Hlavní obsah

Sluší ti to a dalších 19 nejčastějších lží. Říkáte je také?

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Sluší ti to.“ Když vám to řekne partner při odchodu z domu, hned se cítíte sebevědoměji. Ale co když to nemyslel vážně? Je to klidně možné, protože lidé jsou neuvěřitelní lháři. Proč to dělají a kolikrát za den zalžete vy? A jaké lži jsou nejčastější?

Článek

Někdy se vám prostě nechce nic vysvětlovat nebo si to nechcete u partnera rozházet. Proto mu řeknete, že ta košile, kterou má na sobě, mu sluší. Že se k němu nehodí? Ále, jsou horší věci. A vždyť vlastně o nic nejde. Milosrdná lež, známá také jako altruistické lhaní, bývá běžnou součástí pracovního i partnerského života, ať už se vám to líbí nebo ne.

S upřímností nejdál dojdeš?

Ze studie, kterou v roce 2010 uveřejnil odborný časopis Basic and Applied Social Psychology, a na které se podílel americký profesor psychologie Robert S. Feldman z Univerzity v Amherstu, vyplynulo, že za jeden den vysloví dospělý jedinec v průměru 60 drobných lží.

„Bez ohledu na to, jaké se za lhaním schovávají důvody, lidé v každodenním rozhovoru opravdu strašně lžou, což pro nás bylo velmi překvapivé,“ nechal se slyšet Robert S. Feldman. Jeho tým zarazila ještě jedna věc. Studie také zjistila, že muži nelžou více než ženy nebo naopak, ale že muži a ženy lžou různými způsoby (ženy vs. muži: kdo to má v životě těžší?). „Ženy častěji lžou, aby se osoba, se kterou mluví, cítila dobře, zatímco muži lžou proto, aby vypadali lépe,“ nechal se slyšet odborník. A jakou metodu vlastně použil?

Hraju v kapele a mám vlastní byt, heč!

Pro účast na studii byla vybrána skupina 242 studentů ze zmíněné vysoké školy v americkém Massachusetts. Respondenti dostali informace, že účelem studie je prozkoumat, jak lidé interagují, když potkají někoho nového. Pak byli vyzváni, aby 10 minut konverzovali s jinou osobou a snažili se na ni udělat dobrý dojem.

Rozhovory se nahrávaly, přičemž později je vědci pustili samotným aktérům a procházeli s nimi jednotlivé pasáže. Některé studenty zaskočilo vlastní chování. „Když se sami podívali na záznam, uvedli, že se jim od pusy prášilo mnohem víc, než si původně mysleli,“ uvedl Feldman. Lhát je tak snadné (i počet bývalých milenců bývá zkreslený)!

Foto: Arturs Budkevics, Shutterstock.com

Ženy lžou spíš ze soucitu, muži se vytahujíFoto: Arturs Budkevics, Shutterstock.com

Milosrdné lži

Podle něj učíme naše děti, že poctivost je nejlepší politika, ale zároveň jim klademe na srdce, jak je zdvořilé předstírat, že jim udělal radost dárek, který se jim nelíbí. Pak se nikdo nemůže divit, že ryzí pravda je cenné zboží a že se lež vkrádá do pracovních i osobních vztahů (tyhle lži do vztahu nepatří).

Ve skutečnosti připadne na jeden desetiminutový rozhovor s protistranou minimálně jedna, obvykle však dvě až tři lži. Mimochodem, ve druhém kole experimentu se výzkumníci zajímali o to, jaké lži v rámci běžného života patří k těm nejčastějším, z čehož se zrodil seznam o 60 položkách. Všechny je jmenovat nebudeme, pro představu stačí nejfrekventovanější dvacítka.

20 nejčastějších lží

  1. Vybil se mi mobil.
  2. Ano, pamatuju si tě.
  3. Za 5 minut jsem tam.
  4. To byl můj nápad.
  5. Naprosto tě chápu.
  6. Promiň, byl hrozný provoz.
  7. Udělám to zítra.
  8. Tvůj nový účes vypadá skvěle, sluší ti to.
  9. Já tuhle práci pro peníze nedělám.
  10. Úplně mi to vypadlo!
  11. To je ten nejlepší dárek, jaký jsi mi kdy dal.
  12. Neboj, tahle práce/věc/dítě je v těch nejlepších rukách.
  13. Sociální sítě nesleduji.
  14. Dnes přijít nemůžu, marodím.
  15. Ráda jsem vás poznala.
  16. Ty jsi zhubl, viď?
  17. Zavolám ti později.
  18. Na tohle mám alergii.
  19. Zůstaneme v kontaktu, ano?
  20. Tuhle kabelku/šaty/košili mám už několik let!

Kdy by vás mělo tížit svědomí?

Jistě přijdete i na další klamy, které patří k běžnému dennímu režimu. Máte si kvůli nim dělat výčitky? Jak se to vezme. Psychologové se shodují, že malé lži, kdy protistraně pravdu neříkáte proto, že ji nechcete ranit, nejsou žádnou tragédií. Občas je prostě situace vyžaduje. Pokud však lžete proto, že chcete zamaskovat něco nekalého, kupříkladu osobní selhání, nevěru či jiné špatné chování, není to vůči ostatním fér.

Načítám