Hlavní obsah

Bojím se těhotenství, říká žena s roztroušenou sklerózou

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Jsem hrozný sklerotik, pořád na něco zapomínám,“ slýcháme občas. Jenže ono to s tou sklerózou může být i jinak. Lidé, kteří trpí roztroušenou sklerózou, nezapomínají, zato mají řadu jiných zdravotních potíží.

Článek

Roztroušená skleróza (RS) je autoimunitní onemocnění – organismus chybně spouští imunitní reakci sám proti sobě a poškozuje tak vlastní tkáně. Narušuje se ochranný obal nervových vláken i vlákna samotná, proto se pak špatně přenáší signál mezi centrální nervovou soustavou a zbytkem těla. Jak se to projevuje? Určitě ne tím, že zapomenete, kam jste si dali klíče nebo mobil. Zapomínání se pojí spíše s Alzheimerovou chorobou.

Onemocní častěji ženy

Potíže se nejčastěji objevují mezi 20. a 30. rokem života. Nepříjemná choroba se týká obou pohlaví, ale ženy onemocní častěji – na imunitu mají totiž vliv hormony a ženské pohlaví je v tomto případě rizikovější. A to je také případ 28leté Andrey: „Bylo mi sedmnáct, když mi nemoc diagnostikovali. Necítila jsem tělo od pasu dolů, postupně pak od prsou dolů. Objevovalo se brnění a velmi špatná ovladatelnost a necitlivost na dotek. Po dvou týdnech jsem se nakonec přes doporučení jednoho lékaře s podezřením na roztroušenou sklerózu dostala do nemocnice. Po třech týdnech zkoumání byla nemoc potvrzena.“

Postup choroby: od mravenčení po vozík

Protože RS napadá centrální nervový systém, tedy mozek a míchu, přináší s sebou řadu potíží, které se týkají celého těla: bolesti očí a poruchy vidění, problémy s motorikou, třeba samovolné pohyby svalů nebo jejich tuhnutí, mravenčení, brnění a postupné ochrnutí různých částí těla. K tomu se objevují silné bolesti, inkontinence moči či potíže s vyprazdňováním, obrovská únava a časté jsou i deprese.

Nemoc se většinou nejdřív projevuje střídáním záchvatů rozmanitých obtíží a obdobími úplného klidu. Nervová soustava se však postupně víc a víc poškozuje, takže se stav stále zhoršuje. Snižuje se pohyblivost nemocných, a to mnohdy natolik, že musejí usednout na invalidní vozík, a klesá schopnost sebeobsluhy. Oslabuje se soustředění i paměť, což vede k potížím v práci.

Foto: tobe24, Shutterstock.com

Roztroušenou sklerózu často provází postupné omezování hybnosti a soběstačnostiFoto: tobe24, Shutterstock.com

První příznaky: kdy se nechat vyšetřit

Pro budoucnost nemocného je zásadní odhalit chorobu co nejdříve a nasadit vhodnou léčbu. Proto by se měl nechat neurologem vyšetřit každý, koho opakovaně trápí brnění končetin, neuvědomělé pohyby svalů i náhlé potíže s mluvením. Významné mohou být i problémy s očima: často se jako raný příznak RS objeví zánět očního nervu – projevuje se bolestí, poruchami vidění a mžitkami. Oční lékař je tak mnohdy první, kdo upozorní na možnost propuknutí RS. Zbystřit byste také měli, když vám „projede elektrický proud po páteři“ poté, co se bradou opřete o hrudník.

V Česku existuje 15 center pro diagnostiku a léčbu demyelinizačních onemocnění, mezi která RS patří. O pacienty zde pečují neurologové, fyzioterapeuti i psychologové, především však přicházejí ke slovu léčiva, která dokážou zpomalit devastující poškození nervové soustavy.

Léčba pomáhá, ale rizika zůstávají

RS více hrozí ženám a kuřákům, ale žádná speciální prevence není známá, zrovna tak zatím neexistuje možnost úplného vyléčení. Nicméně je možné postup choroby významně zpomalit. Potvrzuje to i Andrea: „Momentálně jsem na injekční léčbě a funguji bez obtíží. Sportuji, běhám a cvičím. Pracuji z domova na počítači, takže nejsem nemocí nijak omezená. Pocitově se moje tělo chová normálně... Podle magnetické rezonance se nová ložiska sklerózy neobjevují. Jsem optimistka...“

Nejvíc se Andrea bojí případného těhotenství. Miminko by si sice přála, ale není si jistá, jak její tělo vlivem hormonálních změn zareaguje. Choroba by se totiž mohla zhoršit natolik, že by mladou maminku upoutala na invalidní vozík. Kromě toho existuje zvýšené riziko, že i její dítě během života onemocní RS.

Roztroušená skleróza je těžká nemoc. Ale lidé jsou silní a dokážou dobře žít i bez mozku nebo taxikařit bez rukou

Související témata:

Načítám