Hlavní obsah

Malé romantické zámečky, které stojí za to vidět naživo

Foto: Norbert Orise, Shutterstock.com

Foto: Norbert Orise, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemají stovky komnat, okázalou fasádu a ve většině z nich se ani nepřepisovaly dějiny. Přesto vás malé zámečky, kterých máme v Česku dost, dovedou pohltit jak svým architektonickým rázem, tak osobními a mnohdy dramatickými příběhy, jejichž dějištěm se staly. Kam se vydat za minulostí?

Článek

Hluboká nad Vltavou, Sychrov, Lednice nebo třeba Český Krumlov. Přenádherné, velkolepé zámky, kam každou sezonu zamíří desetitisíce lidí. Podle dat Národního památkového ústavu jen do Lednice loni zamířilo 389 tisíc návštěvníků a do krumlovského zámku jen o tři tisíce méně. Ačkoli můžeme být na tyto skvosty patřičně hrdí, přeci jen někdy více než po pompézním sídle zatoužíme po atmosféře malého, romantického zámečku.

Zámek Raduň

Původně středověká tvrz založená roku 1320 patří mezi tuzemské klenoty novogotického romantismu. Svůj současný vzhled získal zámek Raduň po přestavbách v 16. a později v 19. století. Stavba obklopená lesoparkem a zámeckými rybníčky leží asi 8 kilometrů od Opavy. V rámci prohlídkových okruhů se seznámíte s proměnou životního stylu aristokratické rodiny, ale k vidění jsou i krásné zahradní trasy včetně unikátní oranžerie.

Foto: Karel Gallas, Shutterstock.com

Zámek Raduň obklopují hned čtyři rybníkyFoto: Karel Gallas, Shutterstock.com

Zámek Slatiňany

Původ slatiňanského zámku je poněkud nejasný, nicméně první prameny, které o něm hovoří, jsou z konce 13. století. Za svou historii vystřídalo malebné sídlo na úpatí Železných hor na Chrudimsku řadu majitelů. Největší slávy dosáhlo za vlády knížat z Auerspergu, jednoho z nejbohatších šlechtických rodů v celé habsburské monarchii. Právě příběhy ze života tohoto rodu, který zámek vlastnil po dvě staletí až do svého vymření roku 1942, vás budou po prohlídkových trasách provázet. Těšit se ale můžete i na stylové a až překvapivě moderní interiéry.

Foto: Petr Leczo, Shutterstock.com

Zámek Slatiňany obklopují rozsáhlé zahrady v anglickém styluFoto: Petr Leczo, Shutterstock.com

Zámek Veltrusy

Za svůj vznešený barokní půvab vděčí Veltrusy rytířskému šlechtickému rodu Chotků, který zámek vlastnil od konce 17. století až do druhé světové války. Právě stoupající hvězda některých členů rodiny vedla k rostoucím požadavkům na podobu a úroveň reprezentačního sídla. Ačkoli časem prošel zámek vícero zásahy, stále je jeho základ spojován s jedním z nejvýznamnějších barokních umělců své doby u nás, Giovannim Battistou Alliprandim.

Foto: unverdorben jr, Shutterstock.com

Veltrusy patří mezi nejvýznamnější barokní sídla u násFoto: unverdorben jr, Shutterstock.com

Zámek Jezeří

Za původem místa, kde dnes stojí barokní zámek Jezeří, bychom museli jít daleko do minulosti. Přes divoké dějiny této oblasti v Ústeckém kraji pod Krušnými horami se díky strategickému postavení podařilo zámek dochovat do současné doby. Ještě před jeho renesančním základem zde stával gotický hrad, a kdybychom šli opravdu hluboko do historie, zdejší místo si osídlili také staří Keltové. Dnes zámek návštěvníky ohromí hlavně strašidelným sklepením, pokojem alchymisty, ale také pohnutými osudy zdejšího obyvatelstva.

Foto: Pyty, Shutterstock.com

Strategické místo pod Krušnými horami osídlili už staří KeltovéFoto: Pyty, Shutterstock.com

Zámek Červená Lhota

Skutečně pohádkový – to bychom mohli říct o Červené Lhotě, zámečku v jižních Čechách, který se jakoby vznáší na vodě. Půvabné šlechtické sídlo patří mezi premianty, co se počtu zde natáčených pohádek týká, točila se zde například Zlatovláska (1973) nebo Pan Tau (1988). Během prohlídky si v prvním patře můžete prohlédnout autentické bydlení posledních majitelů z počátku 20. století. V létě bývá otevřené také sklepení a zážitkem může být i projížďka na lodičce po zámeckém rybníku.

Foto: Norbert Orise, Shutterstock.com

Název Červená Lhota má původní tvrz už z roku 1602 a vztahoval se k nové barevnosti omítekFoto: Norbert Orise, Shutterstock.com

Reklama

Načítám