Hlavní obsah

Barva, nebo přeliv? Rozdíl je nejen v technice postupu, ale i ve vymývání a viditelnosti odrostů

Foto: hedgehog94, Shutterstock.com

Foto: hedgehog94, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad nic se nevyrovná pocitu nově zastřižených a nabarvených vlasů. Můžete tak změnit svoji image, maskovat šediny nebo dodat přirozené barvě nový lesk a vlasům trochu větší objem. Co je pro vás vhodnější: přeliv, nebo barva?

Článek

Změnit nebo oživit odstín kštice můžete v zásadě dvěma způsoby: permanentní barvou, nebo přelivem. „V prvním případě se musí otevřít vlasové vlákno, aby mohl pigment proniknout hluboko do vlasu a poskytnout úplné krytí. Díky většímu množství pigmentových molekul barva lépe drží, a není tak náchylná na vymývání, jako je tomu u přelivu,“ vysvětluje Marek Metelka, kadeřník ze Salonu Roberta Starého.

Permanentní barva, nebo přeliv

A co přeliv, jinak také semipermanentní barva? V tomto případě zůstávají barevné pigmenty na povrchu vlasu. „Přeliv propůjčí nový odstín, ale nedokáže výrazně zesvětlit,“ říká Marek Metelka. S každým umytím se pak přeliv vymývá a to může mít i výhodu – odrost není tolik znatelný.

  • Pro koho se hodí přeliv? „Je to ideální volba, pokud rádi experimentujete, chcete oživit či sjednotit svou přírodní barvu nebo se barvit šetrnějším způsobem bez zásahu do vlasové struktury,“ říká kadeřník. Prospěje jemným vlasům a je vhodný pro zakrytí prvních šedin. A protože přeliv obsahuje účinné regenerující látky, oceníte ho i ve chvíli, kdy potřebujete dodat vzpruhu suchým, matným a poškozeným vlasům.

Jak na šediny: Zesvětlit, nebo přebarvit?

Máte šediny viditelnější a řešíte, co s nimi? Přeliv už na ně nestačí – aby byl krycí efekt dokonalý, je nutné volit permanentní barvu. Nicméně univerzální strategie na šediny podle Terezy Vlasákové, kadeřnice ze salonu Tenpocit, neexistuje. „Pomáhá vlasy prosvětlit, ale není to řešení úplně pro každého. Ne každý se v blond barvě cítí,“ vysvětluje.

Další možnost je zvolit způsob jako třeba herečka Sarah Jessica Parker, která má vlasy prosvětlené technikou balayage. Pak si můžete nechat přiznaný i odrost – a šediny v něm tolik nesvítí.

Foto: Profimedia.cz

Skvěle šediny maskuje například herečka Sarah Jessica Parker, která má vlasy jemně prosvětlené, a tak se mezi nimi nějaké šediny ztratíFoto: Profimedia.cz

Můžete jít také do tmava, pokud to tak cítíte, ale musíte si uvědomit, že udržení tohoto odstínu bude se šedivými odrosty o fous těžší a v kadeřnickém křesle budete častěji. A platí to i u žen, které mají svou barvu plavou a jdou do tmavé: odrost pak vypadá zrovna jako šediny. „Nedoporučuju proto barvit na tmavší odstín, než je vaše přírodní barva. Může to vypadat dobře maximálně o půl tónu, ale jinak to s odrosty udělá velký kontrast a vlasy působí řidším dojmem,“ upozorňuje kadeřnice Tereza Vlasáková.

Jak často si barvit vlasy

Rozhodly jste se oživit účes permanentní barvou a přemýšlíte, jak často ji budete muset obnovovat? Je to velmi individuální a závisí z velké části na struktuře vašich vlasů, ale také na metodě barvení. „Každá barva se jinak vymývá, stejně tak každému vlasy odrůstají jiným tempem,“ říká Marek Metelka.

Kdy nejdřív znovu barvit vlasy? Kadeřník doporučuje zvolit ideální odstup čtyř až šesti týdnů a v této době můžete o vlasy pečovat a dát jim prostor k regeneraci. Nicméně upozorňuje: „Nedoporučuji vlasy barvit v kratším intervalu než jeden měsíc!“

Kosmetika pro barvené vlasy

Šampon a kondicionér určené přímo na barvené vlasy mají smysl! Tahle dvojka pomáhá udržovat barvu krásnější po delší dobu. A pokud nutně nemusíte, vlasy nemyjte příliš často.

Jak pečovat o barvené vlasy

  • Barva se z vlasů postupem času vymývá. Je to přirozené, protože při každém mytí šampon otevírá vlasový povrch. Proto vždy použijte kondicionér! Ten vlas uzavře, tím pádem v něm uzavře nejen barevné pigmenty, ale také hydrataci.
  • Vlasy je třeba hloubkově hydratovat a to jim dodá pouze vlasová maska. Ale pozor, i po masce musíte použít kondicionér, ze stejného důvodu jako po šamponu.
  • Barvené vlasy dostávají zabrat zejména v létě, kdy je potřeba používat UV ochranu v podobě sprejů. A využijete je i ve slunných dnech během roku – pomohou udržet barvu déle krásnou.
  • Barvu můžete doma průběžně oživovat. Například blondýnky využijí silver produkty, které jsou do fialova a potlačují žluté odlesky. Brunetky se zase často chtějí zbavit odlesků do červeno-oranžova a i ony najdou v nabídce neutralizující péči. Díky tomu můžete prodloužit čas mezi návštěvami u kadeřníka, aniž byste byly ze své barvy nešťastné.

Načítám