Hlavní obsah

Láska dvou kuchařů málem skončila vyhazovem! Kdo je usmířil?

Foto: Shift Drive, Shutterstock.com

Foto: Shift Drive, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dana a Honza jsou hlavní kuchaři v luxusní pražské restauraci. Každý vede jednu směnu, a když je potřeba, zastupují šéfkuchaře. Vše fungovalo skvěle, dokud si spolu nezačali románek. Ten nedopadl dobře a kuchyně se změnila v bitevní pole.

Článek

Život se někdy natolik zkomplikuje, že to vypadá, že neexistuje žádné východisko. Řešení je ale vždy, jen je potřeba ho najít. A s tím umějí pomoci například mediátoři. Tohle je další příběh z praxe vztahové mediátorky Kateřiny Bělkové.

Začalo to láskou

Jsou si v mnohém podobní. Dana (29) a Honza (32) jsou nadaní kuchaři, jsou zodpovědní, schopní, spolehliví a také poměrně ambiciózní. Vlastní pílí se z řadových kuchařů vypracovali až na šéfy směn a šéfkuchař si jich nadmíru váží. Vše dokonale fungovalo, dokud nepřišel teambuilding, na který si celé osazenstvo restaurace po náročné sezoně vyrazilo. „Dana s Honzou si tam spolu začali. Zpočátku to vypadalo i nadějně, oba zářili štěstím. Jenže pracovali na protisměnách, a proto neměli moc společného času. Vídali se jen ráno u snídaní nebo večer po těžké směně,“ popisuje vztahová mediátorka Kateřina Bělková.

Vztah mířil ke konci

Daně to začalo vadit. Chtěla být s Honzou častěji, trávit s ním víc času, jet třeba na dovolenou. Proto na něj začala tlačit, aby si našel jinou práci s tím, že on jako muž má mnohem větší šanci získat v oboru hned vedoucí pozici. „Honza to ovšem rezolutně odmítal. Argumentoval tím, že v restauraci pracuje delší dobu, tak by si měla práci najít spíš Dana. A začalo to mezi nimi skřípat,“ říká Kateřina Bělková.

Románek bohužel neskončil běžným rozchodem. Honza byl pod stále větším tlakem, nalezl útěchu u servírky ze své směny a s Danou se rozešel přes esemesku. „Dana samozřejmě měla pocit, že ji totálně zesměšnil a ponížil před celým pracovním kolektivem, a vykopala válečnou sekyru,“ líčí mediátorka.

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Rozchod přes esemesku? Sprosté a hloupé, zato náramně jednoduché a účinnéFoto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Místo kuchyně válečná zóna

Dana začala Honzovi dělat nejrůznější naschvály, šla tvrdě po každé drobnosti, kterou v práci přehlédl, začala proti němu brojit a poštvala proti němu personál ze své směny. „Jenže to nezůstalo bez odezvy, navíc Honzova nová přítelkyně měla také dost ostré lokty, a tak se dřív přátelský a poklidný kolektiv proměnil ve dva totálně rozhádané tábory,“ popisuje Kateřina Bělková.

Toho si nemohl nevšimnout šéfkuchař, který to s nimi nejdřív zkoušel po dobrém, pak po zlém, ale nic nefungovalo. Do obou ale investoval hodně času, energie i peněz a nechtěl o ně přijít. „A protože sám byl před časem v jedné osobní záležitosti mým klientem a poznal, že mediace funguje, dal jim poslední šanci. Buď u mě svůj spor vyřeší, nebo se minimálně s jedním z nich bude muset rozloučit,“ upřesňuje mediátorka.

Emoce před explozí

Ve vztahu těch dvou bylo obrovské napětí a cloumaly jimi emoce, i když víc asi Danou. Okamžitě a rezolutně zamítla možnost, že by s Honzou mohla ještě někdy mít standardní pracovní vztah. Mediace se proto nejdřív zaměřila na zklidnění negativních pocitů a celkové atmosféry. „Když se emoce trochu zklidnily, mohli jsme konečně začít jednat racionálně. Ani jeden nechtěl o dobrou práci přijít,“ říká Kateřina Bělková s tím, že to bylo asi to nejzásadnější.

Konec dobrý...

Dana nakonec přiznala, že asi nejvíc ji ranil způsob, jakým se s ní Honza rozešel. On zas řekl, že se bál s Danou rozejít a tohle mu přišlo jako nejméně bolestivý způsob. „Když ale pochopil, čím si pak Dana prošla, upřímně se jí omluvil. A Dana uznala, že i ona jednala přehnaně,“ popisuje mediátorka.

Dana se navíc svěřila, že i ona má nového přítele a byla by ráda, kdyby předešlý vztah už nemusela nijak řešit a vracet se k němu. A tak si Dana a Honza své křivdy nejen vylíčili a omluvili se za ně, ale dohodli se, že atmosféru na pracovišti uklidní a navážou tam, kde před svou milostnou aférkou skončili.

Jakékoli milostné románky na pracovišti bývají komplikované: Láska ke kolegovi skončila sporem s nadřízenou. Žárlila!

Reklama

Související témata:

Načítám