Hlavní obsah

Nikdy nevyjdou z módy! 10 kousků, které by neměly chybět ve vašem šatníku

Foto: garetsworkshop, Shutterstock.com

Foto: garetsworkshop, Shutterstock.com

Reklama

Toužíte občas po šatníku, ze kterého byste se mohla těšit několik let a zároveň si každý den ráno neopakovat, že nemáte co na sebe? Něco podobného samozřejmě jde. Můžete se totiž spolehnout na kousky prověřené dekádami, které nepodléhají módním trendům a jsou skvělým řešením ve chvílích bezradnosti. Výběr jsme zúžily na must-have desítku!

Článek

Slow fashion a udržitelný šatník už nejsou žádnými novými, alternativními trendy. Pomalu, ale jistě, člověk běžně uvažuje o tom, jestli daný kousek opravdu potřebuje a jak dlouho a často ho vlastně budete nosit. Méně je zkrátka více a víc než kvantitu bychom měli vyhledávat kvalitu. Proto se vyplatí stavět šatník na několika kusech, které budete milovat a nekonečně kombinovat. Které z nich jsou těmi nadčasovými a nevyjdou z módy?

Když se nad tím zamyslíte, tak skoro každý současný trendy oděv může působit retro, když si k němu necháte udělat trvalou nebo napodobíte vlasy a líčení z devadesátek. Ale pokud zvolíte přirozenější úpravu vlasů i make-up, která právě letí, rázem máte stylový a především – současný – outfit.

Proto se do kousků, které se vám opravdu líbí a střihově i barevně lichotí, vyplatí investovat i více. Můžete je nosit spousty let. Vždy k nim totiž můžete přidat doplňky, které jsou trendy, letos to třeba může být barevná kabelka nebo kotníčkové tenisky.

1. Trenčkot

Béžový kabát, který si získal srdce milionů žen na celém světě. A vůbec nevadí, že skoro každá druhá žena má v podstatě ten samý! Tenhle „prohřešek“ ostatně budete muset akceptovat i u ostatních kousků, ne nadarmo jsou to stavební kameny šatníku. V dnešní době se u trenčkotu nemusíte držet jen klasické béžové barvy, ale vyberte si klidně růžovou nebo mintovou, zvolit můžete kratší střih či délku až k lýtkům.

Foto: Archiv firem

Zleva: Missguided, 1575 Kč, prodává Zalando; Reserved, 1599 KčFoto: Archiv firem

2. Sako

Jestli oversized nebo projmuté, necháme na vás. Vy si musíte zhodnotit, v jakém střihu se cítíte nejlépe a který sluší právě vaší postavě. Neumíte se rozhodnout? Dokonalým kompromisem bude prodloužené a projmuté sako. Dokáže skrýt nedostatky stejně jako to oversized, ale zároveň dáte trochu důraz i na pas.

Foto: Archiv firem

Zleva: Massimo Dutti, 3295 Kč; s.Oliver, 2999 KčFoto: Archiv firem

3. Světlé džíny

Nemyslíme tím tenké a extrémně upnuté kalhoty, ale kousek z kvalitní džínoviny. Ideálně zvolte rovný střih (straight) a střední nebo vyšší pas, který je nadčasový, lichotivý a pohodlnější než upnuté skinny bokovky. Světlý odstín pak skvěle doplní jakýkoliv ležérní outfit, dobře si rozumí i s bílou košilí.

Foto: Archiv firem

Zleva: džíny 724, Levi’s, 3249 Kč; Mango, 899 Kč, obojí prodává About YouFoto: Archiv firem

4. Kožený biker

Ani u kožené bundy nevadí, že ji uvidíte na kamarádkách i kolegyních. Pokud ji nosíte často a ráda, investujte klidně do pravé kůže. Kožený biker se hodí jak ke kalhotám, tak i k romantickým šatům, se kterými vytvoří zajímavý kontrast. Koženou bundu vyberte takovou, která sedne vašim proporcím: se zipem našikmo, uprostřed, s límečkem i bez klopy, projmutou, či ne. A rozhodně se nedržte jen černé barvy.

Foto: Archiv firem

Zleva: Mango, 2999 Kč (kůže); Selected, 4999 Kč (kůže), prodává About YouFoto: Archiv firem

5. Košilové šaty

Elegantní, sofistikované. K lodičkám i teniskám. Košilové šaty jsou tak vděčné! Splývavý střih lichotí všem postavám a vždy si můžete hrát s proporcemi díky pásku. Malé květy, proužky nebo velké abstraktní vzory? Je to jen na vás!

Foto: Archiv firem

Zleva: Mohito, 799 Kč; Zara, 1199 KčFoto: Archiv firem

6. Pouzdrová sukně

Sukně, kterou můžete nosit jak k ležérnímu triku, tak i k halence do práce. Ač může na první pohled působit stroze, není vůbec nudná, o to víc, pokud zvolíte sofistikovanou délku pod kolena a třeba i s rozparkem.

Foto: Archiv firem

Zleva: LeGer, 1099 Kč, prodává About You; Guess, 1699 Kč, prodává AnswearFoto: Archiv firem

7. Kvalitní kabelka

Kabelka je nepostradatelná, praktická, ale může být také tím nejlepším doplňkem. Vybírejte z ikonických tvarů, ať už to bude praktický shopper, taška typu baguette nebo crossbody, nešlápnete s ní vedle. Nebo se necháte zlákat českými značkami?

Foto: Archiv firem

Zleva: Coccinelle Arlettis, 7300 Kč (kůže), prodává Zalando; Ademi, 4840 Kč (kůže), prodává Kvartýr studioFoto: Archiv firem

8. Malé černé

Každý rok můžete narazit na neotřelý střih a provedení malých černých šatů. Pod tímto označením si můžete představit opravdu jejich nejrůznější varianty, s rukávy, či bez, pouzdrové i s volány a tak dále. Najděte si takové, které dobře padnou vaší postavě i osobnosti a ty opatrujte.

Foto: Archiv firem

Zleva: Marks & Spencer, 1099 Kč; Esprit, 1699 KčFoto: Archiv firem

9. Bílá košile

Bavlněná košile klasického střihu v projmuté nebo oversized verzi vás zachrání opravdu spolehlivě. I když tento artikl jednou za čas obměnit musíte, protože ať chcete, nebo ne, bílá barva pomalu zajde. Existují zde dvě pravidla: košile musí být stále bílá a perfektně padnout.

Foto: Archiv firem

Zleva: Zoot.lab, 679 Kč; H&M, 399 KčFoto: Archiv firem

10. Bílé tenisky

Tenisky nahradily lodičky už dávno a je skvělé, že se kvůli pohodlí nemusíte vzdávat stylu! Sice letí platformy a styl ugly tenisek, pokud ale preferujete umírněnější variantu, uděláte dobře, parádu vám v botníku může dělat několik let. Jen se o bílou kůži hezky starat! PS: A klidně je můžete zkombinovat i s malými černými šaty!

Foto: Archiv firem

Zleva: Vagabond, 2499 Kč, prodává Eobuv; Adidas Superstar, 2499 KčFoto: Archiv firem

A co na to stylistka?

Stylistka Irena Vokrojová vyzdvihuje ze seznamu především kabelku. „Ženy totiž často podceňují sílu tohoto doplňku. Přitom jedna kvalitní, designová, kožená kabelka vyřeší téměř všechny životní situace a je schopná celý outfit doladit, ba i povýšit,“ říká stylistka. „Takové kabelky si nebojte vysnít a pokud je třeba, tak na ně i delší dobu spořit. Existují dokonce investiční, které za poslední rok navýšily svoji hodnotu více než nemovitosti. U těch se nemusíte bát, že pořízením ztratí na hodnotě.“

Reklama

Související témata:

Načítám