Hlavní obsah

Které ženy přitahují psychopaty?

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemají strach, jsou citově prázdní a lační po tom, aby mohli druhé ovládat. Trochu nevědecky jim říkáme psychopaté. Pokud jde o partnerský vztah, netroufnou si na každou, většinou si vybírají ženy z následujících čtyř kategorií. Jaké ženy je přitahují?

Článek

Psychopatie je zastaralý pojem pro různé poruchy osobnosti. Těmto lidem říkáme například narcisté (jsou přesvědčeni o vlastní důležitosti), sociopaté (neschopni vyjít s lidmi), histrióni (dramatizují banální situace), schizoidé (chladní a uzavření) nebo paranoici (konfliktní a vztahovační).

Nejde nutně o špatnou věc. Psycholog Kevin Dutton píše ve své knize Moudrost psychopatů o jejich společnosti prospěšných stránkách. Například tvrdí, že Neil Armstrong měl některé vlastnosti psychopata (absence strachu, menší citovost), díky kterým dokázal přes všechny nečekané překážky přistát na Měsíci.

V našem článku si ale vezmeme na paškál muže zahleděné do sebe, přesvědčené o své nadřazenosti, ty, kteří neumí milovat a těší je náš pláč. Hezky česky  – psychopaty. Typický exemplář je Ota (v podání Jaromíra Dulavy, 60) v televizní hře podle knihy Simony Monyové Sebemilenec (2013).

Svoje ovečky si nevybírají náhodou. Existují určité charakterové rysy, které je přitahují. Jejich seznam přinesl americký web She Knows. Víte, jaké ženy jsou snadnou kořistí narušených neřádů?

1. Pečovatelky

Někteří asociálové mívají nízkou míru empatie, což znamená, že se starají pouze o sebe. Naopak jejich oběti jsou často vysoce empatické nebo citově založené, pracují jako ošetřovatelky, vychovatelky, zachraňují zvířata, dobrovolně chodí pomáhat do různých institucí.

„Muži s psychopatickými rysy těmto ženám vyprávějí smutné příběhy o zneužívání v raném dětství a chtějí v protistraně vyvolat soucit a lítost,“ píše Sandra L. Brown, americká odbornice na poruchy osobnosti, ve své knize  Women Who Love Psychopaths (2008). Podle ní hledají takto narušení někoho, kdo je ochoten za ně řešit problémy.

Typy mužů, kteří se nehodí pro vztah. Nemáte náhodou jednoho vedle sebe? 

2. V dětství zneužívané

Také ženy, které za sebou nemají lehký život, například vyrostly v rodině alkoholiků či byly v dětství psychicky či fyzicky zneužívány a týrány, jsou pro psychopaty častým útočištěm. Naprosto nezaslouženě. Tyto ženy mají totiž často sklon přehlížet negativní stránky osobnosti a kvůli pošramocenému sebevědomí padnou do sítě psychopatovi.

Většinou jsou v zájmu lásky ochotné se v mnoha věcech přizpůsobit, nebo dokonce podřídit. Říkají si, že když už stála první půlka života za nic, teď si svoje nalezené štěstí nedají vzít, a všechno promíjejí. Toho predátor samozřejmě náležitě využívá.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pro psychopaty je typické, že dokážou být velmi okouzlující, když chtějíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

3. Úspěšné manažerky 

Neprůbojná submisivní žena, která se za sebe neumí postavit, je pro psychopata jen jedna z variant. Ovšem zdaleka ne jediná. Američanka Donna Andersen, která v roce 2005, po svém katastrofálním manželství se sociopatem, založila portál Lovefraud a napsala tři knihy na toto téma, tvrdí, že psychopat si klidně troufne i na ambiciózní, extrovertní manažerku se silnou pracovní i společenskou pozicí.

Ta jím nejdřív trochu pohrdá a je přesvědčena, že ona je ve vztahu ten silnější a nezávislejší element. Ale jak čas běží, začíná se to obracet. Čím dál víc se zamilovává, kdežto on je čím dál chladnější. A čím víc jí on pohrdá, tím víc ho ona chce. „Bez ohledu na to, jak moc jste chytrá, nezávislá a bohatá, nad psychopatem nevyhrajete,“ píše Donna Andersen. Končívá to zlomeným srdcem.

4. Starší a osamělé

Čtyřiceti, padesáti a šedesátileté či sedmdesátileté ženy už většinou disponují nějakým majetkem. Chybí jim ale láska. Bývají rozvedené nebo vdovy a čím menší šanci na lásku mají, tím víc po ní touží. Aspoň ještě jednou se tak zamilovat! Když jim pak nějaký solidně vypadající muž věnuje svoji pozornost, cítí se jako v nebi. Týká se to ale i žen dlouhodobě vdaných, z jejichž manželství vymizela vřelost a intimita. Ty pak pod vlivem šarmantního dravce opouštějí rodiny a ochotně prozradí svému milenci piny od svých bankovních karet.

Kdo uteče, vyhraje

„Psychopati přesně vědí, kdo co potřebuje slyšet, a to mu také řeknou, bez ohledu na to, že si třeba myslí pravý opak,“ dodává Donna Andersen. V každém případě zapomeňte na to, že psychicky narušenou osobnost předěláte, takovou moc nemá nikdo.

Částečně by mohla pomoci cílená léčba. Ovšem ani ta, tedy za předpokladu, že s ní dotyčný souhlasí, což se stává zřídka, není spásou. Psychoterapeut pracuje pouze s tím, co má k dispozici, respektive se snaží najít nějakou smírčí cestu přijatelnou pro obě strany. Ve většině případů stejně na soužití s psychopatem doplatíte – fyzicky, psychicky i finančně. Někdy je zkrátka na místě vzít, děti–neděti, nohy na ramena. Nebojte se obrátit na některou z organizací, které ženám v nouzi pomáhají. Je to třeba Rosa, Bílý kruh nebo Women for Women.

Tohle jsou největší filmoví asociálové. Oplývaní, stejně jako ti skuteční, velkým kouzlem

Reklama

Načítám