Hlavní obsah

Česká superpotravina: ochutnejte 3 nové makové recepty

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozmanité exotické superpotraviny jsou lákavé, ale raději byste něco, co se nedováží přes půlku světa? Vsaďte na náš modrý mák! Obsahuje ohromné množství vitaminů, minerálů a dalších živin a připravíte z něj sladké i slané dobroty. A na tři pochoutky, které nejspíš ještě neznáte, máme recept.

Článek

Od letoška můžete mák pořídit nejen v obchodech, ale i přímo u pěstitelů a podpořit tak svého nejbližšího zemědělce. Proč to máte udělat? Abyste získali opravdu bezpečný a kvalitní produkt, který užijete v našich nových makových receptech. Jsou slané i sladké, pečené i nepečené. Tak se pojďte inspirovat!

Mák je zdravý. Co obsahuje?

Mák se dá bez nadsázky označit za českou superpotravinu. Má mimořádně vysoký obsah vápníku – 600krát víc než pšeničná mouka a 9krát víc než vlašské ořechy, dále vysoký obsah vitaminu E a vitaminů skupiny B a je bohatým zdrojem minerálů (měď, zinek, hořčík, železo a vápník).

„Každá porce máku nabízí významné množství kyseliny linolové a kyseliny α-linolenové (ALA). Mák neobsahuje žádný cholesterol, je zdrojem energie, zlepšuje paměť, uvolňuje křeče, vyživuje kosti, vlasy i nehty a pomáhá od stresu,“ říká Markéta Chýlková z Potravinářské komory ČR.

Foto: nasmodrymak.cz

Věděli jste, že nejvíce máku k jídlu se pěstuje (a také sní) právě u nás?Foto: nasmodrymak.cz

Jak poznat pančovaný mák?

Na co byste měli dát pozor, je jeho kvalita a skladování. Modrý mák má na rozdíl od levného technického máku příjemnou makovou vůni, nasládlou chuť a modrou barvu. Kvůli nižší ceně se mák bohužel často pančuje – míchá se s nekvalitním technickým z dovozu, protože je podstatně levnější. Riziko takto namíchaného máku je nejvyšší u mletého máku a s pančovaným či upraveným technickým mákem anebo produkty z něj se můžete setkat i v maloobchodu.

Jak to poznáte? „Zejména jde o výrobky s cenou levnější, než je v daný moment obvyklá. Pozor byste si měli dát na mletý mák, protože se v něm nekvalitní semeno lépe skryje. Podezřelé mohou být i produkty, které dodává či vyrábí obchodní firma, nikoliv přímo pěstitel. Jistotou je nakupovat mák u farmáře. V obchodech to jsou pak výrobky, kde je pěstitel přímo uveden na obalu,“ upozorňuje Vlastimil Mikšík ze spolku Český modrý mák.

Správné skladování je důležité

Celý mák uchovávejte v uzavřené dóze v suchém, chladném a tmavém prostředí nebo přímo v lednici. Nejlepší je samozřejmě mák před použitím čerstvě umlít doma, ale pokud kupujete už mletý, spotřebujte ho co nejdříve nebo ho také skladujte v lednici či mrazáku.

Kde koupit nejlepší mák

Aby se v makové velmoci nemuseli zákazníci bát, že si koupí nekvalitní produkt, vznikla Maková mapa, která zprostředkovává prodej kvalitního českého máku přímo od pěstitelů. Kromě dostupnosti kvalitní suroviny plné živin tak můžete podpořit lokální farmáře a českou komoditu, která se na rozdíl od mnoha jiných zdravých surovin nedováží z druhého konce světa.

A až budete mít svůj kvalitní český mák, vyzkoušejte následující tři recepty!

Foto: nasmodrymak.cz

V mapě si jednoduše najdete nejbližšího farmáře, který čerstvý mák nabízíFoto: nasmodrymak.cz

1. Pečení s mákem: citronové řezy

Kombinace křupavého máku (ano, do tohoto receptu se dává mák celý), svěžího citronu a máslového těsta je spolehlivá klasika, která se jen tak nepřejí. Upečte si bleskové citronové řezy s mákem a nebudete litovat: jsou mimořádně vláčné a hotové jsou za chvilku.

Foto: Eva Malúšová

Citron, mák a máslo. Víc k dochucení koláče nepotřebujete!Foto: Eva Malúšová

2. Za syrova: makový raw dort s ovocem

Mák je báječný pomocník i při zdravějším pečení – v tomto případě spíše nepečení. Použijte ho do korpusu nepečeného malinovo-banánového koláče a propadněte kouzlu raw stravy plné zdravých surovin. Bez cukru, bez mouky a bez vajec!

Foto: nasmodrymak.cz

Krásný, zdravý a přitom poměrně jednoduchý raw dortík má korpus z datlí a mákuFoto: nasmodrymak.cz

3. Po indicku: lilkové kari a chléb naan

Tentokrát pro vás nemáme tečku sladkou, ale slanou! Lilkové kari s bílým mákem a jogurtovými plackami – jak jinak, než také s mákem! – nadchne nejen vegetariány.

Foto: Eva Malúšová

V indické kuchyni se hojně využívá hlavně mák bělosemennýFoto: Eva Malúšová

Po makových hodech se vám nejspíš bude hodit i tip, jak si správně vyčistit zuby...

Reklama

Načítám