Hlavní obsah
4,2
(11)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Nanuky ze sladkého exotického manga se špetkou chilli chladí i pálí zároveň, s radostí po nich sáhnou i dospělí po každém grilování... A aby ani děti nepřišly zkrátka, udělejte pro ně rovnou zábavnou barevnou verzi s jahodami.

15 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Budete potřebovat
  • 120 ml vody
  • 120 g cukru krupice
  • 450 g mangové dužiny
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 špetka chilli
Na jahodové nanuky navíc
  • 300 g čerstvých jahod
  • 1 lžíce limetkové šťávy
Článek

Ze surovin v rozpisu připravíte přibližně 12 nanuků s objemem 50 ml. Místo plastových tvořítek na nanuky ale můžete použít i různé kelímky od jogurtů, nebo jiné malé plastové nádobky.

Postup

01.

Připravte si cukrový rozvar: do rendlíku nasypejte cukr, přidejte vodu a přiveďte k varu. Zvolna vařte za občasného míchání asi 5 minut, až se cukr úplně rozpustí a rozvar bude mít řidší sirupovitou konzistenci. Odstavte a nechte zchladnout.

02.

Zralé mango (podle velikosti plodů a pecky budete potřebovat asi tři kusy) oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Vložte ho do mixéru, přidejte lžíci limetkové šťávy a asi polovinu cukrového rozvaru a rozmixujte na hladké pyré. Ochutnejte a dolaďte podle toho, jak zralé a sladké bylo vaše mango.

Tip: Na výrobu nanuků použijte opravdu sladké vyzrálé plody. Máte-li pochybnosti, použijte raději mražené mango: to se mrazí ve stadiu plné zralosti a často bývá lepší než podtržené plody, které dozrávají až cestou na váš stůl.

03.

Mangové pyré rozdělte do dvou mističek zhruba v poměru 1:2. Do jedné třetiny vmíchejte špetku chilli podle chuti.

04.

Mixér po mixování manga nemusíte omývat: rovnou do něj vložte jahody, přidejte zbytek cukrového rozvaru a lžičku limetkové šťávy a také rozmixujte na hladké pyré. Dolaďte chuť podle sladkosti jahod a pyré propasírujte přes cedník.

Tip: Máte-li doma bezový sirup, použijte ho místo cukrového rozvaru, nanuky budou ještě voňavější.

05.

Šest tvořítek na nanuky naplňte zhruba do třetiny mangovým pyré bez chilli a šest tvořítek jahodovým pyré. Vložte asi na hodinu do mrazničky, pyré zpevní a unese další vrstvu bez toho, aby se hmoty promíchaly. Do částečně zmražených nanuků můžete vložit i nanukové dřívko, udrží se vzpřímeně. Do tvořítek nalijte další část pyré: k mangu patří mango s chilli a k jahodám sladké mango. Znovu nechte asi hodinu mrazit a vlijte poslední vrstvu. Nechte v mrazničce úplně zamrznout a podávejte.

Tip: Formičky namočte před podáváním na chvíli do vyššího hrnku s vodou, nanuky pak lehce vyklouznou.

Mango se překvapivě dobře kombinuje i s masem, vyzkoušejte ho přidat třeba ke kuřecímu kari. Skvěle chutná i ve výživném salátu z manga a cizrny.

Reklama

Související témata:

Načítám