Hlavní obsah

Krása 50+: Péči o zralou pleť neodbývejte! Potřebujete antioxidanty, séra i oleje

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na co se zaměřit v péči o pleť po padesátce? Zejména na to, abyste z obličeje odstranily známky únavy a dodaly mu jas. Jak na to? Zkuste kosmetiku s antioxidanty a také oční masky. Nikdy není pozdě snažit se pro pokožku obličeje udělat trochu víc!

Článek

U žen po padesátce se mluví o zralé pleti – a její přirozenou součástí jsou vrásky. Ovšem kolik jich bude a jak budou hluboké, můžete do jisté míry ovlivnit správnou a pravidelnou péčí. Co by vám nemělo chybět v koupelně na poličce?

Pleť 50+: zralá, suchá, někdy i citlivá

Pokožka obličeje ztrácí s přibývajícími léty elasticitu i jas. Častěji se proto mohou vyskytovat pigmentové skvrny a pleť bývá sušší a citlivější než kdy dřív. „Suchá pleť se vyznačuje ztrátou mazu na povrchu, což může nastat například v důsledku hormonálních změn či nevhodné péče o kůži – třeba při používání příliš agresivních mycích přípravků,“ varuje MUDr. Radka Středová z paralékárny La Pharmacie Française.

Suchá kůže pne, svědí a tvoří se na ní šupinky. „Je vhodné ji často promašťovat přípravky s lipidy, které pomohou obnově ochranného filmu. Pokud kůži hlouběji chybí voda, mohou pomoci přípravky s kyselinou hyaluronovou, která na sebe vodu váže,“ doporučuje Radka Středová.

Mezi její tipy dále patří také termální vody nebo květinové hydroláty. Proč je používat? Ačkoliv se mohou zdát jako obyčejné, snad až zbytečné spreje s vodou, ve skutečnosti mají rychlé zklidňující a zvlhčující účinky a pokožka vypadá zářivější. Nanášejte je kdykoliv během dne nebo po vyčištění pleti.

Na zralou pleť platí antioxidanty

Skvělou anti-age zbraní jsou antioxidanty. „Pomáhají s mnoha příznaky stárnutí, ať už jde o jemné vrásky, pigmentové skvrny, nebo ztrátu jasu. Jejich největší koncentraci najdete v sérech či elixírech,“ doplňuje Radka Středová. Jedná se o oblíbené složky pečující kosmetiky – například vitaminy C a E, resveratrol, retinol, astaxanthin, výtažky z mořských řas.

Oleje pro extra péči

Elixírem pro zralou a suchou pokožku jsou proto pleťové oleje, které jsou antioxidanty přímo nabité. „Rostlinné oleje jsou po tisíciletí osvědčený prostředek. Jejich účinné látky umí udržet pleť hydratovanou, uzamykají vodu v pokožce, vyživují ji vitaminy, minerály a omega mastnými kyselinami a podporují regeneraci a elasticitu,“ vysvětluje Ivan Kopečný, vedoucí vývoje české značky La-Lá-La Cosmetics. Doporučuje je proto nejen pro zralou pokožku a užívat lze jak jednodruhové oleje, tak i jejich vybrané směsi.

  • Které druhy pleťových olejů vybrat pro zralou pleť? „Jednoznačně lze doporučit olej arganový, kaméliový, malinový, mandlový, jojobový, šípkový nebo švestkový a jejich směsi,“ radí Ivan Kopečný.
  • Kdy aplikovat pleťový olej? Aby mohla pokožka využít vše, co oleje nabízejí, musíte je používat pravidelně, nejlépe na závěr večerní skincare rutiny, tedy po séru i krému.

Pečující kosmetika pro zralou pleť

Péče o oční okolí hraje prim

Zralejší pleť působí občas unaveným dojmem, což může mít na svědomí oční okolí. A proto této části obličeje věnujte zvýšenou péči. Pravidelně aplikujte oční krémy a séra a hitem jsou také oční masky, které uvítáte zvláště po probdělé noci. Chcete-li účinek těchto přípravků podpořit ještě víc, skladujte je v lednici. Chlad rychle působí – otoky zmizí jako mávnutím kouzelného proutku!

  • Jak používat oční masku ve formě polštářků? „Stačí je sejmout z podkladové fólie a aplikovat pod oči. Jemně je přitiskněte, nechte působit 15 minut, poté odstraňte a přebytek séra lehce vmasírujte až do úplného vstřebání,“ radí Denisa Jasinská z české kosmetické firmy Essenté.

SPF každý den

Opakování je matka moudrosti, a proto je nutné opět připomenout, že kosmetika s ochrannými UV filtry nesmí chybět nikomu, a to bez ohledu na věk. „Sluneční záření je pro kůži nebezpečné, a navíc je jedním z hlavních příčin předčasného stárnutí pleti. Sluneční filtry by měly být širokospektré a aplikované v dostatečném množství několikrát denně, aby kůži správně chránily,“ upozorňuje Radka Středová.

  • Jak UV filtry kombinovat s péčí a líčením? SPF fluid/gel/krém se nanáší jako mezikrok mezi pečujícími produkty a make-upem. Ráno vyčistíte pleť, nanesete sérum, pleťový krém a pak krém s SPF, který může nahradit i klasický denní krém. Záleží, jakou dávku hydratace pleť zrovna potřebuje. Každou vrstvu nechte chviličku vstřebat.

Načítám