Hlavní obsah

Kvašený květák

Hodnocení:
(323)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
neuvedeno
Náročnost
nízká

Domácí kvašení je chytré a levné. Kvašená zelenina je plná přátelských laktobacilů, vitaminů a enzymů a posiluje imunitu. Ve srovnání s potravinovými doplňky s podobným účinkem vydáte za plnou lahev jenom zlomek peněz. Je to jednoduché, chutné a zdravé – tak co naložíte? Pro začátek zkuste třeba květák…

Ingredience pro:
1 láhev
Budete potřebovat:
  • 2 kg květáku
  • 4 stroužky česneku
  • 3 listy bobkového listu
  • 8 kuliček celého nového koření
  • 1 lžička pepře barevného celého
Na nálev:
  • 2 l vody
  • 50 g soli
Článek

Nakládám zeleninu celou sezonu, mám ji v kuchyni na lince, tak jsem si pořídila hezkou keramickou nádobu přímo určenou ke kvašení. Na trhu seženete podobných nádob hodně, pro začátek vám postačí dvě skleněné lahve – jedna čtyřlitrová a jedna s objemem 0,7 l, která přesně pasuje do hrdla té velké.

Postup

Krok 1: Květák pořádně omyjte a rozeberte na menší růžičky, česnek oloupejte. Rozpusťte všechnu sůl ve vodě – míchejte tak dlouho, dokud se opravdu všechna nerozpustí.

Krok 2: Důkladně vymyjte nádoby čtyřlitrovou, do které budete zeleninu nakládat, i menší, s objemem 0,7 l, kterou použijete jako závaží. Do velké nádoby těsně vedle sebe skládejte růžičky květáku a prokládejte je kořením a celými stroužky česneku.

Krok 3: Upěchovaný květák s kořením ve velké lahvi zalijte nálevem. Pokud vám solný nálev nestačí, připravte další ve stejném poměru. Menší lahev naplňte vodou a vložte do hrdla větší. Vytvoří závaží, které udrží květák pod hladinou nálevu. (To je důležité, musí být kompletně ponořený, aby nezačal plesnivět.)

Krok 4: Každý den květák kontrolujte. Na povrchu pravděpodobně vznikne bílá blanka. Odstraňte ji a nemějte obavy, je to neškodný křís. Pod velkou láhev dejte radši větší misku, obsah je živý, bude pracovat a může se stát, že přeteče.

Krok 5: Zhruba po týdnu bude květák už částečně prokvašený – můžete začít ochutnávat. Každý další den se jeho chuť i konzistence mění. Ve chvíli, kdy vám bude opravdu chutnat, květák uskladněte (nám chutná nejvíc za 8–10 dnů, je příjemně kyselý, ale ještě dost pevný).

Krok 6: Přendejte kvašený květák do menších zavařovacích lahví, zalijte ho nálevem a uchovávejte v lednici – vydrží takhle minimálně tři týdny. Podávejte k hlavním jídlům.

Tip: Nebojte se ke květáku přidat i jinou zeleninu – nakrájejte ji na podobně velké kousky. Můžete také experimentovat s kořením – květáku sluší kari, báječný je s křenem, zkusit můžete zázvor, chilli, kopr…

Květák (a obecně zelenina) při kvašení zrovna „nevoní“, počítejte s tím a najděte mu místo někde bokem. Víte, proč podlehnout kvašené zelenině?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama