimedia.cz

Opět jiný Dylan

80. léta byla ve znamení další velmi špatně přijaté tvůrčí změny oblíbeného umělce. Že se v jeho textech daly již dříve nalézt citace například ze Starého zákona, nikoho nepřekvapilo. Sečtělý autor se inspiroval v mnoha velkých dílech. Ale po rozchodu s matkou svých čtyř dětí zřejmě potřeboval znovu nalézt sám sebe: nechal se pokřtít a nové písně věnoval svému duchovnímu znovuzrození. Nakonec se ale vrátil k původnímu repertoáru a své kazatelské chování zmírnil...

Foto: Profimedia.cz

Tmavé brýle a nepřístupný výraz, to k Bobu Dylanovi už roky patříFoto: Profimedia.cz

Nekonečné turné a úžasné album

Na přelomu 80. a 90. let se vydal, jak sám řekl, na nekonečné turné – Never Ending Tour. Jezdil s kapelou po celém světě, hrál v obrovských halách i v menších sálech a byl pověstný tím, že každé jeho vystoupení bylo jiné, nikdy neodehrál dva stejné koncerty po sobě. Říká se o něm, že z pódia v podstatě neslézá a je tulákem, který nemá domov.

Nepřestává tvořit. Loni vyšlo po osmi letech autorské album Rough and Rowdy Ways, které je hodnoceno mimořádně pochvalně. Píseň Murder Most Foul se věnuje mimo jiné atentátu na Johna F. Kennedyho († 1963), má 17 minut a stala se hitem.

Foto: Profimedia.cz

Být neustále na turné bývalo pro Boba Dylana vyčerpávají, teď je to jeho životní stylFoto: Profimedia.cz

Oscar a filmová tvorba

Bob Dylan se věnoval i filmové hudbě a například světoznámá píseň Knockin’ On Heaven’s Door poprvé zazněla ve westernu Pat Garrett & Billy Kid v roce 1973 a stala se jednou z nejhranějších písní vůbec a mnoho umělců natočilo coververzi.

Písně Boba Dylana se objevily i v mnoha dalších snících, v některých si i sám zahrál. Na kontě má kromě mnoha cen Grammy i Oscara a Zlatý glóbus za nejlepší filmovou píseň – Things Have Changed z dramatu Skvělí chlapi (2000). A to není vše!

Pulitzerova cena

Píše se rok 2008 a Bob Dylan získává jako první rocker v historii i Pulitzerovu cenu, tedy prestižní americké žurnalistické a umělecké ocenění. Porota vyzdvihla Dylanův přínos populární hudbě a americké kultuře vůbec: jeho texty jsou vnímány jako básně a mají vysokou uměleckou hodnotu.

Foto: Profimedia.cz

Bob Dylan neodmítal ani country styl a natočil například duety s Johnnym Cashem (†71)Foto: Profimedia.cz

Nobelova cena

Na Nobelovu cenu za literaturu byl univerzitními profesory navrhován mnohokrát a někteří nechápou, proč ji nedostal v dobách největší slávy. Ale v roce 2016 uzrál čas a Bob Dylan byl jako první hudebník oceněn. Švédská akademie věd ocenila jeho písňové texty, které výrazně ovlivnily americké písničkářství.

Foto: Profimedia.cz

Nobelovu cenu si Bob Dylan převzal v tichosti, bez pomp a větších oslavFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:
Jaroslav Hutka

Načítám