Článek
Výhoda je i to, že kromě dýně máte nejspíš všechno doma, takže když se vám nechce do obchodu a zároveň potřebujete zbytek dýně zužitkovat, je tenhle recept ideální. Druhy koření i jeho množství berte orientačně, všechno záleží jen na vaší chuti.
Postup
01.
Dýni zvolte s pevnou dužinou. Který druh je nejlepší, se dozvíte v lexikonu dýní. Očistěte ji a nakrájejte na kostky. Vložte do hrnce, přidejte cukr, citron nakrájený na čtvrtkolečka a všechno koření.
02.
Zalijte vodou, tak aby byla dýně ponořená, a přiveďte k varu. Plamen poté stáhněte a pozvolna vařte asi 10 až 15 minut skoro doměkka. Odstavte z plotny a nechte vychladnout. Kompot podávejte ještě vlažný nebo úplně studený.
Dýně, královny podzimní kuchyně
Dýním se snad ani nelze vyhnout. Co z nich uvařit či upéct, aby chutnaly celé rodině?
Polévky: Základní | S kokosovým mlékem | S chilli
Z trouby: Pečená s dipem | Hranolky | Bramboráky
Nasladko: Cheesecake | Chlebíček | Koláč | Lívance


