Hlavní obsah

Listopadové menu: Rozjeďte to s kachnou, zelím i ořechy

Foto: Greta Blumajerová

Pozor, v listopadu puknete blahem!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Listopad? Ideální čas připravit tělo na náročné vánoční hodování. Naordinovali jsme vám kachnu, zelí i sladký ořechový moučník. Naše menu pro další měsíc vás jednoduše posílí. A zvládnete vše!

Článek

Posun času, dlouhé noci, napadané listí... Proti zákeřné melancholii je nutné nasadit těžké zbraně. I proto jsme se nebáli naši listopadovou receptovou inspiraci „nabušit“. Hostinu otevírá voňavá terina, následovaná pomalu pečenou kachnou, dvěma druhy zelí a završená kefírovým moučníkem s karamelovými ořechy. To vás postaví na nohy! Anebo odrovná tak, že se svalíte na nejbližší kavalec. Ale to také není zas taková tragédie, že...?

Kachní terina s pomeranči a pistáciemi

Na 1 formu potřebujete:1 menší kachnu (nebo asi 700 g masa bez kostí a kůže), 500 g kachních jater, 4 šalotky, 4 velké stroužky česneku, 100 ml bílého vína, 1 vejce, 1 a půl lžičky tymiánu, 2 chemicky neošetřené pomeranče, sůl, pepř, 100 g pražených nesolených pistácií (200 g neloupaných) či jiných ořechů, 300 g plátků slaniny

Foto: Greta Blumajerová

Terinu doplněnou pistáciemi a pomeranči podávejte s pečivemFoto: Greta Blumajerová

Postup:Kachnu rozpulte, kůži stáhněte a maso okrájejte (skelet využijte na vývar). Na části tuku z kachny nechte zesklovatět nadrobno nakrájené šalotky, přidejte k nim nasekaný česnek a po chvilce zalejte vínem, které nechte odpařit. Játra i maso lehce promixujte nebo nahrubo umelte (část masa můžete nechat na větší kousky, aby tvořily mozaiku), smíchejte s opečenou šalotkou, vejcem, tymiánem, kůrou z 1 pomeranče a osolte a pořádně opepřete.

Vymazanou formu na srnčí hřbet vyložte plátky pomeranče a přes ně poskládejte plátky slaniny tak, aby se překrývaly a nahoře se z obou stran mohly zahnout dovnitř a zakrýt tak i vršek teriny. Polovinu masové směsi nalejte do formy, posypejte pistáciemi a překryjte zbytkem masa. Plátky slaniny zahněte dovnitř, formu překryjte alobalem (udělejte do něj pár dírek pro unikání páry) a pečte 50 minut při 180 stupních. Poté odkryjte a dopečte asi 15 minut dozlatova.

Terina je nejlepší druhý den, kdy se všechny chutě spojí. Před vyklopením formu na chvíli ponořte do horké vody.

Tip:Poměr jater a masa upravte podle své chuti – játra terině dodají šťavnatost a specifickou chuť, maso zase strukturu. Pro zjemnění nahraďte část kachny kuřecím nebo vepřovým a nebojte se experimentovat ani s kořením, oříšky či sušeným ovocem.

Foto: Greta Blumajerová

Kdo by terině v takovém počasí odolal?Foto: Greta Blumajerová

Pomalu pečená kachna s vůní Provence

Na 4 porce potřebujete: kachnu, 500 g sádla, sůl, celý kmín, svazek tymiánu, 8 šalotek, 6 stroužků česneku

Foto: Greta Blumajerová

Díky pomalému pečení jde kachna krásně od kostiFoto: Greta Blumajerová

Postup:Troubu předehřejte na 150 stupňů. Kachnu rozčtvrťte (nebo už rovnou kupte čtvrtky), omyjte a bohatě ji posypte kmínem a solí. Šalotky zbavte slupky, stroužky česneku vyloupejte. Na dno pekáčku (ke kterému máte poklici) rozložte šalotky a česnek, položte na ně kousky kachny a vše zalejte sádlem.

Rozprostřete na něj snítky tymiánu, přiklopte a dejte na 3,5 až 4 hodiny volně péct. Občas se ke kachně vraťte a zkontrolujte, jestli jsou všechny části ponořené v tuku. Po uplynutí času pekáček vyjměte, troubu zapněte na 200 stupňů, kachnu přendejte na plech a v troubě jí nechte jen pár minut udělat kůrčičku.

Tip:Nezapomeňte ke kachně připravit domácí knedlíky, doporučujeme ty z rubriky Babiččiny recepty.

Foto: Greta Blumajerová

Připravovat ji můžete v kachním nebo vepřovém sádleFoto: Greta Blumajerová

Bílé zelí s jablky a červené perníkové zelí

Na 4 porce bílého zelí potřebujete:2 lžíce sádla, 1 žlutou cibuli, ½ hlávky bílého zelí, 1 jablko, hrst rozinek, lžičku kmínu, 2 bobkové listy, sůl, pepř, ocet

Na 4 porce červeného:2 lžíce sádla, 1 červenou cibuli, ½ hlávky červeného zelí, lžičku perníkového koření, 150 ml červeného vína nebo vody, sůl, pepř, cukr

Foto: Greta Blumajerová

Nevidíte dvojitě, jen se zelím jsme se trochu rozšoupli. A připravili rovnou dvě verzeFoto: Greta Blumajerová

Postup:Oba druhy zelí rozčtvrťte, seřízněte košťály a napříč listy nakrouhejte na nudličky. Promíchejte každé zvlášť s čajovou lžičkou soli, pořádně promačkejte a nechte chvíli odstát – krásně zkřehne a pustí šťávu. Ve 2 kastrolech nechte na rozpáleném sádle změknout najemno nakrájené cibule, přidejte zelí, k bílému dejte oloupané a nastrouhané jablko, rozinky, kmín a bobkové listy a zalejte trochou vody. Červené smíchejte s perníkovým kořením a vínem a obě zelí nechte pod pokličkou dusit do změknutí.

Bílé pak dochuťte octem, solí a čerstvě mletým pepřem (sladké by mělo být dost díky rozinkám), červené trochou cukru, soli a opět pepřem.

Tip:Ani v listopadu ještě není pozdě na přípravu domácího kysaného zelí, pusťte se do něj podle našeho fotonávodu!

Foto: Greta Blumajerová

Zelí se samozřejmě skvěle hodí i ke svatomartinské huseFoto: Greta Blumajerová

Kefírová buchta s karamelovými ořechy

Na 1 plech potřebujete: 2 hrnky polohrubé mouky, 2 lžičky jedlé sody, 1 hrnek cukru krystal, 4 lžíce kakaa, hrst sekaných ořechů, 2 hrnky kefírového mléka, půl hrnku rostlinného oleje, 2 vejce. Na polevu:100 g cukru moučka, lžíci vody, lžíci citronové šťávy. Na ořechy:100 vlašské ořechů, 15 g vody, 60 g cukru krupice

Foto: Greta Blumajerová

Buchta je skvělá celá, ořechy jsou na ní ale to vůbec nejlepšíFoto: Greta Blumajerová

Postup: Troubu nejprve rozehřejte na 160 stupňů a začněte od konce. 100 g vlašských ořechů rozložte na plech s pečicím papírem a dejte je na 5 minut do rozehřáté trouby. Mezitím v kastrůlku zahřejte vodu a cukr krupici. Když se začne vařit, do sirupu nasypte ořechy rozehřáté z trouby a nechte je cukrem obalit. Asi 2 minuty je v hrnci převalujte, poté je začněte vyndávat a nechte je zchladnout.

Teplotu v troubě zvyšte na 180 stupňů. Smíchejte mouku, jedlou sodu, cukr, kakao a ořechy, přidejte mléko, olej a vejce. Těsto rozetřete po plechu s pečicím papírem a moučník dejte na 30 minut péct.

Po vychladnutí jen vytvořte polevu smícháním moučkového cukru, vody a lžíce citronové šťávy. Polevu rozprostřete po moučníku, poklaďte ořechy a nechte ztuhnout.

Foto: Greta Blumajerová

Listopad si zkrátka nelze nevychutnat!Foto: Greta Blumajerová

Jaké dobroty si v listopadu nikdy neodpustíte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám