Hlavní obsah
3,0
(669)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Domácí kvašení je chytré a levné. Kvašená zelenina je plná přátelských laktobacilů, vitaminů a enzymů a posiluje imunitu. Ve srovnání s potravinovými doplňky s podobným účinkem vydáte za plnou lahev jenom zlomek peněz. Je to jednoduché, chutné a zdravé – tak co naložíte? Pro začátek zkuste třeba květák…

15 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 láhev
Budete potřebovat:
  • 2 kg květáku
  • 4 stroužky česneku
  • 3 listy bobkového listu
  • 8 kuliček nového koření
  • 1 lžička pepře barevného celého
Na nálev:
  • 2 l vody
  • 50 g soli
Článek

Nakládám zeleninu celou sezonu, mám ji v kuchyni na lince, tak jsem si pořídila hezkou keramickou nádobu přímo určenou ke kvašení. Na trhu seženete podobných nádob hodně, pro začátek vám postačí dvě skleněné lahve – jedna čtyřlitrová a jedna s objemem 0,7 l, která přesně pasuje do hrdla té velké.

Postup

01.

Květák pořádně omyjte a rozeberte na menší růžičky, česnek oloupejte. Rozpusťte všechnu sůl ve vodě – míchejte tak dlouho, dokud se opravdu všechna nerozpustí.

02.

Důkladně vymyjte nádoby – čtyřlitrovou, do které budete zeleninu nakládat, i menší, s objemem 0,7 l, kterou použijete jako závaží. Do velké nádoby těsně vedle sebe skládejte růžičky květáku a prokládejte je kořením a celými stroužky česneku.

03.

Upěchovaný květák s kořením ve velké lahvi zalijte nálevem. Pokud vám solný nálev nestačí, připravte další ve stejném poměru. Menší lahev naplňte vodou a vložte do hrdla větší. Vytvoří závaží, které udrží květák pod hladinou nálevu. (To je důležité, musí být kompletně ponořený, aby nezačal plesnivět.)

04.

Každý den květák kontrolujte. Na povrchu pravděpodobně vznikne bílá blanka. Odstraňte ji a nemějte obavy, je to neškodný křís. Pod velkou láhev dejte radši větší misku, obsah je živý, bude pracovat a může se stát, že přeteče.

05.

Zhruba po týdnu bude květák už částečně prokvašený – můžete začít ochutnávat. Každý další den se jeho chuť i konzistence mění. Ve chvíli, kdy vám bude opravdu chutnat, květák uskladněte (nám chutná nejvíc za 8–10 dnů, je příjemně kyselý, ale ještě dost pevný).

06.

Přendejte kvašený květák do menších zavařovacích lahví, zalijte ho nálevem a uchovávejte v lednici – vydrží takhle minimálně tři týdny. Podávejte k hlavním jídlům.

Tip: Nebojte se ke květáku přidat i jinou zeleninu – nakrájejte ji na podobně velké kousky. Můžete také experimentovat s kořením – květáku sluší kari, báječný je s křenem, zkusit můžete zázvor, chilli, kopr…

Květák (a obecně zelenina) při kvašení zrovna „nevoní“, počítejte s tím a najděte mu místo někde bokem. Víte, proč podlehnout kvašené zelenině?

Reklama

Související témata:

Načítám