Hlavní obsah

Nejčastější výmluvy, kvůli kterým nemáme sex

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne vždy má člověk chuť na sex. V tu chvíli přicházejí na řadu nejrůznější vysvětlení, proč dneska ne. A upřímně, některá připomínají spíš výmluvy, obzvlášť když je od partnera slýcháte, nebo je naopak říkáte vy, až příliš často. Které jsou ty nejčastější a jak se s nimi poprat?

Článek

Nikdo nemá na sex chuť pořád. Jsou dny, kdy prostě není nálada a je to v pořádku. Ale co když se u vás v ložnici ozývají jen a jen výmluvy, navíc pořád ty samé? Britská expertka na vztahy a sex Tracey Cox představuje 5 nejčastějších vytáček a také radí, jak je překonat a milování si užít.

1. Mám moc práce

Až 75 % párů podle Tracey Cox tvrdí, že právě nedostatek času, velká zaneprázdněnost a mnoho povinností způsobuje v jejich sexuálním životě největší problémy. „Na druhou stranu ale lednový průzkum ukázal, že průměrný Brit stráví 28 hodin týdně u televize. K tomu připočtěte, že člověk stráví asi dvě hodiny denně na sociálních sítích, a hned vám přijde tohle vysvětlení trochu mimo.“

Ano, žijeme náročný a rušný život, a pokud máte doma tři malé děti, k tomu dům velikosti hradu, žádnou paní na úklid a práci na plný úvazek, je vcelku pochopitelné, že nemáte skoro na nic čas, tedy ani na sex. „Pro většinu lidí ale není zas tak nemožné vyšetřit jednou či dvakrát týdně dvacet minut, protože i to stačí, sex nemusí trvat dlouho,“ říká Tracey Cox.

Jaká je tedy rada pro ty, co tvrdí, že nemají na milostné radovánky čas? Udělejte si revizi svých povinností a zkuste někde ubrat (vážně musíte mít denně vytřeno?), sehnat si případně výpomoc (chůva, paní na úklid). A sáhněte si do svědomí – vážně není něco, čeho byste se mohli vzdát a místo toho si zaskotačit s partnerem? Třeba zjistíte, že váš oblíbený seriál není zas taková pecka v porovnáním s tím, co umí váš protějšek.

2. Jsem unavená

Pokud vám doma běhá kupa malých dětí, vy pracujete tak moc, že si přes den nestihnete pomalu ani dojít na záchod, je jasné, že večer padnete a spíte. Jestliže to takhle doopravdy je, mluvte o tom s partnerem, a hledejte způsob, jak si ubrat na povinnostech.

„Pokud jste ale unavení, protože třikrát týdně chodíte na tenis, jednou týdně jdete s přáteli pařit, a k tomu denně do noci sledujete oblíbený televizní pořad, je to jen výmluva,“ říká rezolutně sexpertka.

Problém ale může být i v tom, že vy a partner máte jiné sexuální potřeby. Pak zkuste najít kompromis. Jeden trochu ubere, druhý malinko přidá a někde uprostřed se sejdete. Pokud vám chybí něco ve vztahu jako takovém, mluvte o tom a hledejte způsob, jak se zase milovat – psychicky i fyzicky.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Je to jednoduché, když spolu nebude pravidelně spát, nejspíš vám vztah dlouho nevydržíFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

3. Není mi dobře

Je mi špatně, bolí mě hlava, necítím se dobře, něco na mě leze. I tohle se z ložnic ozývá dost často. Je jasné, že když má někdo migrénu nebo snědl něco zkaženého, na sex nemá náladu.

Ale pokud to slyšíte či říkáte pokaždé, když se schyluje k milostným hrátkám, je něco špatně. „V takovém případě je na čase si upřímně promluvit, jak spokojení a uspokojení se ve vztahu a v posteli cítíte. Je problém v sexu, nebo ve vztahu jako takovém? Schází vám či partnerovi něco v posteli, nebo ve vašem soužití? Mluvte, hledejte problém a pak se ho snažte vyřešit,“ radí Tracey Cox.

4. Necítím se sexy

Tohle je doména především žen – z různých důvodů se necítí přitažlivé. Připadají si tlusté, trápí se celulitidou nebo striemi, mají pocit, že jejich prsa nejsou dost pevná a podobně. „Pak je jasné, že svlékat se není věc, do které se vám chce. Nejistota ohledně vlastního těla dokáže váš sexuální život doslova zruinovat. Buď vás to od sexu zcela odradí, nebo si ho nedokážete užít, protože celou dobu myslíte jen na to, jak vypadáte,“ varuje odbornice.

Zároveň ale dodává, že nejlepší způsob, jak tohle překonat, není držet přísnou dietu či cvičit jako blázen, ale mít co nejvíc sexu! Postará se o to vaše podvědomí, které si řekne: hej, když se mnou chce mít ten člověk sex a touží po mně, tak přece nemůžu být tak neatraktivní!

5. Nebaví mě to

Lidé jsou stvoření závislá na zvycích a rutině. Jezdíme do práce stále stejnou trasou, po probuzení děláme úkony ve stanoveném pořadí, máme prostě své návyky a rituály. Většina párů dělá i v ložnici pár stejných věcí pořád dokola.

Jenže vědět, co se v příští sekundě odehraje, vede k nudě a nechuti na sex. Už jen to, že spíte pořád s tím samým člověkem, může být těžké, ale pokud s ním děláte i stále ty samé věci, je to v podstatě sexuální sebevražda.

Proč tedy v posteli víc neexperimentujeme? Protože lidé jsou od podstaty líní a také proto, že to zpočátku není potřeba. „Víte, co se líbí vám, co partnerovi. A tak to děláte a cítíte se jistě. Zkoušet nové věci je trochu riziko. Říkáte si, co když se mu to nebude líbit? Co když nám to nepůjde? Možná se ztrapním. Tak na tohle zapomeňte. Jediným lékem na dlouhodobě uspokojivý sexuální život v páru je sebrat odvahu a začít experimentovat,“ uzavírá Tracey Cox.

Někdy nejde o výmluvy, vaše touha prostě stávkuje. Důvody, proč si libido vzalo dovolenou.

Reklama

Načítám