Hlavní obsah

Kvíz první pomoci: Jak přežít prázdniny? Co lít na rány, kdy volat záchranku a co je lepší než voda

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny jsou tady a s nimi i čas, kdy hrozí větší riziko úrazů v přírodě, při grilování nebo třeba u vody. Víte, jak postupovat, když vás uštkne had, jak se správně zbavit klíštěte nebo čím omývat odřeniny a vůbec čerstvé rány? Udělejte si kvíz, jak dobře znáte pravidla letní první pomoci.

Článek

Na léto se těšíte, ale zároveň řešíte obsah lékárničky a tušíte, že by se mohla zvýšit pravděpodobnost úrazů a krizových situací. Opouštíte bezpečí domova, vydáváte se do přírody, ochutnáváte nová jídla…

Co se týče první pomoci, roste zájem nejen o kurzy, ale stává se i populárním tématem na sociálních sítích: schopnost umět reagovat v situacích, kdy jde o život, je pro mnohé opravdu důležitá. Populární záchranář Marek Dvořák říká, že lidem, kteří ještě před příjezdem záchranky poskytují první pomoc, vděčí pacienti i lékaři za mnohé. A důležité je podle něj hlavně s první pomocí začít!

Ale nejde jen o záchranu života při zástavě srdce anebo o první pomoc při mrtvici. Důležité je umět ošetřit i méně závažná zranění. Jak jste na tom, dokážete si poradit na výletě nebo u vody?

1. Vlivem vysokých letních teplot a silných slunečních paprsků může dojít k úžehu či úpalu. Není to totéž, ale první pomoc je podobná: přesunout postiženého do stínu, opatrně ochlazovat tělo, podložit mu končetiny a doplňovat vlažné tekutiny. Jaký nápoj je v tomto případě ještě vhodnější než voda?
2. Můžete znát pravidla o používání opalovacích krémů nazpaměť, a přesto se vám možná stane, že se spálíte. Co se týče babských rad, fungují bylinkové zábaly, masky z tvarohu nebo mazání syrovým bílkem. Pokud se ovšem rozhodnete pro přípravek z lékárny, jaká účinná látka se používá na spálenou a podrážděnou pokožku?
3. Nemusíte být aktivní a nadšený sportovec, přesto se můžete setkat s podvrtnutým kotníkem. Vazy pak mohou být natažené, natržené nebo přetrhané. Jaká je první pomoc ve všech případech?
4. Nejen na svatého Jiří vylézají hadi a štíři… Co dělat, když vás nebo dítě uštkl jedovatý had, u nás zmije obecná?
5. S pobytem v přírodě je spojena spousta pozitiv, ale samozřejmě i rizik. Jedním z nich je, že „chytíte“ klíště, které může přenášet mnoho nepříjemných i nebezpečných chorob. Jak klíště co nejbezpečněji vyndat?
6. Hmyz útočí po celé léto a dostat žihadlo od včely není nic příjemného. Co dělat, když došlo k bodnutí do krku či jazyka a úst?
7. Jedním z nejčastějších letních zranění jsou odřeniny. Čím je nejlepší takovou ránu omýt?
8. Někdo v lese nachází houby, jiný houby… Jak ale postupovat při otravě houbami? Volejte 155, podejte aktivní uhlí, zajistěte vzorky podezřelého jídla, zvratků či stolice, a pokud vám to odborník po telefonu doporučí, vyvolejte zvracení. Jak vyvolat zvracení?
9. Češi jsou milovníci letních grilovaček a opékání. Víte však, jak řešit případné spáleniny a co platí jako základ první pomoci? Pokud si nejste jistí, vždy vyhledejte lékařskou pomoc.
10. Příznakem mnoha onemocnění a problémů je zvýšená teplota a horečka. Víte, od kolika stupňů Celsia je vhodné ji začít srážet?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám