Hlavní obsah
3,8
(25)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Pro nás je spojení rýže a těstovin možná zvláštní, na Blízkém východě ale patří mezi nejběžnější přílohy. Opečené vlasové nudle dodají rýži příjemnou a zajímavou strukturu i hezkou barvu, oříšky křupavost. Příprava trvá jenom chvíli a hodí se ke všem kořeněným dušeným masům a omáčkám s rajčatovým základem.

5 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Budete potřebovat
  • 4 lžíce oleje
  • 2 hrsti vlasových nudlí
  • 1 hrnek rýže basmati
  • 1 lžička soli
  • 2 hrnky studené vody
Na dokončení
  • 1 hrst mandlí
  • 1 hrst piniových semínek
  • 1 lžíce listové petržele
Článek

V ingrediencích nehledejte žádné záludnosti: použijte obyčejné pšeničné vlasové nudle do polévky, ty nejtenčí, které seženete, a běžně dostupnou rýži basmati.

Postup

01.

Rýži několikrát a dobře propláchněte, promněte ji a nechte na sítku okapat.

02.

V hrnci rozehřejte tuk na střední teplotu. Vsypejte vlasové nudle, zlehka, ale soustavně míchejte a opečte je do světle hnědé barvy, potrvá to minutku nebo dvě. Když bude většina nudlí opečená, vsypejte do kastrolu okapanou rýži, také ji krátce opečte a promíchejte v horkém tuku, opět postačí chvilička.

Tip: Ke smažení rýže můžete použít obyčejný rostlinný olej, směs olivového oleje a másla, nebo přepuštěné máslo. Přepuštěné máslo (použijte plnou velkou lžíci) ji dodá další chuťovou vrstvu, když použijete rostlinný olej, bude příloha veganská.

03.

Až budou všechna zrnka rýže obalená tukem, vlijte ho hrnce vodu, osolte a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na velmi mírný a pod pokličkou bez míchání povařte 12–15 minut, až se všechna voda vstřebá a rýže bude měkká. Stáhněte z plotny a nechte přikryté dojít asi 15 minut.

04.

V mezičase opečte na suché pánvi dokřupava oříšky. Nejdřív oloupané mandle nasekané na hrubší nudličky, a když začnou zlátnout, přidejte i piniová semínka, těm bude stačit krátká chvilička. Opečené oříšky ihned sesypejte na talířek, jinak hrozí, že se vám teplem z rozpálené pánve spálí.

05.

Odpočinutou rýži načechrejte vidličkou, posypejte oříšky a nasekanou čerstvou petrželkou a ihned podávejte.

Tahle příloha se hodí především k výrazně kořeněným omáčkám. Zkuste ji k orientálním roštěnkám na víně, masovým kuličkám v rajské kari omáčce nebo pikantní minutkové krkovici.

Reklama

Související témata:

Načítám