Hlavní obsah

Čisté dveře od sprchového koutu bez chemie? Žádný problém!

Foto: Oleksandr Nagaiets, Shutterstock.com

Foto: Oleksandr Nagaiets, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Také máte stále nepěkné zaschlé kapky na skleněných dveřích sprchového koutu? Poradíme vám, jak se jich zbavit, aniž byste k tomu potřebovali chemické přípravky. Účinné čisticí prostředky si snadno připravíte doma.

Článek

Kdo by měl rád domácí práce! Neustálé mytí a leštění… A sprchový kout dává zabrat nejedné pečlivé hospodyňce. Máte-li jeho stěny a dveře z plastu, bude lepší při čištění použít pouze k tomu určené přípravky, aby nedošlo k poškození povrchu. Zato na odolnější skleněné výplně můžete použít i domácí prostředky a docela jednoduše se tak zbavit nevzhledných map od vody, mýdel a šamponů. Speciální povrchová úprava, která zabraňuje ulpívání kapek, bohužel pokaždé nepomůže.

Hodně větrejte

Možná se zdá, že větrání s problémem čistého sprcháče nesouvisí. Ale málo platné, je to základ místnosti bez plísní. V koupelně je prostě potřeba co nejvíce větrat. Máte-li zde okno, je to docela snadné. Pokud ne, nezapomeňte po každém sprchování zapnout větrák a nechat pootevřený nejen sprchový kout, ale i dveře od koupelny.

Dveře pokaždé otřete

Fleky na skleněných výplních sprchového koutu nesouvisejí s ničím jiným než s vodním kamenem a přípravky, které při mytí používáte a které ulpívají na skle. Tvorbě skvrn můžete zabránit tím, že po každém sprchování otřete skleněný povrch gumovou stěrkou nebo hadříkem z mikrovlákna. Výhodou této utěrky je, že se s ní dostanete i na hůře přístupná místa, například pod madlo dveří nebo do rohů. Po každém použití hadřík vyždímejte a nechte uschnout. Alespoň jednou týdně ho důkladně vyperte v mýdlové vodě. Zajímají vás triky na čištění žaluzií?

Foto: Erica Smit, Shutterstock.com

Gumová stěrka vám pomůže udržet výplně bez poskvrnyFoto: Erica Smit, Shutterstock.com

Vyrobte si perfektní čisticí sprej

Aby se sklo po sprchování lépe udržovalo, vyplatí se mít po ruce čisticí přípravek. Když si ho vyrobíte doma, budete šetrní k peněžence i životnímu prostředí. A jak na to? Do půllitrové lahve s rozprašovačem nalijte 60 ml peroxidu vodíku, 60 ml čistého alkoholu, 30 ml tekutého mýdla a 30 ml prostředku na nádobí. Směs dolijte vodou na objem 400 ml a pomalým pohybem promíchejte, aby se nevytvořila pěna. (To je potřeba udělat i před každým použitím.) Přípravek uložte v koupelně na tmavé místo a po sprchování jím nejdříve postříkejte skleněný povrch a potom ho stěrkou nebo utěrkou z mikrovlákna setřete.

Přírodní očista sprcháče: citron, soda, ocet

Zhruba jednou za 14 dní je potřeba provést důkladnější očistu. Čisticí abrazivní prostředky se na sklo nedoporučují, ovšem mohla by se vám hodit domácí jemná pasta na odstranění skvrn: smíchejte půl šálku jedlé sody s vodou – vodu přilévejte tak dlouho, dokud nevznikne hustá pasta.

A jak postupovat při čistění sprchového kouta? Nejdříve na houbičku nastříkejte koncentrát citronové šťávy (citronek), skleněný povrch jí potřete a nechte působit asi 20 minut. Pak na houbičku naneste sodnou pastu a krouživými pohyby čistěte mapy a zašedlá místa. Zbytek hmoty rozetřete po skle a opět počkejte zhruba půl hodiny. Pak povrch opláchněte a nakonec vyleštěte jemným hadříkem namočeným ve vodě s octem.

Foto: FotoDuets, Shutterstock.com

Hadřík z mikrovlákna po sobě nenechává šmouhyFoto: FotoDuets, Shutterstock.com

Jak čistit kovové rámy

Není pochyb, že při vstupu do koupelny jsou vidět především skleněné dveře a zástěna sprchového koutu. Pokud ale máte kout s kovovými součástmi, asi chcete, aby byl pěkný pohled i na ně. Co tedy dělat, aby se leskly a v drážkách nebyla usazená špína?

Nejlepší je nalít do lahve s rozprašovačem vinný ocet a všechny kovové části jím důkladně postříkat, případně ho nalít do kovových drážek. Octovou lázeň aplikujte až po ukončení sprchování a nechte ji působit přes noc. Ráno vše opláchněte a vyleštěte utěrkou z mikrovlákna.

Jak odstranit přírodně vodní kámen z rychlovarné konvice, pračky, myčky, WC anebo baterie?

Reklama

Načítám