Hlavní obsah
2,9
(373)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Dokonalý moučník na neděli? Vyzkoušejte kynutý věnec, který voní po skořici a je plný ořechů, ochucený kakaem a během chvilky se po něm zapráší.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Na těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 50 g másla
  • 1 banán
  • 20 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru
Na dohotovení
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 hrnek sekaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 50 g másla
  • 1 vejce na potření
Článek

Postup

01.

Mléko zahřejte, rozdrobte do něj droždí, přidejte trošku mouky, cukru a na teplém místě nechte vzejít kvásek

02.

Mezitím do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, rozmačkaný zralý banán, změklé máslo, vejce a žloutek. Pak přidejte hotový kvásek a vše důkladně propracujte. Bochník těsta nechte v míse, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout asi 45 minut. 

03.

Po vykynutí rozdělte těsto na 3 díly. Z každého vyválejte obdélník o velikosti přibližně 10 x 30 cm. Každý díl potřete rozpuštěným máslem, posypte cukrem, kakaem, skořicí a ořechy. 

04.

Všechny tři díly pak jednotlivě zatočte z delší strany do válečku. Po delší straně pak každý díl ještě ostrým nožem nařízněteVěnec tak bude mít pestřejší strukturu. Z válečků pak upleťte cop. Přeneste ho do kulaté formy. Doprostřed vložte skleničku nebo použijte na věnec nízkou bábovkovou formu s vyjímatelným dnem. 

05.

Věnec nakonec potřete vejcem a posypte zbylými ořechy. Nechte ještě kynout 15 minut a poté vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Věnec pečte dozlatova asi 40 minut. 

Z banánů je také výtečná snídaně dietní zázrak mug cake nebo si můžete udělat banánový čaj ze slupek.

Reklama