Hlavní obsah

Malinká atypická podkrovní ložnice: čistě ženská záležitost

Foto: bydlimhezky

Foto: bydlimhezky

Reklama

Zařídit tak důležitou a osobní místnost, jakou je ložnice, nebývá vždy jednoduché. O to více je nutné promyslet dispoziční řešení, když je místnost velmi atypická a v podkroví.

Článek

Místnost nejenže nemá všechny stěny stejné, ale jsou navíc zkosené a je tu i z části zábradlí. Oříšek byl nábytek. Jak ho podél takových stěn rozmístit? Každopádně se musel omezit na minimum.

Barvy v pokoji

Původně prázdný pokoj zkomplikovalo také několik tónů barev dřeva, okrové okno a další odstíny na dveřích, podlaze a zábradlí.

S dalšími barvami jsem tedy musela pracovat velmi opatrně (co o vás prozradí barvy v bytě). S majitelkou jsme se shodly na smetanové barvě, doplněné svěžím květovaným vzorem, modrošedé studené a na měděných kovových doplňcích, které vnesly do místnosti punc luxusu.

Foto: bydlimhezky.cz

Naproti postele je umístěna romantická komoda, po renovaci dostala smetanový nátěr a měděné úchytkyFoto: bydlimhezky.cz

Postel s výhledem

Rovněž umístění postele bylo v tomto případě oříšek. Ložnicí se prochází do další místnosti, a tak zbyly v podstatě jen strany místnosti podél průchodu ke dveřím (takhle má vypadat správně zařízená ložnice). Postel bylo třeba umístit tak, aby se majitelka při lehání a zvedání nebouchla do hlavy o zkosený strop. Navíc je pod každým oknem umístěn radiátor.

Postel jsem umístila tak, aby měla majitelka možnost dívat se ven oknem, ze kterého je krásný výhled na řeku.

Foto: bydlimhezky.cz

Jediné možné místo pro postel je vedle okna, majitelka tak neleží u zábradlí a zároveň má přehled o tom, kdo vstupuje do pokojeFoto: bydlimhezky.cz

Další vybavení pokoje

Výhodou při vybavování pokoje dalším nábytkem bylo, že šatna je umístěna v jiném pokoji a nebylo tedy nutné zde komplikovaně realizovat skříň.

Přestože pokoj není nijak velký, chtěla jsem jej pro majitelku zařídit co nejpříjemněji. Obrovský ušák má ještě po svém dědečkovi, společně jsme na něj vybraly svěží květinovou látku a nechaly jej odborně zrenovovat. Vznikl tak v pokoji jedinečný solitér a ideální místo pro čtení hned pod střešním oknem, kde je k tomu i dostatek světla (solitéry, které vdechnou obýváku duši).

Renovovaná komoda

Dalším starším kouskem nábytku je starožitná komoda, tu jsem nechala opravit a natřít na krémovou barvu. Z odloženého kusu nábytku se stal romantický kousek, do kterého je možné uskladnit všechny dámské nezbytnosti.

Výklenek u zábradlí jsem využila pro menší psací stolek, který vyrobil na míru truhlář. Polstrovaná židle je velmi pohodlná, je vyrobena na zakázku tak, aby ladila s modrošedou barvou na květinové látce.

U postele nechybí jednoduchý noční stolek z mědi, který je možné využít i jako židličku ke stolku u okna. Ten byl opět vyroben na míru, je možné jej využít v případě, že se bude chtít majitelka při práci kochat výhledem z okna.

Foto: bydlimhezky.cz

Každý detail je důležitý, stolek vyrobil truhlář podle mého návrhu, úchytky jsem vybrala opět měděnéFoto: bydlimhezky.cz

Zastínění oken

I zastínění oken byl, vzhledem ke komplikovanosti prostoru, oříšek. Obě střešní okna mají elektricky ovládanou venkovní roletu. Na atypické obloukové okno vyrobila specializovaná firma závěs do ohnuté kolejnice ze zatemňovací látky. Bydlení vs. slunce: máte na oknech ty správné žaluzie?

Doplňky jsou nezbytné

Protože se jedná o ryze dámskou místnost, došlo i na romantické doplňky, které místnost vhodně doladily. Starožitné dubové zrcadlo je úlovek na inzerát, ladí s tmavými nohami křesla a je jedinou tmavší dekorací. Ostatní dekorace a osvětlení jsou v luxusní měděné barvě.

Polštáře a stínidlo na lampičku jsem vyrobila z látek, které použili čalouníci na křeslo a židli. Vše tak ladí do nejmenšího detailu.

Reklama

Načítám