Hlavní obsah

Salát caesar s rychle opečeným chřestem: Takhle ho neznáte

Hodnocení:
(61)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Co dělá salát caesar salátem caesar? Především typická zálivka v kombinaci s hoblinkami čerstvého parmazánu. Využijte květnové sezony chřestu a tyto suroviny propojte: Bude to láska na první ochutnání!

Ingredience pro:
2 porce
Na chřest
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • olivový olej
  • hrubozrná mořská sůl
Na zálivku
  • 2 žloutky
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 ančovičky
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 150 ml olivového oleje
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 utřený stroužek česneku
  • sůl a pepř
K podávání
  • 2 krajíce celozrnného chleba
  • 40 g parmazánu
Článek

Postup

Krok 1: Začněte přípravou dresinku. Smíchejte všechny ingredience dohromady a tyčovým mixérem nebo šlehačem promiste tak, aby vznikla hustější zálivka. Podle potřeby ještě dochuťte. Chcete-li se vyhnout syrovým žloutkům, vyměňte je a olivový olej za tři lžíce majonézy a s ochucováním buďte opatrnější – kupovaná majonéza je každá jinak kyselá. 

Krok 2: Chleba na krutony nakrájejte na kostky a v troubě rozehřáté na maximum chvíli nasucho opékejte dokřupava. Můžete je nejdřív lehce zakápnout olivovým olejem – získají tak zlatější barvu.

Krok 3: Zelený chřest zbavte dřevnatých konců a omyjte a osušte jej. V pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a chřest na něm ze všech stran lehce opečte. Hotový chřest (musí být stále křupavý!) na talíři jemně osolte mořskou solí, zakápněte dresinkem a posypte krutony a hoblinkami parmazánu.

ynezorPumanzeSaNyknalC