Hlavní obsah

Menu na říjen: Využijte mák, skořici, zelí i kuřecí jatýrka

Foto: Jakub Jurdič

Čtyři dobroty, které se hodí k říjnovému počasí i náladě. Vyzkoušejte je!Foto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každé roční období přináší do kuchyní specifické vůně a chutě. V létě je to ovoce, v prosinci zase cukroví a vánoční kuba. Co máme v redakci spojeného s říjnem? Čtyři dobroty, kterým se nedá odolat!

Článek

Když se řekne podzim, představíme si pečenou kachnu s lahodným zelím, rolky, které voní skořicí snad na každém posvícení a slavnosti, domácí paštiku jako tradiční předkrm nebo lahodnou makovou bábovku. Všechny tyhle pokrmy jsme pro vás s Michalem připravili, u některých jsme se drželi tradičních postupů, některé jsme zase ozvláštnili třeba brusinkami nebo ořechy.

Domácí paštika s ořechy

Dobrá a kvalitní paštika je považována za opravdovou lahůdku. Připravit si ji můžete z kachních, husích i kuřecích jater a málokdy se stane, že by jí někdo pohrdl. Často je podávána jako předkrm na posvíceních a slavnostech.

Potřebujete: 500 g kuřecích jater, 100 g másla + 50 g na zalití paštiky, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, snítku rozmarýnu, 40 ml červeného vína nebo brandy, sůl, pepř, hrst ořechů (my použili mandle), lžíci medu, pečivo k podávání, lžíci olivového oleje

Foto: Jakub Jurdič

Jemná játrová paštika s oříšky vás dostane svou vyváženou chutíFoto: Jakub Jurdič

Postup: Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozpalte olej a dejte na něj zvolna opékat cibulku, aspoň na 10 minut. Játra důkladně očistěte a přidejte je k cibuli. Opékejte je zvolna a opatrně, kdyby se příliš spekla, paštika by byla zrnitá. K játrům hned přidejte nasekaný česnek nadrobno a snítku rozmarýnu natrhanou na větší kousky. Když jsou játra zvenku hnědá, ale uvnitř ještě krásně růžová, zalejte je vínem nebo brandy a nechte probublávat, dokud se nevypaří přebytečný alkohol.

Játra dejte do mixéru, část rozmarýnu vyndejte (kdybyste v paštice nechali celou snítku, byla by příliš aromatická) a rozmixujte je na hladkou hmotu. Pak k játrům přidejte 100 g másla, sůl, pepř a lžíci medu a mixujte, dokud nevznikne jednotná, trochu tekutá směs.

Podle chuti dosolte a dopepřete a nakonec přidejte půlku ořechů, vmixujte je do paštiky a dosypte druhou půlku ořechů, které nechte jen posekané na větší kousky, aby v paštice hezky křupaly. 50 g másla úplně rozpusťte, paštiku jím rovnoměrně zalejte a dejte ztuhnout do lednice alespoň na dvě hodiny. Podávejte namazané na pečivu.

Foto: Jakub Jurdič

Paštikou na pečivu rozhodně nešetřete, po rozmarýnu je krásně voňavá, díky máslu zase snadno roztíratelnáFoto: Jakub Jurdič

Tip: Chcete ochutnat i jiné domací paštiky? Zkuste husí paštiku s divokým kořením nebo lahodnou brusinkovou paštiku!

Zelí s jablky a brusinkami

Na podzim se hojně konzumují kachny a husy s knedlíky a dobrým zelím. Právě proto jsme i dnes jedno takové připravili. Chtěli jsme ho ale trochu zpestřit, a tak jsme k němu přidali jablka, které stále mají svou sezonu, a trochu sušených brusinek, které se k tučnému drůbežímu masu skvěle hodí.

Na 4 porce potřebujete:500 g bílého kysaného zelí, 2 jablka, hrst sušených brusinek, 1 cibuli, lžíci másla, lžíci hladké mouky, sůl, pepř, 1–2 lžíce cukru, 200 ml vody

Foto: Jakub Jurdič

Na obyčejném zelí není nic špatného, zkuste ho ale někdy trochu ozvláštnit třeba jablky a brusinkamiFoto: Jakub Jurdič

Postup:V hrnci rozpusťte lžíci másla a dejte na ní zvolna opékat na jemno nakrájenou cibulku. Když zesklovatí, zasypte ji hladkou moukou a promíchejte. Pak přidejte kysané zelí, důkladně promíchejte a chvíli společně opékejte. K zelí přidejte oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablka a brusinky, promíchejte a zalejte 200 ml vody.

Hrnec přiklopte pokličkou a duste, dokud není zelí krásně měkké. Nakonec ho dochuťte solí, pepřem a cukrem tak, aby bylo podle vašich představ. Podávejte jako přílohu k pečené drůbeži.

Foto: Jakub Jurdič

Michal při ochutnávání nekladl žádný odpor, jediné, co mu chybělo ke štěstí, byla krásně propečená kachnaFoto: Jakub Jurdič

Tip:Zelí s jablky vás zrovna nezaujalo? Dobře, zkuste tedy některý se tří tipů na dokonalé sváteční zelí! Dáváte přednost špenátu? V tomto článku najdete tip na ten nejlepší!

Hrnková maková bábovka

Mák a jeho natrpklá chuť jsou v kuchyni nenahraditelné. Ať už dáte mák do koláče nebo na domácí pečivo, vždy každý pokrm posune o úroveň výše. Michal upekl bábovku s mákem, která neměla chybu. Upečte si ji taky a nechte se okouzlit vůní a chutí této suroviny!

Na 1 bábovku budete potřebovat: 2,5 hrnku polohrubé mouky, 1,5 hrnku cukru krupice, 1 balení kypřicího prášku do pečiva, 2 celá vejce, ¾ hrnku rostlinného oleje, 1 hrnek kysaného mléka, ¾ hrnku mletého máku

Foto: Jakub Jurdič

Maková bábovka je sladká tak akorát, udělá radost celé rodině!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Vejce vyšlehejte spolu s cukrem, a do směsi pak přimíchejte mouku s práškem do pečiva, olej i kysané mléko. Dvě třetiny těsta nalejte do formy na bábovku (pokud je to nutné, tak ji vymažte a vysypte), do zbytku přidejte mletý mák, dobře promíchejte, nalejte do formy navrch kolem dokola a zadní stranou vařečky obě vrstvy mírně propojte. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi hodinu.

Tip: Mák v bábovce vás neláká? Pak si můžete upéct skvělý hruškový koláč s mákem, makovec nebo si dejte tvarohové kuličky obalované v máku!

Kynuté skořicové rolky

Skořice má hned několik velice pozitivních vlivů na lidské zdraví – zlepšuje trávení, pomáhá při nachlazení, bojuje proti revma a celulitidě a mírní kašel. Tělo přirozeně otepluje, takže se do chladných říjnových dnů neskutečně hodí. Upečte si voňavé rolky, slehne se po nich zem dříve, než se stihnete rozkoukat.

Na asi 12 rolek potřebujete: 15 g čerstvých kvasnic, 150 ml plnotučného mléka, lžíci cukru krupice, 250 g hladké mouky, 1 vejce a 1 žloutek, 5 g soli, 2 lžíce másla na pomazání, asi 80 g cukru krystal, 2 lžíce skořice, kovové roličky na kremrole

Foto: Jakub Jurdič

Kynuté skořicové rolky jsou jemné a nadýchané, skořice se v nich krásně rozležela a voní na sto honů!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Ve vlažném mléce rozpusťte cukr krupici i kvasnice, vše dobře promíchejte a zasypte moukou, solí a do těsta ještě přidejte vejce i žloutek. Vše propracujte rukama v pevné soudržné těsto, které teď musí na teple asi hodinu kynout. Nebojte se ho během té doby asi dvakrát ještě propracovat.

Pak těsto na pomoučněném vále rozprostřete na placku vysokou asi 2 milimetry. Rádýlkem vytvořte proužky široké asi 2 cm a ty jeden po druhém namotávejte na kovové roličky. Rolky potírejte rozpuštěným máslem, obalujte ve směsi cukru a skořice a pokládejte na plech s pečicím papírem. Pak už je stačí jen upéct při 200 stupních asi 10 minut.

Foto: Jakub Jurdič

Rolky jsou tak dobré, že jsme je museli schovávat i před redakčním mazlíčkem, jorkšírkou ChiouFoto: Jakub Jurdič

Tip: Skořice je skvělá pečená i v nápojích. Upečte si šneky s meruňkami a skořicí a zahřejte se punčem se skořicí!

Co čeká v říjnu vás? Co budete vařit a péct a na jaká podzimní jídla se opravdu těšíte?

Načítám