Hlavní obsah
3,1
(166)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Máte rádi škubánky s mákem? Lepiduša je ještě lepší! Základem tohoto valašského tradičního pokrmu je bramborová kaše, kterou doplníte o povidla, mák a rozpuštěné máslo. Garantujeme, že to bude láska na první sousto.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na kaši
  • 850 g brambor
  • 1/2 lžičky soli
  • 220 g polohrubé mouky
Na dokončení
  • 6 lžic švestkových povidel
  • 1/2 lžičky skořice
  • 70 g máku
  • 70 g cukru krupice
  • 80 g másla
Článek

Postup

01.

Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a v dobře osolené vodě je uvařte úplně doměkka – klidně je lehce rozvařte.

02.

Než se brambory uvaří, připravte si zbytek. Povidla rozmíchejte s trochou teplé vody a skořice, nesmí být úplně hustá, pak by se špatně roztírala. Mletý mák smíchejte s cukrem.

03.

Máslo rozpusťte a pak ho na mírném plamenu nechte pozvolna probublávat, aby se přepustilo: na povrchu se přestane tvořit pěna, zůstane jen pár kousků krusty, kterou z másla seberte. Přepuštěné máslo navíc krásně, jemně oříškově, voní. Jak udělat přepuštěné máslo?

04.

Uvařené brambory slijte, v hrnci zasypejte asi 2/3 mouky a rozšťouchejte. Metlou pak vymíchejte hebkou kaši. Podle potřeby ještě trochu mouky přidejte: hotová kaše je hustá, ale ne příliš, musí se dát snadno rozetřít po talíři. Podle chuti dosolte. Množství mouky se odvíjí od toho, jak moc vodnaté brambory jsou a kolik mouky do sebe poberou, proto ji nesmíte nasypat všechnu naráz.

05.

Polovinu hotové kaše rozetřete na připravené talíře. Vrstvu kaše potřete připravenými povidly, na ně přijde druhá vrstva kaše. Na závěr porci posypte pořádnou dávkou makového cukru a polijte přepuštěným máslem. Lepiduša je hotová!

Máte rádi sladká jídla? Nenechte si ujít foucmouk, krupicové noky sypané perníkem. Skvělé jsou i jáhlové šišky s perníkem nebo syrniky, tvarohové lívance skoro bez mouky.

Reklama

Související témata:

Načítám