Hlavní obsah

Gratinované brambory s celerem a kuřecím masem

Hodnocení:
(124)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Skvělá příloha k bílému masu nebo rybě. Také ale skvělý hlavní chod, když maso přidáte rovnou do pekáče. O čem je řeč? O báječných gratinovaných bramborách.

Ingredience pro:
4 porce
Na brambory a celer
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 75 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • 4 snítky tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • mletý muškátový oříšek
  • 700 g brambor
  • 1/2 celeru
  • sůl
  • bílý mletý pepř
Na maso
  • 2 kuřecí prsní řízky
  • sůl a pepř
  • rostlinný olej
Článek

Postup

Krok 1: Mléko a smetanu nalijte do hrnce a přiveďte skoro až k bodu varu (pozor, ať nevzkypí a nevyteče). Máslem vymažte pekáč (zbytek vložte do mléka se smetanou). Přidejte nožem naplocho rozmáčknuté stroužky česneku, tymián, bobkový list a na špičku nože muškátového oříšku. 

Krok 2: Mezitím nakrájejte oloupané brambory a celer na velmi tenké plátky – skoro jako chipsy. Celeru by v poměru k bramborám měla být asi čtvrtina až třetina. Výslednému jídlu dodá na krémovosti a hebkosti, nemusíte se bát, že by byl chuťově výrazný. Chcete-li docílit hezky barevné mozaiky, přidejte i jednu středně velkou mrkev, kterou rovněž nakrájejte na velmi jemné plátky.

Krok 3: Kuřecí maso nakrájejte na drobné kousky, osolte, opepřete a zlehka osmahněte na troše oleje. 

Krok 4: Troubu zapněte na 200 °C. Brambory a celer přidejte do ochuceného mléka se smetanou, osolte a opepřete. Pak směs přiveďte k varu a asi 10 minut povařte. Vyjměte tymián a bobkový list, přimíchejte maso a přendejte do připraveného pekáčku.

Krok 5: Pečte asi 25 minut dozlatova a dokud se nevsákne všechna tekutina. Povrch můžete lehce posypat sýrem (jak udělat perfektní křupavou krustu). Chcete-li, aby brambory držely po nakrojení tvar, musí nejdřív zchladnout, a pak je třeba je zase ohřát. Při krájení hned po dopečení se rozpadnou.

Ještě by vás mohly zajímat brambory vařené jinak, které chutnají dvakrát líp! Uhodnete, v čem se vaří?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama