Hlavní obsah

Krev v moči: nemusí být vidět, může to být banalita, ale i vážná nemoc. Návštěvu lékaře neodkládejte

Foto: Phuangphech, Shutterstock.com

Foto: Phuangphech, Shutterstock.com

Reklama

Barva moči se mění v závislosti na tom, jak pijete. Může ale také značit vážné onemocnění. Speciální kapitolou, která vyžaduje opravdu dokonalé vyšetření a lékařskou péči, je stav, kdy se ve vaší moči objeví krev.

Článek

Pokud krev v moči zahlédnete, většinou není důvod k panice. Krev v moči bývá častým průvodním znakem zánětu. Změna barvy může být ale také způsobena nějakou potravinou, kterou jste snědli, třeba červenou řepou, proto než se vydáte k lékaři, vzpomeňte si, co jste včera jedli. Také si můžete koupit v lékárně test na přítomnost moči v krvi. Vyjde-li pozitivní, návštěvu lékaře raději neodkládejte.

Jak poznat krev v moči

Krev nemusí být v moči vůbec patrná. Pokud je jí totiž jen malé množství, okem ji nemůžete pozorovat. Na potíže se tak většinou přijde až při náhodném či cíleném vyšetření moči u lékaře.

někdy je ale viditelná na první pohled – moč má růžovou barvu, při větším množství krve v moči může připomínat i čaj, kofolu nebo červený sirup.

Zánět močového měchýře a nádor

Krev v moči bývá častým průvodním znakem zánětu, především močového měchýře nebo ledvin. V prvním případě vám pomohou antibiotika. Návštěvu lékaře ale neodkládejte. Ono to pravděpodobně ani nepůjde, protože záněty močových cest téměř vždy doprovází velké bolesti, v podbřišku a také v zádech. Přidat se může i vysoká teplota. Krev v moči může ale také ukazovat na rakovinu močového měchýře.

Krev v moči: ledviny 

K lékaři jděte, i když krev v moči uvidíte jen jedinkrát a nebudete mít žádné jiné potíže. Může totiž souviset s vážnějším onemocněním ledvin, včetně nádorového, nebo také s ledvinovými kameny. Pokud se už kámen dostane do močovodu, povede to pravděpodobně k ledvinové kolice. Tu nepřehlédnete, doprovázejí ji totiž velké bolesti, které patří mezi nejhorší vůbec.

Lékaři také upozorňují, že mnoho lidí neví, že jejich ledviny nefungují správně. Přitom statistiky říkají, že každý druhý člověk ve věku nad 75 let má nějaké potíže s tímto důležitým orgánem, který v těle plní velmi důležité funkce. „Především slouží k čištění krve od nežádoucích zplodin a produkci moči. Ledvinami každý den proteče asi 1 500 litrů krve. Podílejí se na regulaci krevního tlaku, objemu vody a množství solí v těle, podporují tvorbu červených krvinek a přispívají k pevnosti kostí. Jejich dobrý stav je proto pro naše zdraví zásadní,“ říká lékárnice Ivana Lánová.

Zajímavé je, že člověk může ztratit dokonce až 90 % funkce ledvin, aniž by měl jakékoliv symptomy. Ledviny totiž mají velkou rezervu. Proto může člověk žít jen s jednou ledvinou.

Varovat by vás kromě krve v moči měl i současně probíhající vysoký krevní tlak, otoky dolních končetin, zvýšená únava, úbytek hmotnosti, svědění kůže nebo změna barvy či pachu moči a charakteru močení. Při kumulaci všech symptomů je třeba vyšetřit, zda jde o selhávání ledvin, případně nádorové onemocnění.

Foto: Ben Schonewille, Shutterstock.com

V ledvinách je ukryta naše životní silaFoto: Ben Schonewille, Shutterstock.com

Rakovina prostaty a dobrá zpráva

Krev v moči může být také příznakem rakoviny prostaty, jejíž diagnózu si každoročně vyslechne přibližně osm tisíc mužů. Nemoc je zpočátku bezpříznaková, a proto více než 20 % případů objeví lékaři až v pokročilých stádiích.

Skvělá zpráva je, že česká vědkyně Martina Benešová spolu se svým týmem objevila na tuto nemoc lék. Nedávno ho schválila americká léková agentura FDA a testování trvalo 8 let. Prvnímu pacientovi byl podán v roce 2013. „Byl to dvaačtyřicetiletý táta dvou holčiček, měl velmi agresivní formu rakoviny, zbývalo mu pár týdnů, ale chtěl bojovat do poslední chvíle kvůli milované rodině. Když mu lékaři nabídli možnost aplikace do té chvíle na žádném člověku nevyzkoušeného léku, souhlasil okamžitě,“ vzpomíná česká vědkyně na první úspěch v léčbě, metastázy začaly v podstatě okamžitě ustupovat. Lék je zatím určen pouze pro pacienty, u kterých jiné postupy selhaly.

Další možné důvody

Krev v moči může souviset také s úrazem, nebo i jen velkou fyzickou zátěží. Vždy by měl ale důvod potíží určit doktor a nasadit vhodnou léčbu. Ke všem těmto problémům mají větší sklon kuřáci a obecně také ženy kvůli anatomickým poměrům v těle. Jako u všech podobných nemocí, je důležité nemoc včas odhalit. Vždy je třeba také zvážit, zda nejde o menstruační krvácení. Krev v moči je často způsobena i léky na snižování srážlivosti krve, jako je často užívaný warfarin.

Krev v moči

  • Příčiny: Fyzická zátěž, úraz, zánět močového měchýře, onemocnění ledvin, nádorové onemocnění.
  • Jak si pomoci sám: Při podezření na zánět močových cest zvyšte příjem tekutin, pijte urologické čaje, pomohou brusinky a další přípravky z lékárny. Pokud se potíže nelepší, jděte k lékaři.
  • Kdy jít k lékaři: Důvod potíží by vždy měl určit doktor a nasadit vhodnou léčbu.

Reklama

Načítám