Hlavní obsah
3,3
(246)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Čím víc pracuji s kuchařkou M. J. Sandtnerové, tím míň se divím, že si udržela popularitu tak dlouho: její recepty fungují opravdu výborně. Nejinak je to i u klasického lineckého cukroví. Díky vybalancovanému poměru surovin se s těstem výborně pracuje a chuť je perfektní. A tenhle recept zvládnou i začátečníci!

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 plechy
  • 250 g hladké mouky
  • 90 g cukru moučka
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 140 g másla
  • 2 ks žloutků
  • 1 špetka soli
Na dokončení
  • 100 g rybízové marmelády
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Dobře omyjte chemicky neošetřený citron a najemno nastrouhejte žlutou část kůry.

02.

Do mísy prosejte mouku a cukr, přidejte citronovou kůru, špetku soli a sypké suroviny ještě promíchejte metličkou. Studené máslo nakrájejte na kostičky a přidejte společně se žloutky a citronovou šťávou k mouce. Krátce promíchejte vidličkou, zapracujte do mouky žloutky a poté prsty rychle zpracujte hladké a kompaktní těsto. Z těsta vytvarujte váleček, zabalte do fólie a nechte v chladu odležet alespoň dvě hodiny, ideálně do druhého dne.

Tip: Zbylé bílky odložte v dobře uzavřené nádobě do mrazničky a později použijte na výrobu bílkového cukroví. Na krabičku si pečlivě poznamenejte, kolik bílků se v ní nachází.

03.

Před pečením nechte těsto asi 15 minut povolit v pokojové teplotě. Předehřejte troubu na 170 °C a vyložte plechy papírem na pečení. Z těsta oddělte přibližně třetinu (s menším množstvím těsta se lépe pracuje) a vyválejte ho na lehce pomoučeném válu na výšku asi půl centimetru. 

04.

Vykrajujte kolečka (formičku používejte tak, aby zbylo co nejméně odpadu) a skládejte je na plech. Do poloviny koleček ještě udělejte malý otvor menším vykrajovátkem. Takhle zpracujte i zbytek těsta. Pečte v předehřáté troubě asi 10 minut, a až začnou okraje jenom lehce růžovět, vyjměte plech z trouby, kolečka ještě dojdou.

Tip: Zbytky těsta po vykrajování dejte na chvíli znovu do lednice, s vychlazeným těstem se lépe pracuje.

05.

Upečená kolečka bez otvoru potřete rybízovou marmeládou (když máte marmeládu s pecičkami, doporučuji ji propasírovat) a spojte s druhou polovinou. Lehce pocukrujte moučkovým cukrem a skladujte v chladu, v papírové nebo polystyrenové krabici vyložené alobalem.

Tip: Ze stejného těsta připravuji ještě jeden druh cukroví. Všechna kolečka vykrájím bez otvoru, po upečení je spojím výraznou pomerančovou marmeládou, povrch namočím v čokoládě a ozdobím kousky kandované pomerančové kůry. Jsou výborné!

Když peču, nemám příliš času na vaření. Často proto sáhnu po 50 nejlepších rychlých receptech z těstovin, možná se budou hodit i vám! 

Práci při pečení cukroví si můžete usnadnit také embosovaným válečkem, znáte ho? 

Reklama

Načítám