Hlavní obsah

Krevní skupiny: Proč musíte znát tu svoji?

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U krevní skupiny můžeme říct, že se genetika nikdy nemýlí, dědíme ji vždy po biologických rodičích. Její znalost je podstatná u zranění, která vyžadují krevní transfuzi, ale také v době těhotenství.

Článek

V těle dospělého člověka proudí okolo 5 litrů krve. Obsahuje červené a bílé krvinky, krevní plazmu a krevní destičky.  Jejím hlavním úkolem je dopravovat kyslík a živiny do tkání. Podílí se také na termoregulaci či imunitě.

Krevní skupiny se určují podle tzv. antigenů neboli látek, které jsou na povrchové membráně červených krvinek. Rozlišujeme podle nich čtyři krevní skupiny: A, B, AB a 0. V případě skupiny 0 není na membráně ani jeden z antigenů A a B.

Proč musíte dostat správnou transfuzi?

Zatímco na membráně červených krvinek máme antigeny, které určují naši krevní skupinu, v krevní plazmě jsou látky aglutininy, o kterých můžeme říct, že jsou opakem antigenů. To znamená, že když máte krevní skupinu A, tak se ve vaší plazmě nachází aglutinin anti B. U krevní skupiny B zase v plazmě bude anti A. Krevní plazma lidí se skupinou AB neobsahuje žádný aglutinin, zato plazma lidí se skupinou 0 obsahuje anti A i anti B.

Když dojde k záměně a do krevního oběhu se dostane krev s jinou skupinou, tělo ji nepřijme a jeho vlastní krvinky se začnou shlukovat a následně rozpadat. Hrozí selhání orgánů a smrt. Důsledky takové chyby se těžko odstraňují. Je nutné nasadit správné léky a řešit selhání ledvin a dýchání.

Jak se krevní skupina dědí

To, jakou krevní skupinu může mít nenarozené dítě, není těžké určit. Nicméně kromě případu, kdy mají oba rodiče krevní skupinu 0, existuje vždy více možností:

  • Rodiče A + A = A nebo 0 -
  • Rodiče B + B = B nebo 0 -
  • Rodiče A + B = A, B, AB nebo 0 -
  • Rodiče AB + AB = A, B nebo AB -
  • Rodiče A + 0 = A nebo 0 -
  • Rodiče B + 0 = B nebo 0 -
  • Rodiče AB + 0 = A nebo B -
  • Rodiče AB + A = A, B nebo AB -
  • Rodiče AB + B = A, B nebo AB -
  • Rodiče 0 + 0 = 0 -

U dvojčat pak záleží na tom, zda jsou jednovaječná, ta budou mít skupinu stejnou, protože vznikla z jednoho vajíčka, které se rozdělilo. U dvojvaječných se může lišit.

Foto: Komsan Loonprom, Shutterstock.com

Krevní konzervy podléhají přísným kontrolám. Životnost červených krvinek je 42 dníFoto: Komsan Loonprom, Shutterstock.com

Co je to Rh faktor

Vedle antigenů A a B je na membráně červených krvinek ještě řada dalších antigenů. Jedním z nejdůležitějších je antigen D. Pokud je přítomen, pak je Rh faktor (Rhesus faktor) pozitivní (Rh+), v opačném případě je Rh faktor negativní (Rh−).

Pokud by člověk s Rh− dostal krev, která bude na Rh+, pak se v jeho těle začnou proti tomuto Rh tvořit protilátky. Problém je to hlavně u těhotných žen, kdy je žena Rh+ a miminko Rh– (po tatínkovi).

Rizikové je druhé těhotenství

Vzhledem k tomu, že nejvíce krve z plodu se do matčina oběhu dostane během porodu, kdy se odlučuje placenta, první potomek nebývá příliš ohrožen. V těle ženy ale naběhne obranná reakce a začnou se tvořit protilátky proti antigenu D. U dalšího těhotenství jsou tedy již přítomné hned od jeho začátku, což se může projevit rozpadem červených krvinek dítěte, jeho postižením i úmrtím.

Ženám s Rh− proto lékaři ve 28. týdnu prvního těhotenství anebo do 72 hodin po porodu dávají injekci, která zabraňuje vzniku protilátek v dalším těhotenství.

Jak krevní skupinu zjistit

Už víte, proč je dobré znát svou krevní skupinu? Požádejte tedy svého praktického lékaře, ať vám odebere krev a pošle ji do laboratoře. Není ani od věci nechat si krevní skupinu zapsat do občanského průkazu, přestože zdravotníci jsou povinni ji znovu ověřit. Pro transfuzi se upřednostňuje stejná krevní skupina. Jen v opravdu akutních případech se podává univerzální 0 s Rh−.

Víte, že dědičnost hraje roli také ve výskytu rakoviny plic, ale s tím, jak se nám kazí zuby, nemá nic společného?

Reklama

Načítám