Hlavní obsah
3,1
(253)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

V jednoduchosti je krása! Kombinace máslového těsta, křupavého máku a svěží citronové polevy se prostě jen tak neokouká. Řezy se navíc pečou jen opravdu krátce, takže budete mít za chvilku hotovo.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 30 × 20 cm
Těsto
  • 150 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 ks citronu
  • 220 g polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžíce máku
  • 1 ks másla
  • 1 lžíce hrubé mouky
Poleva
  • 1 ks citronu
  • 100 g cukru moučka
Článek

Postup

01.

Troubu vyhřejte na 170 °C a pekáč vymažte máslem a vysypejte moukou. Máslo prošlehejte s cukrem, přidejte vejce, sůl a šťávu a kůru z chemicky neošetřeného citronu.

02.

Vmíchejte mouku, jedlou sodu a nakonec i mák. Rozetřete do formy a pečte 10 až 15 minut, jen až povrch zezlátne, koláč by měl zůstat dost vláčný. Nechte vychladnout.

03.

Na polevu šlehejte cukr s kůrou z druhého citronu a asi 3 lžícemi šťávy do rozpuštění, rozetřete na koláč a nechte zatuhnout.

Foto: Eva Malúšová

Mák je zábavný nasladko i naslanoFoto: Eva Malúšová

Tip

Podívejte se i na další recepty s mákem.

Máte mák raději mletý? Pak si upečte vláčný makovec s jogurtem nebo zdravý makový chlebíček bez mouky. Jestli vám zbyl celý mák a nechce se vám ho mlít, vynikající je makový máslový koláč katlama.

Reklama

Načítám