Hlavní obsah

Krotitelka konfliktů: Nechci si vzít s partnerem hypotéku, jak mu to říct?

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Zorka (26) žije už rok ve spokojeném vztahu s přítelem. Ten touží po vlastním bydlením a místo pronájmu si chce se Zorkou vzít hypotéku. Jenže pro mladou ženu je to příliš velký závazek, který nechce uspěchat. Jak tohle partnerovi říct, aniž by ho ranila?

Článek

Veškeré mezilidské vztahy jsou složité, obzvlášť pak ty milostné. A i ve spokojeném vztahu se mohou objevit problémy, které jakoby neměly vhodné řešení. Pomoci ale umí vztahoví mediátoři. Proto Zorka napsala mediátorce Kateřině Bělkové o radu.

Dobrý den,

chtěla bych se poradit, zda je lepší použít milosrdnou lež, nebo být raději upřímná i za cenu toho, že toho druhého možná ztratím. Vztah nám s přítelem funguje po všech stránkách, plánujeme společnou budoucnost, známe navzájem své rodiny, myslím, že máme i dost podobné hodnoty.

Na našem nebi je teď jediný mráček. Přítel by chtěl, abychom si vzali hypotéku. Zatím bydlíme v nájmu a mně to tak naprosto vyhovuje. Jasně, že bych jednou chtěla vlastní bydlení, ale zatím vůbec nevíme, jestli budeme chtít zůstat ve městě, nebo jestli se třeba nepřesuneme jednou někam do menšího města nebo na venkov.

Jenže přítel se bojí, že ceny bytů už půjdou jen nahoru a teď by nám hypotéku ještě dali, ale za rok už to prý může být všechno jinak. Všechny tyto jeho racionální argumenty chápu, jenže pravda je taková, že se společného bydlení asi nejvíc bojím proto, že si naším vztahem ještě prostě nejsem tak jistá. Jsme spolu přece jen teprve rok. Hypotéka by byla navíc psaná na mě, protože já mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou. Přítel sice vydělává víc, ale smlouvu má vždy jen na rok.

A já už několik týdnů tápu a váhám, jestli mu mám říct celou pravdu, tak jak to je, jak to cítím, nebo jestli mám raději volit úhybnou taktiku. Už jsme se kvůli tomu i chytli, přítel našel byt, který ho úplně uchvátil a chtěl do toho hned jít. Já ale zase měla ty své trapné výmluvy a on se pak na mě naštval.

Bojím se, že když mu řeknu pravdu, tak se se mnou rozejde nebo začne o našem vztahu pochybovat. Já prostě potřebuji na takto zásadní rozhodnutí víc času. Pořád o tom přemýšlím a už vůbec nevím, co bude lepší. Děkuji za radu, Zorka.

Milá slečno Zorko,

děkuji za váš upřímný dopis. Píšete, že máte rozpory ve vztahu, protože se zjednodušeně řečeno ještě obáváte tak velkého závazku, jakým hypotéka bezesporu je.

A zvažujete, zda tohle partnerovi říct na rovinu. Pokud byste se pro tuto upřímnou cestu rozhodla, je velice důležité, jak mu vše podáte. Píšete, že vám na vztahu záleží, s přítelem plánujete společnou budoucnost, jen ještě nechcete  vztah zatěžkávat tak velkým závažím, jakým je hypotéka. Toto by měl váš přítel vědět, ujistěte ho, že s ním do budoucna počítáte. Ideálně zkuste i navrhnout nějaký časový horizont, kdy byste si například už hypotéku uměla představit, a případně také podmínky, za jakých byste byla ochotná do toho jít.

Psala jste, že by hypotéka byla vedená celá na vás, pokud je třeba i toto jeden ze zásadních důvodů, proč se jí obáváte, zkuste to příteli říct. Můžete spolu například probrat, jestli by nebyla nějaká možnost, jak tuto skutečnost změnit.

Před samotným rozhovorem si ale sama v sobě opravdu důkladně ujasněte, čeho se na hypotéce nejvíc obáváte a toto pak zkuste s přítelem společně řešit. Hledat způsoby, jak vaše obavy a nejistotu zmírnit, jak se společně (byť ne třeba hned) dopracovat ke společnému vlastnímu bydlení.

Ze své praxe vím, že obzvláště v partnerství je velice důležité umět spolu mluvit o všem. Pokud se vám toto podaří, věřím, že se i váš vztah zase posune o další příčku dál a budete spolu o to víc spojeni. Moc vám přeji, aby vše dopadlo k vaší oboustranné spokojenosti a klidu vás obou.

Reklama

Načítám