Hlavní obsah

Fungují jako botox, ale bez injekce. Tejpy proti vráskám omladí, vyhladí tvář a osvěží kontury

Foto: Geobor, Shutterstock.com

Foto: Geobor, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věděli jste, že si můžete obličej vyžehlit přes noc? A stačí k tomu tejp! Seznamte se s méně invazivní alternativou botoxu, s jejíž pomocí si můžete zmenšit viditelnost vrásek a osvěžit povadlé kontury obličeje.

Článek

Tejpy už asi znáte, a to především jako pomoc pro bolavá kolena nebo záda. Věděli jste ale, že mohou sloužit i k vyzmizíkování vrásek? Na tento poměrně nový trend jsme se podívaly blíže s odbornicemi na anti-age metody.

Cestou, jak omladit obličej, nejsou jen nejlepší séra nebo vyzkoušené krémy proti vráskám. Proti stárnutí můžete bojovat i díky estetické medicíně nebo také pravidelným cvičením. Face yoga čili obličejová jóga okouzlila spousty žen po celém světě. Cvičení a uvolňování svalů v obličeji je už osvědčená technika, jak si ve vizáži ubrat pár let. K tomu se nedávno přidala i metoda tejpování. A je skvělé obě metody kombinovat.

Obličejové tejpy proti vráskám

A co tyto „lepicí pásky“ umějí? „Fixují dané oblasti, pomáhají relaxovat nebo přímo vypínají a liftují pokožku,“ uvádí moderátorka Marta Dřímal Ondráčková, odbornice na obličejovou jógu. Tejpovat se dá opravdu celý obličej: „Pokud se tejpy lepí pravidelně, ideálně každý den na pár hodin nebo přes noc, tak dokážou pomoct od podbradku po vrásky na čele. A můžete se probudit bez mračivky.“

Tejpy dokážou uvolnit přetížené svaly, rozproudit lymfu nebo podpořit nový svalový návyk. „Používám je jako skvělý doplněk při jógové praxi. Je to prima způsob, jak naučit sval, co po něm chcete,“ vysvětluje Simona Rydlová, propagátorka face yogy. Vrásky na obličeji jsou totiž často výsledkem tenze, kterou si vytváříme sami. Schválně - když se zamyslíte a upřete pozornost ke svému čelu, necítíte, že je právě teď zatnuté? „Když provedete dva tři cviky z obličejové jógy na uvolnění čela a na noc ho občas zatejpujete, tak máte o hladké čelo postaráno,“ dodává Simona Rydlová.

Jak na tejpování obličeje

Jako každé tejpování, i toto má svá pravidla. Nejdřív si musíte uvědomit, jakým směrem by měl tejp táhnout. Pokud se jedná o mračivku, znamená to lepit pásku od obočí směrem nahoru k vlasům. Také dávejte pozor, abyste tejp nelepily na mastnou pokožku – nedržel by. A také nepatří do citlivé oblasti očního okolí.

Foto: Archiv Simony Rydlové

Návodů na tejpování obličeje existuje nespočet. Hledejte a zkoušejte, co bude vyhovovat právě vám a co potřebuje zrovna vás obličejFoto: Archiv Simony Rydlové

Jak často tejpovat tvář, aby to fungovalo

Používání tejpů je individuální a záleží, co řešíte za problém. „Já osobně tejpy používám jako doplněk párkrát za měsíc. Moje slabá místa jsou mračivka a přetížená brada. Když mám náročnější období a potřebuju i podporu během noci, zatejpuju si čelo a bradu,“ popisuje Simona Rydlová. Máte „tvrdohlavé“ svaly na čele, které se jen tak neuvolní? V takovém případě odbornice doporučuje používat tejpy ze začátku klidně každou noc. Jen je pak potřeba spát na zádech, aby se vám pásky nevytlačily do kůže.

Jakou tejpovací pásku použít

Na obličej nepatří klasický tejp, který se používá na tělo. Pokožka tváře je jemnější, a proto potřebuje lepidlo s menší fixační schopností. V lékárně seženete kinezio tape, což je o trochu jemnější tejpovací páska, ale pořád to pro někoho může být až moc. V tom případě musíte na internetu najít japonské face tape, které jsou přímo určeny na obličej, ale jsou krapet dražší.

  • Tejpy se nehodí pro velmi citlivou pleť ani na pokožku se zánětlivým akné, dermatitidou, ekzémem nebo růžovkou: lepidlo by mohlo kůži ještě víc podráždit.

Načítám