Hlavní obsah
3,1
(144)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Kung pao z květáku ocení nejen vegani a vegetariáni: křupavá zelenina ve sladko-pálivé omáčce s arašídy uspokojí vaši chuť na „čínu“, přitom se úplně obejdete bez masa a nezdravých dochucovadel.

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Květák
  • 1 ks květáku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce oleje
  • 1 špetka chilli
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce vody
Zelenina
  • 1 ks cibule
  • 1 ks červené papriky
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce česneku
  • 1 špetka chilli
  • 1 hrst arašídů
  • 1 lžíce oleje
Omáčka
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce bílého vína
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/2 hrnku vody
Článek

Postup

01.

Květák rozeberte na růžičky. Všechny zbylé ingredience smíchejte na těstíčko (olej dejte obyčejný řepkový nebo nějaký výraznější – sezamový či arašídový) a kousky v něm obalte. Rozložte na pečicí papír a pečte asi 20 minut při 190 °C na skus. V polovině pečení promíchejte.

02.

Na troše oleje zprudka orestujte kousky cibule a papriky. Přidejte nasekaný zázvor, česnek, jarní cibulku (kousek zelené natě si schovejte na ozdobu), chilli dle chuti a arašídy a také opečte.

03.

Když je zelenina měkká, ale ne rozvařená, zalijte ji omáčkou. Tu připravíte tak, že opět jen smícháte všechny suroviny. Místo medu mohou dát vegani hnědý cukr a místo vína se hodí i trocha rýžového octa nebo třeba sherry.

04.

Ještě pár minut míchejte, aby omáčka zhoustla, poté opatrně vmíchejte opečený květák a podávejte s jasmínovou rýží posypané odloženou nasekanou natí z cibulky nebo třeba sezamem.

Tip

Do omáčky přidejte špetku mletého badyánu nebo čínského koření pěti vůní, jídlu dodá prima exotickou vůni.

Co nejraději vaříte z květáku? My ho milujeme pečený, v těstíčku i v sýrovém koláči.

Reklama

Načítám