Hlavní obsah

Boty, které v 60. letech milovala Twiggy, jsou zpět! Trend Mary Janes se nosí ve variantě s podpatky i bez

Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli je jim už více než sto let, Mary Janes dnes patří k nejpopulárnějším botám sezony. Charakteristické jsou pro ně pásky přes nárt. Nosí se jak varianty s širšími podpatky, tak i úplně bez nich, díky čemuž se často přiřazují k balerínkám. Kde najdete ty nejstylovější modely a co byste měly vědět předtím, než si je pořídíte?

Článek

Než se pustíme dále, pojďme si říct, jak by měly takové Mary Janes vypadat. Podle definice jde o nízkou uzavřenou botu s jedním či více pásky přes nárt. Do této kategorie tak nespadají jen Mary Janes na širším podpatku nebo platformě, které mají retro nádech, ale i trendy balerínky, které se s tímto trendem zkřížily.

Mary Janes původně nosily děti

Mary Janes mají překvapivě dlouhou historii a nosit se začaly už na počátku dvacátého století. Tehdy je ale nosily malé děti, jak děvčata, tak i chlapci. Dospělé ženy si je vypůjčily během 20. a 30. let (v Evropě se chytly ve 40. letech), na svůj největší boom si ale musely počkat do šedesátek, kdy je nosila i tehdejší modelingová ikona Twiggy. Od té doby si Mary Janes, podobně jako všechny další trendy, prošly svými vzestupy a pády, módní svět už ale nikdy neopustily.

A proč se jim říká dívčím jménem? Mary Jane je postava z komiksu Buster Brown, který v roce 1902 stvořil Richard F. Outcault. Boty s páskem přes nárt měl na nohou namalované nejen chlapec Buster Brown, ale i jeho přítelkyně, Mary Jane.

Foto: H. Armstrong Roberts/ClassicStock, Gettyimages.com

Boty s páskem přes nárt původně nosily jen dětiFoto: H. Armstrong Roberts/ClassicStock, Gettyimages.com

Foto: Gettyimages.com

Mary Janes zažily svůj největší boom v 60. letech a o jejich tehdejší popularitu se přičinila i modelka TwiggyFoto: Gettyimages.com

Jsou pásky nelichotivé?

Boty s páskem nebo pásky přes nárt jsou momentálně obrovským hitem, pravdou ale je, že každé noze nelichotí. Pokud máte širší nebo celkově silnější nohu, nejspíš je po vyzkoušení vrátíte zpátky do krabice. Nejvíce problematická je v tomto ohledu placatá balerínková varianta, modely na podpatku jsou na tom lépe. Pokud tak chcete Mary Janes nosit, ale bojíte se pásků přes nárt, vyzkoušejte několik vyšších modelů (velkou roli totiž hraje i samotné umístění pásků). Obecně lichotivější budou méně kontrastní páry v béžových odstínech.

Mary Janes z jarních kolekcí

Pokud vás boty s pásky přes nárt lákají, vyberte si ze dvou stylových variant a pusťte se do nich. Letošní módní jedničkou jsou především nízké, které dodají šťávu všem ležérním outfitům, a pokud chcete být opravdu in, vyzkoušejte i zábavný síťovaný model. Počítejte jen s tím, že u nich vám sebemenší vada na pedikúře neprojde.

Láká-li vás naopak varianta na širším podpatku, která má nepopiratelný retro vibe, noste ji nejen k džínům, ale především k sukním. Těmto botám vyloženě sluší holé nohy, a pokud jste odvážné, můžete do nich přidat i citlivě vybrané ponožky nebo podkolenky. S výběrem konkrétního outfitu ale buďte opatrné a vyhýbejte se vyzývavým prvkům. Krátkou sukni klidně přidejte, ale vykompenzujte ji něčím objemnějším nebo delším. Dobrou volbou bude třeba oversized sako.

Načítám