Hlavní obsah

Byt s výhledem na Prahu: Řešení obývací části vás bude bavit

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Mladá rodina si pořídila bydlení na Kavčích horách s výhledem na Prahu. Přestože s rozlohou 92 m² se nejednalo o úplně nejmenší byt, neobratné řešení jeho potenciál zcela zatracovalo. Architekti si s tím však poradili.

Článek

Když si manželé byt na Kavčích horách pořídili, věděli, že rekonstrukce bude nutná. Ovšem původně neplánovali až tak zásadní změny a zásah do dispozice, jaké nakonec proběhly.

Názor změnili po konzultaci s Markétou Zdebskou a Markem Žáčkem z BY architects, kteří jim narovinu vysvětlili, jak současné řešení prostor popírá jejich podstatu. Dnes jsou majitelé rádi, že na ně dali. Bydlení, které vzniklo, jim dělá radost při každém návratu domů.

Sofistikovaný funkcionalismus

Ačkoli funkcionalismus si mnoho lidí spojuje s dobou minulého režimu, největší slávu zažíval už ve 20. a 30. letech minulého století. A to nejlepší z něj zůstává v jisté formě v interiérech dodnes. Byt s výhledem na Prahu se ve stylu, jímž u nás proslula třeba Vila Tugendhat, také částečně inspiroval.

Funkčnost jednotlivých prvků interiéru je stavěna na první místo. Nábytek a vybavení mají zajišťovat především pohodlí. Neokázalý luxus, jednoduché linie a sázka na geometrii patří mezi charakteristické rysy, které jsou zde patrné v mnoha aspektech. Promítly se třeba do designu vestavěných skříní, sedacího nábytku nebo posuvných skleněných dveří se vzorem, který kombinuje čiré a mléčné sklo.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Z prosvětleného bytu je výhled na Pražský hrad, Karlův most i VyšehradFoto: Archiv Institutu bytového designu

Velkolepý výhled na Prahu

Původně napříč bytem vedla robustní šatní skříň, která výrazně omezovala kontakt s krásnými záběry Prahy. Takže to byla první věc, kterou architekti odstranili, díky čemuž se podařilo otevřít obývací část. Ta má po zásahu rozlohu 53 m² a je prostoupena dvěma průhledy, respektive konstrukcemi, které připomínají rámy.

Na základě přání rodiny je rozdělena na zóny dle funkcí: kuchyni s jídelnou, herní a odpočinkovou část, pracovnu a pak zónu, kterou nazývají rozhledna. Právě ta nabízí pohled na Pražský hrad, Karlův most a Vyšehrad.

Od chodby je hlavní prostor možné oddělit pivotovými dveřmi s pískovaným vzorem. Z chodby je vstup do jednotlivých ložnic, které dispozičně zůstaly v původní podobě.

Nábytek na míru

Velkým přáním rodiny byl dostatek úložných prostor. To nejlépe vyřešil nábytek na míru, který tak dosahuje až do výšky stropu a využil i celou šířku stěn.

Zajímavým multifunkčním kusem nábytku je knihovna opatřená lavicí. Má tak v podstatě funkci čítárny. V obývací části se nachází rozměrná vestavěná stěna, která poskytuje prostor pro předměty všeho druhu. Hodně věcí mohou majitelé umístit i do kuchyňských skříněk, které také vedou až ke stropu.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Hlavní obývací část má po rekonstrukci 53 m². Netradiční konstrukce připomínající rámy oddělují jednotlivé zónyFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a s nejzajímavějšími soutěžícími vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Právě nyní probíhá soutěž interiérů realizovaných v roce 2019. Více informací najdete na stránkách soutěže. Uzávěrka přihlášek proběhla 20. února, vyhlášení výsledků je nově naplánováno na 2. června 2020.

Podívejte se také na penthouse v srdci staré Prahy.

Reklama

Načítám