Hlavní obsah

Byt mladého páru a tří koček. Žádné dřevo, přesto útulno!

Foto: Martin Florian

Foto: Martin Florian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladí manželé si u Prahy zařídili moderní bydlení. Celá domácnost je inteligentní a nenajdete tu žádný dřevěný povrch. Přesto je tu útulno a nový domov si oblíbili i jejich tři kočičáci.

Článek

Bára, Martin a jejich tři kočičí kamarádi se nastěhovali do bytu z konce 70. let 20. století. Přestože byl postavený v době socialismu, původní dispozice nebyla v porovnání s některými novodobými developerskými projekty vůbec špatná. I tak ji ale bylo třeba změnit, aby byl pohyb v nové domácnosti harmonický.

Byt na příštích 10 až 15 let

Z 3 + 1 se rekonstrukcí stalo 3 + kk. Zvětšila se koupelna, která měla původně jen 2,85 m², a namísto dvou ne zcela dobře řešených komor získali pracovnu a šatnu. Velkou devízou 72metrového bytu je sklep a garáž, patří k němu také lodžie a navíc je 20 kroků od domovních dveří les. Zkrátka ideální místo pro mladý pár, kočičí smečku a v budoucnu i dvě nebo tři děti. Předpoklad majitelů je, že by tu jako rodina měli bez dalších velkých zásahů žít následujících 10 až 15 let, dětský pokoj nicméně zatím nechávají prázdný.

Na základě referencí oslovili designérku Hedviku Novotnou, předem se také byli podívat ve dvou bytech, které rekonstruovala. „Díky tomu byla spolupráce moc fajn, protože si vybírali prvky, které se jim líbily v mých předchozích projektech. Od počátku jsem znala všechna jejich přání, přitom mi ponechali volnou ruku a důvěřovali mi. Řešili jsme spolu nejmenší detaily a výsledný interiér je tedy společnou prací,“ říká designérka.

Foto: Martin Florian

Téměř žádná stěna bytu není odhalená – skoro na všech jsou tapety (Vavex), které byt zónují a zútulňují. Sedačka Söderhamn je z IKEAFoto: Martin Florian

Moderní interiér a žádné dřevo

Bára a Martin preferovali minimalistický moderní interiér s čistými liniemi, kterému měly dominovat bílá, šedá, černá, hnědá či béžová barva, případně v kombinaci s barevnými doplňky. Naopak vyhnout se chtěli dřevu, zejména surovému masivu, které se jim příliš nelíbí. Oko byli ochotni přimhouřit jen v případě jídelního stolu – měl být takový, aby s nimi již dožil a mohli si ho ponechat i v případě budoucích rekonstrukcí a úprav. Nakonec pro ně designérka vybrala kus z vysokotlakého laminátu s protiotiskovou povrchovou úpravou, ke kterému se po rozložení vejde až sedm osob.

Neutrální barvy a vzor čtverce

Celý prostor bytu sjednotila neutrální barevnost v základu. Na nábytku jsou použité pouze tři barvy – antracitová, béžová a bílá. Propojující linkou je pak vzor čtverce, který se v různé formě objevuje na tapetách, kobercích, přisazených i závěsných svítidlech, v motivech na polštářích i drátoskle za kuchyňskou pracovní deskou. „Aby však interiér nepůsobil moc ostře, často jsem používala i zaoblené tvary. Ty jsou vidět například na toaletním stolku v ložnici, na rozích u velkých přisazených svítidel nebo na předložce v koupelně,“ doplňuje designérka.

Foto: Martin Florian

Často se objevuje motiv čtverce, ale také oblé detaily, například na toaletním stolku v ložnici. Kulatá zrcadla jsou z KareFoto: Martin Florian

Chytrá domácnost i úložné prostory

Domácnost je „inteligentní“. Ve zdech a ve stropě je ukryto celkem 2,5 km kabeláže a na dálku lze pomocí mobilu či tabletu regulovat topení, klimatizaci a další spotřebiče, ale také intenzitu svícení a teplotu světla. Skleněné spínače, které celou domácnost ovládají, jsou u jídelního stolu a vchodových dveří do bytu.

Bára a Martin si také přáli dostatek úložných prostor, aby se co nejvíce předmětů denní potřeby dalo schovat. A i když to tak na první pohled nevypadá, je jich tu skutečně dost, protože skříně jsou využité až do stropu.

Ať se tu líbí i kočičkám

Dalším velkým tématem byl prostor pro kočky. Pro jsou majitele důležité, takže dbali na to, aby se nové bydlení líbilo i jim. Musely dostat něco, co bude jen jejich – strom, prolézačky a další hračičky. I to se povedlo a majitelé hned první den stěhování posílali designérce fotky, jak se tu jejich čtyřnozí mazlíčci zabydleli.

A co se nejvíce líbí Báře a Martinovi? „Je obtížné vybrat pouze jednu část. Máme velmi rádi možnosti nastavení světelných scén po celém bytě. Každý si nastavujeme osvětlení jinak podle činnosti a nálady. V kuchyni je radost vařit, v pracovně je klid na soustředění, v ložnici je útulno u krbu, obývák je oázou odpočinku a ve sprchovém koutě je radost čerpat novou energii. Z toho je asi jasné, že jsme s výsledkem velmi spokojeni.“

Foto: Martin Florian

Majitelé si přáli, aby si mohli hrát se světly. Dobré osvětlení si přáli zejména v hlavní obytné místnosti, která je podlouhlá a uprostřed bylo světla máloFoto: Martin Florian

Vizitka designérky

Hedvika Novotná pracuje od roku 2012 pod vlastní značkou NOVOdesign. Ráda přednáší o designu a organizuje náročný individuální kurz Designový maraton. Věří, že kvalita bydlení ovlivňuje psychiku a životní pohodu. Nechce vytvářet interiéry, v nichž by se lidé cítili jako v showroomech nebo jako na fotografiích ze sociálních sítí. Preferuje jednoduchý a funkční styl, který jde ruku v ruce s ergonomií a estetikou. Více na www.novodesign.cz.

Načítám