Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Možná si pamatujete na rychlý jablečný kompot z plotny, který dělávala babička či prababička. Stejně dobrý je i ten dýňový. Ať už se do něj pustíte cíleně, nebo si ho uděláte z dýně, která zbyla po přípravě polévky, rychlý dezert je na stole.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 750 g dýně
  • 175 g třtinového cukru
  • 1 ks citronu
  • 1 hvězdička badyánu
  • 2 lžičky skořice
  • 5 ks hřebíčku
  • 1/2 ks vanilkového lusku
Neobsahuje alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Výhoda je i to, že kromě dýně máte nejspíš všechno doma, takže když se vám nechce do obchodu a zároveň potřebujete zbytek dýně zužitkovat, je tenhle recept ideální. Druhy koření i jeho množství berte orientačně, všechno záleží jen na vaší chuti.

Postup

01.

Dýni zvolte s pevnou dužinou. Který druh je nejlepší, se dozvíte v lexikonu dýní. Očistěte ji a nakrájejte na kostky. Vložte do hrnce, přidejte cukr, citron nakrájený na čtvrtkolečka a všechno koření.

Tip: Máte-li doma i jiné ovoce, třeba jablka nebo hrušky, nebojte se je k dýni přidat!

02.

Zalijte vodou, tak aby byla dýně ponořená, a přiveďte k varu. Plamen poté stáhněte a pozvolna vařte asi 10 až 15 minut skoro doměkka. Odstavte z plotny a nechte vychladnout. Kompot podávejte ještě vlažný nebo úplně studený.

Dýně, královny podzimní kuchyně

Dýním se snad ani nelze vyhnout. Co z nich uvařit či upéct, aby chutnaly celé rodině?

(Ne)tradičně: Máslo | Džem | Kompot | Noky

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 065,83 kJ
Bílkoviny3,12 g
Tuky1,12 g
Sacharidy58,92 g
Sůl0,01 g
SAFA0,1 g
Vláknina5,45 g
Cukry53,16 g

Načítám