Hlavní obsah
2,9
(68)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Možná si pamatujete na rychlý jablečný kompot z plotny, který dělávala vaše babička či prababička. Stejně dobrý je i ten dýňový. Ať už se do něj pustíte cíleně, nebo si ho uděláte z dýně, která zbyla z polévky, rychlý dezert je na stole.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 750 g dýně
  • 175 g třtinového cukru
  • 1 citron
  • 1 hvězdička badyánu
  • 2 skořice celé
  • 5 hřebíčků
  • 1/2 vanilkového lusku
Článek

Postup:

01.

 Dýni zvolte s pevnou dužinou – který druh je nejlepší, se dozvíte třeba v našem lexikonu dýní. Očistěte ji a nakrájejte na kostky. Vložte do hrnce, přidejte cukr, na čtvrtkolečka nakrájený citron a všechno koření.

02.

Zalijte vodou tak, aby byla dýně ponořená, a přiveďte k varu. Plamen stáhněte na střední intenzitu a pozvolna vařte asi deset až patnáct minut skoro doměkka. Odstavte z plotny a nechte vychladnout.

03.

 Kompot podávejte ještě vlažný nebo úplně studený.

Tip: Máte-li doma i jiné ovoce, třeba jablka nebo hrušky, nebojte se je k dýni přidat!

A neprošvihněte podzimní kolo zavařování.

Reklama