Hlavní obsah

Meghan se nezavděčí! Čím Brity vytočila tentokrát?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Na zářijovém vydání britské módní bible Vogue s názvem „Forces for Change" se spolupodílela vévodkyně Meghan. Tématem jsou silné inspirativní ženy, které přispěly ke společenským změnám. A sklidila za to vlnu kritiky. Proč?

Článek

Jedna z nejsledovanějších žen současnosti, manželka britského prince Harryho (34), se v poslední době opravdu ničím nezavděčí. Dnes bylo oficiálně oznámeno, že Meghan (37) spolupracovala na zářijovém čísle britské Vogue „Forces for Change“. Ústředním tématem jsou odvážné a inspirativní ženy, které přispěly ke změně ve společnosti (například novozélandská premiérka Jacinda Ardern, feministka Jameela Jamil, herečka Jane Fonda nebo baletka Francesca Hayward).

Místo toho, aby Britové ocenili, že Meghan neřeší jen mateřské povinnosti, strhla se obrovská vlna diskuse. Některé výtky jsou velmi osobní, jiné jsou postavené na faktech, která ve prospěch Meghan nehovoří. 

Předčasná kritika

Sama Meghan řekla, že si sedmiměsíční práci na speciálním vydání velmi užívala a spojení s šéfredaktorem Edwardem Enninfulem (47) byla obohacující. Ocenila, že nejčtenější číslo v roce (zářijová čísla módních magazínů jsou tradičně nejobsáhlejší, nejprodávanější a  nejdůležitější, na coveru mívají ikony showbyznysu a ohlašují trendy) věnoval módní magazín tématu, které je podle ní pro společnost důležité. A doufala, že pestrý výběr zajímavých žen bude inspirující i pro čtenáře. Na titulní stranu vybrala černobílé fotografie 15 žen, které, podle ní, bortí stereotypy. Šestnácté pole zůstalo prázdné - je to zrcadlo, což má čtenáře motivovat k vlastním změnám.

Svou více než půlroční spolupráci měla zcela jistě posvěcenou od královského dvora: Meghan dělala rozhovor s bývalou první dámou Spojených států Michelle Obama  (55) a její muž vyzpovídal světově uznávanou etnoložku a primatoložku Jane Goodall (85).

Foto: Profimedia.cz

Módní časopis Vogue dnes odhalil titulní stranu zářijového speciálního vydání. Fotografie pořídil uznávaný fotograf Peter Lindbergh (74) a většina z žen na titulce již veřejně vyjádřila, jak moc si výběru Meghan vážíFoto: Profimedia.cz

V čem je problém?

Největší problém spatřují kritici v tom, že Meghan před třemi roky spolupracovala na knize o silných ženách The Game Changers autorek Samanthy Brett a Steph Adams. Objevila se na titulní straně  a do publikace napsala esej. Na titulní straně prvního vydání je 15 černobílých fotografií inspirujících žen. Podobnost je více než do očí bijící. Samantha Brett prý prohlásila, že byla titulkou Vogue ohromena a že je evidentní, že se vévodkyni jejich koncept opravdu líbil. Asi to nebylo myšleno jako kompliment...

Kritika směrem k Meghan je ale místy až příliš osobní a zdá se, že některým lidem vadí snad i to, že dýchá. Podle nich se snaží zviditelnit, měla by si najít pořádnou práci a držet se raději v ústraní, protože kromě svatby s členem královské rodiny nic nedokázala. Mnozí nechápou, proč byla zařazena mezi inspirativní ženy do zmíněné knihy The Game Changers, která vyšla v prosinci 2016. V té době kromě účasti v seriálu Kravaťáci dokázala jen to, že začala randit s princem Harrym. Nebo alespoň si to myslí. Nikdy nebyla „pouze" herečkou, už během své kariéry se věnovala charitě .

Foto: Profimedia.cz

Téma silných žen, které přispěly ke společenským změnám, je Meghan blízké. Před třemi roky se podílela na australské knize The Game Changers a oku bystrých kritiků neunikla podobnost se zářijovým VogueFoto: Profimedia.cz

Mají kritici pravdu? 

Jedna věc je, že titulní strana časopisu Vogue je velmi podobná titulce prvního vydání australské knihy. Redakci Vogue muselo být jasné, že se toto srovnání a obvinění z kopírování objeví.

Druhá věc je, že ukazovat na příbězích silných žen, jakých změn se dá dosáhnout, je rozhodně prospěšné a inspirující. A ač je zářijové vydání časopisu s vévodkyní Meghan pevně spojeno, ona sama odmítla být na titulní straně, protože připadalo jí to vychloubačné.

Na rozdíl od ní se na titulní straně výše zmíněného prestižního magazínu v roce 2016 objevila vévodkyně Kate (37) a před ní i princezna Diana (†36)  a princezna Anna (68) - ty ale hlavně kvůli módě, větší společenský přesah to nemělo.

Foto: Profimedia.cz

Vogue oslovuje ke spolupráci krásné dámy z královské rodiny pravidelně. V červnu 2016 se na titulce objevila vévodkyně Kate. Spolupráce Vogue s Meghan má však mnohem zásadnější společenský přesahFoto: Profimedia.cz

Co si o této kauze myslíte vy? Jsou Britové proti Meghan již z principu zaměření? Naštvala něčím veřejnost hodná holka Kate? 

Reklama

Související témata:

Načítám