Hlavní obsah
3,2
(178)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Křehké těsto, to je vždy záruka jemného a křupavého koláče. S tvarohovou náplní a makovou mřížkou vypadá i chutná dokonale.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
25 cm průměr formy
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 70 g cukru moučka
  • 125 g másla
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 špetka soli
Na tvarohovou náplň
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 150 g cukru moučka
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
Na makovou mřížku
  • 200 g máku
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 2 lžíce medu
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička skořice
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, citronovou kůru a cukr a promíchejte. Přihoďte na kousky nakrájené máslo a vejce a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte chvilku odpočinout v chladu.

02.

Mezitím připravte tvarohovou náplň. Do misky vyklopte tvaroh. Přidejte vanilkový a moučkový cukr a škrob. Vše důkladně prošlehejte a nechte zatím stranou.

03.

Na makovou náplň zahřejte v rendlíku mléko. Přidejte mák, vanilkový a moučkový cukr, skořici a med a promíchejte. Směs svařte a pak ji stáhněte z ohně. Vmíchejte rum a nechte vychladnout.

04.

Formu vyložte pečicím papírem. Vychladlé těsto vyválejte na o něco větší velikost, než je forma, a pak ho do formy přeneste. Přebytečné okraje seřízněte a těsto na dně na několika místech propíchněte vidličkou. 

05.

Na těsto ve formě naneste tvarohový krém a uhlaďte ho. Vychladlou makovou náplň dejte do zdobicího sáčku s větší kulatou špičkou a pomocí něho naneste na koláč mřížku. 

06.

Ozdobený koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 35 až 40 minut. Hotový moučník nechte zcela vychladnout a teprve pak nakrájejte. 

Milujete makové moučníky? Zkuste zdravý bezlepkový makovec a skvělá je i maková bábovka s perníkovým kořením.

Reklama

Související témata:

Načítám