Hlavní obsah

Krvácíte často z nosu? Příčiny vás překvapí

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nenadálé krvácení z nosu umí zaskočit, zejména když se vám krev spouští často a bez důvodu. I když vás možná příčina nenapadá, je jich hned několik a některé není radno podceňovat.

Článek

Krvácení z nosu zpravidla nebývá masivní, většinou si pomocí kapesníku a studeného obkladu (na nos a krk) poradíte během chvíle, a zbude jen nepříjemný pocit z leknutí, případně krví znečištěné oblečení. Ale pokud se vám potíže často vrací, měli byste přemýšlet o tom, proč se vám to děje.

1. Šťourání v nose

Pokud dostanete ránu do obličeje nebo spadnete z kola přímo na obličej, není řinoucí se krev z nosu ničím překvapivým. Úder může odřít či jinak narušit citlivou a hojně prokrvenou sliznici nosu, proto se nelekněte, pokud se špinění objeví i v následujících dnech třeba při kýchnutí nebo intenzivním smrkání.

Pozor i na šťourání se v nose, to může vyvolat jak akutní krvácení, tak dlouhodobě narušovat nosní sliznice, které jsou pak ke krvácení náchylnější. Navíc si můžete do nosu zanést bakterie či viry.

2. Infekce i alergie

Viry a bakterie sliznice vysušují, rovněž přítomnost hnisu a hlenů poškozuje povrch cév, proto může být krvácení i doprovodným projevem rýmy nebo nachlazení. Také zvýšené kýchání a smrkání má na sliznici oslabující efekt.

Sliznice nosu může být ale narušena i rýmou alergickou, dokonce při ní mohou v nose vznikat tzv. polypy, které mají sklony ke krvácení, zhoršují dýchání, čich a průchodnost dýchacích cest. V počáteční fázi na ně mohou zabrat kortikoidy, v pozdější je již nutné chirurgické odstranění.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Časté smrkání a kýchání oslabuje sliznici a následuje krvácení z nosuFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

3. Křehké cévy

Příčina častého krvácení může být i vrozená, například v podobě křehké cévní stěny. To je časté i u dětí, neboť mají cévy na obličeji jemnější a teprve se vyvíjejí. Pomoci může posílení cévní stěny vitaminem C.

„Také kyselina askorbová a rutin zpevňují cévní stěny. Mezi přírodní zdroje rutinu patří pohanka, otruby, ořechy nebo listová zelenina a čaj,“ doplňuje Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví.

4. Vysoký krevní tlak

Teče-li vám často krev z nosu, nechte si změřit krevní tlak. Při hypertenzi protéká krev cévami pod tlakem, jsou prokrvenější a náchylnější k prasknutí. A netýká se to pouze cévek v nose! Můžete tak včas odhalit tuto častou civilizační chorobu, která zásadně omezuje zdraví organismu i délku života.

4. Léky na bolest a ředění krve

Za krvácením mohou stát i některá léčiva. Jsou to zejména přípravky na ředění krve. Pokud je užíváte, například kvůli nebezpečí vzniku trombózy a na krvácení z nosu trpíte, informujte svého lékaře a domluvte se na úpravě dávkování. Krev se ale může spustit i po vyšší dávce léků na bolest, například ibuprofenu.

Pozor si dejte i na nežádoucí interakce léků a potravin. Například warfarin s protisrážlivými účinky byste neměli kombinovat s ginkgo bilobou. „To platí i pro ostropestřec, česnek, kurkumu, brukvovitou zeleninu nebo kustovnici čínskou,“ vyjmenovává Petra Horváthová z Benu Lékárny na Národní třídě v Praze. Tyto potraviny tedy v případě léčby raději omezte.

Za rozšířením cév a vyšší náchylností k poranění může stát i nadměrná konzumace alkoholu, šňupání tabáku nebo drog, zejména kokainu. Pozor i na nadměrné užívání nosních sprejů a kapek.

5. Vážná nemoc

Krvácení z nosu může doprovázet i některá onemocnění. Obvyklé je u hemofiliků, při poruchách srážlivosti nebo anémii. Může poukazovat i na nebezpečný nádor v nose, ústní dutině nebo na leukemii.

6. Hormonální výkyvy

Krvácení z nosu u žen ale může souviset i s hormony. Známá je hormonální nerovnováha v menopauze, pro kterou je typické celkové vysychání sliznic. Také těhotné ženy častěji trpí na krvácení z nosu, což je způsobeno nárůstem progesteronu a estrogenů a zvýšeným objemem krve.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

U žen mohou způsobit krvácení hormonální výkyvy, především v těhotenství a menopauzeFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

7. Léto: klimatizace a pitný režim

Pokud trpíte na krvácení z nosu zejména v posledních týdnech, může být důvodem počasí. Díky vyšším teplotám a suchému vzduchu, který způsobují i všudypřítomné klimatizace, se nosní sliznice vysušuje a křehne. Dehydrataci sliznic způsobuje i zanedbaný pitný režim.

Jak zastavit krvácení

Kromě již zmíněné možnosti dát si led do kapesníku a ten přiložit na krk a kořen nosu, je tu ještě jednodušší možnost.

Posaďte se v mírném předklonu, stiskněte si nos těsně pod nosními kůstkami a držte aspoň pět minut (i když krev by měla přestat téct tak po dvou minutách). Hlavu rozhodně nezaklánějte a krev nepolykejte, ale naopak vyplivujte.

Pokud vás trápí krvácení často, v lékárně jsou k dostání želatinové houbičky nebo kolagenové tampóny na zastavení krvácení z nosu.

A jestli se vám kromě krvácení z nosu dělají i modřiny, víme, co vašemu tělu chybí, a přitom je snadné mu to dodat. 

Reklama

Související témata:

Načítám