Hlavní obsah
3,4
(48)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Mezi skvělá dietní masa patří i králík. Upéct ho na kořenové zelenině zvládne i úplný začátečník, spoustu času ušetříte, když použijete mraženou zeleninovou směs pod svíčkovou. Nebojte se a pusťte se do toho!

30 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 3 ks mrkve
  • 2 ks kořenové petržele
  • 1/2 ks celeru
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 ks králíka
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 lžičky celého černého pepře
  • 1 lžička nového koření
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. Nejvíc práce na celém receptu dá příprava zeleniny. Mrkev, petržel a celer očistěte a nakrájejte na malé kousky, pro urychlení můžete použít 1–2 sáčky (podle chuti a velikosti, ale zeleniny není nikdy dost!) mražené zeleniny pod svíčkovou.

02.

Slaninu nebo špek nakrájejte na kostičky, pokud máte doma plátkovou slaninu, můžete jí králíka obalit. Na dno pekáče dejte zeleninu smíchanou se špekem a urovnejte na ní naporcovaného králíka  - přední a zadní stehna, pátý kus je hřbet. 

03.

Přidejte koření, pokud nechte mít po dopečení v zelenině kuličky pepře a nového koření, zavažte je do kousku gázy nebo vložte do zavíratelného sítka na čaj. Podlijte vodou do asi 2 cm výšky, přiklopte (nebo na pekáč dejte alobal) a vložte do trouby.

04.

Za občasného přelévání pečte asi 1,5 hodiny doměkka. Když je maso hotové, sejměte poklici či alobal a nechte lehce dopéct, aby maso mělo jemnou kůrčičku. Pozor ale, králičí maso se snadno vysuší, kůrka by neměla být příliš tmavá.

05.

Hotového králíka na kořenové zelenině podávejte s bramborovými knedlíky, pro rychlost a jednoduchost můžete použít i kupované bramborové noky, které jsou hotové během okamžiku.

Máte rádi králičí maso? Připravte si králíka s česnekovou omáčkou nebo králíka dušeného na hořčici a naprosto úžasný je i se švestkami a vínem

Reklama

Související témata:

Načítám