Hlavní obsah

Ve světě se ženy oblékaly podle Diany či Madonny, u nás frčely plísňáky a mrkváče: móda 80. let

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmdesátá léta jsou asi tou poslední dekádou, do které by se minimalistky chtěly vrátit. Éra, kterou definovaly vycpávky v ramenou a spousta spotřebovaného laku, totiž nebyla zrovna decentní. Víte, kdo svým stylem tehdy inspiroval?

Článek

Pojmem, který nejlépe vystihuje módu osmdesátých let, je objem. A to nejen ve vlasech. Oblíbenou siluetou byla široká ramena podpořená vycpávkami, kterou sem tam vyvažoval úzký pas. Střihy byly oproti předchozím dekádám volnější a častokrát se pohybovaly na hraně oversized stylu, ke kterému tíhneme dnes. Kromě velkých sak, vycpaných halenek a volných kalhot se nosily také overaly nebo chcete-li kombinézy a s čím se rozhodně nešetřilo, byly vzory, potisky i doplňky všeho druhu.

Elasťáky a jde se cvičit!

V módě se objevovaly i sportovní prvky, které souvisely s boomem aerobiku. Oscarová herečka Jane Fonda (84) vydala v roce 1982 vlastní videokazetu s cvičební sestavou, která se stala neuvěřitelně populární, a legíny, návleky a mikiny si našly cestu i do městských šatníků. Podobně to mimochodem bylo i v Československu, kde se o pár let později začalo „Cvičit v rytme“.

Foto: Profimedia.cz

Jane Fonda byla vždycky ve formě! A o své oblíbené sestavy se nebála podělitFoto: Profimedia.cz

Ženy ve světě byznysu

Populární byl také obraz silné ženy – byznysmenky, která do kanceláře vyrážela ve svém „power suit“ tedy oblečení, které jí dodávalo na sebevědomí a serióznosti. Pokud jste viděli film Podnikavá dívka (1988) s Melanií Griffith (64), určitě víte, o čem je řeč. Šlo především o kostýmky všeho druhu (samozřejmě s objemnými saky), ale i sukně doplněné halenkami nebo formálnější šaty.

A kdo tehdy nejvíce ovlivňoval dámskou módu?

Princezna Diana (†36)

Princezna z Walesu je jednou z nejvýraznějších módních ikon 20. století, na jejíž šatník (a samozřejmě také srdce) se vzpomíná dodnes. Dianin styl se mapuje od samého počátku osmdesátých let, kdy ve svatebních šatech s objemnými rukávy (jak jinak) řekla Charlesovi ano. Princeznin šatník byl plný dokonale padnoucích kostýmků, halenek a šatů, které přesně odpovídaly trendům tehdejší doby, a ikonické jsou i její módní počiny z devadesátých let, které se dají bez váhání nosit i dnes.

Foto: Profimedia.cz

Vždy dokonale sladěná Diana se stala královnou lidských srdcí i dámských šatníků. Puntíkaté šaty, které si oblékla na derby v roce 1986, mají módní vycpávky a zúžený pasFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Inspirativní byl i princeznin každodenní šatník – dá-li se tento termín vůbec v souvislosti s Dianou použít. Pastelově žlutý overal si přivezla na Mallorcu, kde v roce 1987 trávila královská rodina prázdniny. Na ruce má prince Harryho (37), kterému tehdy byly necelé tři rokyFoto: Profimedia.cz

Madonna (63)

Ať už si o jejích dnešních počinech myslíte cokoli, jedno se jí upřít nedá. Madonna je jenom jedna a bez ní by osmdesátá léta nebyla stejná. Od debutového singlu Everebody (1982) její kariéra vystřelila vzhůru a velkou zásluhu na její popularitě měla bezesporu i její image. Všechna módní kreativita ale nepocházela jen od samotné Madonny – v roce 1984, kdy vyšel hit Like a Virgin, spolupracovala s hvězdnou stylistkou Maripol, která její kostýmy dotáhla k dokonalosti.

Foto: Profimedia.cz

Osmdesátá léta patřila popové divě Madonně a její blonďaté kudrnaté hřívěFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka se rozhodně nechovala „Like a Virgin“ neboli jako panna. K její důkladně promyšlené provokativní image patřily kříže i nahotaFoto: Profimedia.cz

Brooke Shields (57)

První modelingový job dostala ještě před prvními narozeninami. I pak se Brooke Shields nějaký čas před svým ponořením do Modré laguny (1980) věnovala práci modelky, ve svých čtrnácti letech se tehdy jako nejmladší dívka objevila na titulce Vogue a v lukrativní kampani Calvina Kleina. Přestože za roli v oblíbeném osmdesátkovém filmu získala Zlatou malinu (tedy jakéhosi anti Oscara), po jeho odvysílání se z ní stala celosvětová hvězda. Krásná brunetka s hustým obočím se stala ikonou dekády a poctivě se oblékala podle posledních trendů.

Foto: Profimedia.cz

Devatenáctiletá Brooke a zpěvák Michael Jackson (†50) na předávání hudebních cen v roce 1984Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Herečka v nejpopulárnějších šatech dekády – kromě ramenních vycpávek mají poměrně volný střih, který usměrňuje široký pásek. Pro osmdesátá léta jsou charakteristické i potisky a na dnešní poměry přemíra doplňkůFoto: Profimedia.cz

Joan Collins (89)

Seriál Dynastie se natáčel od roku 1981 až do roku 1989 a vykrýval tak téměř celou dekádu. Mýdlová opera plná luxusní módy měla na tehdejší dobu velký vliv, a to samé se dalo říct i o jejích představitelích. Mezi nejoblíbenější hvězdy seriálu patřila Joan Collins, která ztvárnila bohatou mrchu Alexis. Ta uměla nejen dokonale intrikovat, ale také se skvěle oblékat a pravidelně předváděla to nejlepší z tehdejší módy. A svým vytříbeným vkusem byla pověstná i samotná herečka, jejíž osobní styl se samozřejmě dostal pod drobnohled.

Foto: Profimedia.cz

Joan Collins v tehdejším must have kousku – velkém (s termínem oversized se ještě neoperovalo) saku s širokými rameny, které nejčastěji doplňovaly volnější kalhotyFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Herečka se stala tváří módy, která měla za cíl působit honosně a drazeFoto: Profimedia.cz

Šicí stroj do každé rodiny!

Mezi československými ženami a inspirací zvenčí už nestála tak obří bariéra, jako v letech dřívějších. Západní móda byla ovšem dostupná jen omezeně a výhradně v Tuzexu, módy chtivé dámy si tak musely poradit jinak, tak si spousta z nich zvládla ušít šaty i kalhoty podle střihové přílohy v Burdě. Trendy se k nám stále dostávaly se zpožděním, i v našich končinách ale vládly ramenní vycpávky, velká saka a volné siluety. Hitem byly mrkváče, jejichž nohavice se směrem dolů zužovaly, a také „plísňáky“, které se daly podomácku vyrobit s pomocí bělidla. Halenky zdobily volány, nosily se svetříky s netopýřími rukávy a spousta doplňků. A samozřejmě trvalá ve vlasech. Chcete si tehdejší módu připomenout? Pusťte si film Discopříběh (1987) nebo třeba Kamarád do deště (1988).

Foto: Profimedia.cz

Pochybujeme, že v našich končinách existuje někdo, kdo ho neviděl. Módu osmdesátých let vám dokonale zprostředkuje film DiscopříběhFoto: Profimedia.cz

Související témata:

Načítám