Hlavní obsah

Maková buchta se švestkovým kompotem

Hodnocení:
(95)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Dali jste si na podzim tu práci a zavařili, případně zamrazili jste si švestky? Je nejvyšší čas je zužitkovat a pustit se do pečení! Oblíbené kombinaci švestek s mákem a drobenkou podlehne snad každý.

Ingredience pro:
1 plech
Na těsto
  • 275 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 110 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 7 g sušeného droždí
  • 2 špetky soli
Na náplň
  • 200 ml mléka
  • 175 g mletého máku
  • 50 g cukru krupice
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 400 g kompotovaných švestek bez nálevu
Na drobenku
  • 80 g hrubé mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 80 g měkkého másla
Na formu
  • tuk na vymazání
  • mouka na vysypání
Článek

Postup

Krok 1: Pokud máte švestky mražené, nezapomeňte je dát včas rozmrazit! V míse smíchejte všechny ingredience na těsto a nelekejte se: výsledek je poměrně řídký a hodně lepivý. Mísu přiklopte poklicí nebo čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 1,5 až 2 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Jak udělat kynuté těsto a nezkazit to?

Krok 2: Mezitím připravte makovou náplň, která musí stihnout i vychladnout. V rendlíku zahřívejte mléko. Když se téměř vaří, vsypte mák, přidejte cukr (nebo dvě až tři lžíce medu) a koření a uvařte do husta.

Krok 3: Mouku, cukr a máslo propracujte prsty, až vznikne jemná drobenka. Kompotované švestky sceďte, z rozmrazených slijte přebytečnou tekutinu. Jak udělat nejlepší drobenku na koláč?

Krok 4: Troubu zapněte na 180 °C. Plech nebo pekáč o rozměrech asi 30 × 40 cm vymažte tukem, vysypejte moukou a rozprostřete po něm nakynuté těsto. Potřete ho až do krajů mákem, na něj vyskládejte švestky řeznou stranou nahoru a posypejte drobenkou.

Krok 5: Vložte do trouby a pečte asi 30 až 35 minut dozlatova. A pozor, z horkého kynutého koláče bolívá břicho, takže jestli nevydržíte, než vychladne, dejte si jenom kousek!

Švestky kompotováním ani mražením nic neztrácejí, možná naopak! Dejte si švestky pečené se zázvorem a drobenkou, krupicový pudink se švestkami na víně nebo jednoduchý švestkový závin s perníkem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek