Hlavní obsah

Květnová panzanella: Skvělý italský salát s chřestem

Hodnocení:
(68)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Květen je chřestová sezona. V druhé polovině měsíce už je k dostání i prvotřídní český a slovenský chřest, tak si ho nenechte ujít. Pokud přidáte křupavé chlebové krutony, marinované artyčoky a třeba bazalku, nebude to mít chybu.

Ingredience pro:
2 porce
Na krutony
  • 2 krajíce staršího chleba
  • olivový olej
Na zálivku
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 5 lžic olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 1/4 bílé cibule
Na salát
  • 6 stonků zeleného chřestu
  • 2 rajčata
  • 4 plody kapary
  • 4 marinované artyčoky
  • čerstvá bazalka
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 200 °C. Chléb – klidně klasický český – nakrájejte na větší kostky a promíchejte s trochou olivového oleje. Pak ho rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a opečte v troubě dokřupava.

Krok 2: Ocet smíchejte s olejem, osolte, opepřete a přidejte velmi jemně nasekanou cibuli.

Krok 3: Rajčata pokrájejte na kousky, stonky chřestu zbavte spodních dřevnatých konců a zbytek nakrájejte na 2–3 cm dlouhé kousky. Plody kapary rozpulte. Artyčoky, nejlépe marinované třeba s česnekem a bylinkami, slijte od přebytečného nálevu. Všechny ingredience promíchejte s krutony a zálivkou.

Krok 4: Salát rozdělte do talířů a ozdobte čerstvou bazalkou - někdo rád přidá i pár hoblinek parmazánu.

Tip: V panzanelle kromě chleba nesmějí chybět rajčata a tato typická zálivka. Jinak ale popusťte uzdu fantazii a přidejte, co vás napadne!

Italové jsou kuchařští mágové a ze staršího chleba dovedou vykouzlit také výbornou polévku ribollita. Ovšem Češi nejsou rozhodně pozadu: ochutnejte chlebové karbanátky nebo třeba česnečku z vývaru s opečeným chlebem.

ynezorPumanzeSaNyknalC