Hlavní obsah

Nej šaty pro každou postavu! Poradí si se silnějším bříškem, ale i boky a stehny

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli škatulkování obyčejně nefandíme, v módě umí být nápomocné. Nasměruje vás totiž ke střihům, které budou na vašem těle opravdu fungovat. Chcete odstartovat podzimní sezonu nákupem (nebo alespoň předvýběrem) nových šatů? Projděte si naše tipy, uspořádané podle jednotlivých postav.

Článek

Číselnému údaji na cedulce bývá přikládán zbytečně velký význam. V módě totiž nejde ani tak o samotnou konfekční velikost, jako o proporce těla. Pokud nemůžete natrefit na šaty, které by vám opravdu seděly, začněte tím, že se otestujete a zjistíte, do které kategorie spadáte. Poté si pročtěte jednotlivé tipy a proklikejte fotogalerii s šaty, které pochází z nových kolekcí. I když si žádné nevyberete, budete mít lepší představu o tom, po čem vlastně pátrat.

Přesýpací hodiny

Pokud spadáte do kategorie přesýpacích hodin, výběr šatů vás nejspíš příliš nestresuje. Silueta s ženskými boky a užším pasem je totiž považována za ideál, u kterého není potřeba větších korekcí. Šaty se pro přesýpačky hledají snadno – vyplatí se vybírat střihy, které dají vyniknout užšímu pasu, a dobře budou vypadat i šaty jemně kopírující postavu. Sázkou na jistotu jsou pak klasické košilové střihy, které dobře fungují díky véčkovému dekoltu a především pak pásku. Ten ale samozřejmě můžete přidat i na jakékoli jiné oblíbené šaty.

Hruška

Postava hrušky působí velmi žensky a pro nošení šatů je jako stvořená. Majitelky téhle siluety mívají poměrně bezproblémový střed těla a mohou těžit ze svého pasu, i jim se proto doporučuje sahat po střizích, které střed těla zdůrazní. Co se týče střihu šatů, záleží jen na vás a vaší chuti křivky přiznat, nebo malinko schovat. Pokud chcete tvary ukázat, klidně sáhněte po šatech obepínajících siluetu, variantou číslo dvě jsou pak šaty se zúženým pasem, jejichž sukně jde alespoň mírně do áčka. Máte-li plnější postavu, nepodceňujte také význam materiálu a soustřeďte se na lehké, splývavé látky. A podobně jako ženy s postavou přesýpacích hodin si pohrajte s pásky. Nesluší jen kalhotám, ale i šatům.

Jablko

Pro postavu jablka je charakteristický „kulatý“ střed těla, který ale bývá vykompenzován poměrně štíhlýma nohama. S drobnější korekcí pasu vám pomůžou stahovací kalhotky nebo body, účinné jsou ale i střihy, které nejsou příliš stažené v problematické partii, tedy pase.

Pokud se cítíte dobře v kratších volnějších šatech, zásobte se jimi, vsadit ale můžete i na košilové nebo zavinovací střihy, jejichž stažení jde regulovat. Látkový pásek nikdy příliš neutahujte a obecně se vyhýbejte těm klasickým, pevným, které by silnější střed těla ještě více zdůraznily.

Obrácený trojúhelník

Tahle silueta se směrem dolů zužuje. Pro obrácený trojúhelník jsou charakteristická mohutnější ramena a celkově širší trup, který přechází v užší pas a téměř rovné boky. Pokud se v tomto popisu poznáváte a hledáte šaty, které vaše proporce trochu vyrovnají, zaměřte se na kousky s jednoduše řešenými vršky nebo ideálně véčkovým dekoltem, který horní polovinu těla spolehlivě zeštíhlí a opticky prodlouží. Využijte také faktu, že máte štíhlý pas, a pozornost směřujte sem. Pomoci vám mohou také efektní rozparky, potisky, asymetrie nebo různé optické iluze.

Obdélník

Pod obdélníkem se schovává takzvaně chlapecká postava, tedy silueta s rovnými boky, která postrádá výraznější křivky. A důležité je říct, že nemusí být jen drobná, proto vás v souvislosti s ní nebudeme nutit jen do objemných volánů a podobných prvků.

Obdélník potřebuje alespoň trochu vytvarovat, k tomu ale skvěle poslouží i obyčejný véčkový dekolt, jakékoli překřížení, asymetrie, zavinování, lehce áčková sukně – zkrátka cokoli, co rozbije onu rovnost. Pár příkladů najdete ve fotogalerii níže.

Načítám