Hlavní obsah

Potraviny negativně ovlivňující sexuální život. Pozor na sýr

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jídlo má obrovský vliv na naši náladu, pocity a úroveň energie. Zatímco o chřestu, ústřicích nebo kopřivovém semínku se tvrdí, že patří mezi afrodiziaka, existují i potraviny, které sexuální touhu naopak utlumují. Od kterých byste to nečekali?

Článek

Těšíte se na romantický večer, proto se osprchujete, obléknete do sexy prádla, zapálíte svíčky a spiklenecky mrknete na svého partnera. Na stolku je připravené víno a lehké občerstvení. Ochutnáte tohle a pak tamto, no a za dvě hodiny místo sexu čekáte na rozuzlení kriminálky. Co je špatně?

Voňavý sýr a jiné mléčné výrobky

Sexuální touhy jsou ovládány tím, co je známé jako libido. Libido je citlivé na řadu faktorů, které zahrnují sociologické, psychologické a hormonální vlivy, ovšem z velké části ho řídí testosteron. O něm se říká, že je to ryze mužský hormon, což je omyl. (Partner fantazíruje o jiných mužích. Kdy je to špatně?)

Tak, jako mají muži jisté procento estrogenu, který se označuje za ženský pohlavní hormon, dámy o testosteron také ochuzeny nejsou. Není tedy tajemstvím, že právě on je klíčovou součástí sexuální touhy – bez ohledu na pohlaví. Bohužel se ukázalo, že jeho hladinu snižují sýry z kravského mléka (plné syntetických hormonů), které testosteron převádí na estrogen. A nebezpečí číhá i jinde.

Foto: Stepanek Photography, Shutterstock.com

Častá konzumace vajec a sýrů vám v těle nadělí estrogenovou převahuFoto: Stepanek Photography, Shutterstock.com

Zapeklitá vejce

Samotný estrogen je ve velmi vysoké koncentraci přítomen i v jiných mléčných a živočišných produktech, jako jsou vejce. Podle japonské studie vědců z Univerzity Yamanashi právě vajíčka, mléko a mléčné výrobky jsou pro člověka největším zdrojem estrogenu a mají konkrétně na muže „feminizační“ účinek. Než tedy sníte svůj oblíbený kousek, rozmyslete si, jestli chcete vaše hormony vyvést z rovnováhy a vzdát se sexu. Proto odborníci doporučují konzumaci výše uvedených potravin maximálně čtyřikrát týdně.

Hříšně dobrá čokoláda

Čokoláda je sexy, myslíte si. Máte pravdu, ale zákeřnost se jí upřít nedá. Doktor Michael Hirt, zakladatel Centra pro integrativní medicínu v Kalifornii říká, že čokoláda obsahuje fenylethylamin, což je hormon, jehož hladina stoupá, kdykoli lidé cítí lásku. Po tabulce téhle sladkosti se tedy můžete cítit velmi romanticky a šťastně, jenže to je asi tak všechno. Ukázalo se, že čokoláda, stejně jako v případě sýrů, snižuje touhu zvýšením aktivity enzymu aromatázy, která přeměňuje testosteron na estrogen. Smůla, nedojde ani na smyslnou masáž zadku!

Hamburgery, hranolky a kuřecí křidélka

Stánky rychlého občerstvení šetří čas u plotny. Během několika minut objednáte, vyzvednete a jíte. Daní za pohodlnost je však ospalost a letargie. Mastné a smažené jídlo není před sexem ideální, zejména proto, že tělo spotřebuje hodně energie, aby to strávilo. A pozor, nezachráníte to ani větší zeleninovou oblohou. Obzvlášť zelí, kapusta, brokolice a květák nadýmají. Odchod střevních plynů v podobě větrů a krkání dokáže během předehry nadělat pěknou paseku. Navíc plyny, které zůstávají uvnitř, vyvolávají napětí v břiše, což způsobuje bolesti.

Foto: Joshua Resnick, Shutterstock.com

Hamburgery a smažená jídla pocitově rychle zasytí, ale tělo má práci s jejich trávenímFoto: Joshua Resnick, Shutterstock.com

Osvěžující máta

Po jednohubce máte špatný dech? Jestli vyjdete na zahradu nebo balkon a utrhnete si lístek máty, dobře neuděláte. Turecká studie, na které se kromě dalších vědců podíleli i výzkumníci z Univerzity Hacettepe, prokázala, že testosteron snižuje máta peprná a ještě ve větší míře máta kadeřavá. Tak teď už by to mohlo zachránit jedině víno. Nebo ne?  (Ráda víno, nebo už jste alkoholička? Příznaky a varování)

Povzbuzující alkohol

Sklenka dobrého vínka odstraňuje zábrany a zvyšuje sebevědomí. Jenže nesmí se to s ním přehnat. U lidí, kteří konzumují alkohol ve velkém množství, dochází k výraznému poklesu hladiny testosteronu. Je prokázáno, že alkoholici mají mnohem vyšší hladinu estrogenu a nižší hladinu testosteronu v porovnání s osobami, jež alkohol nepijí.

Sluší se také uvést, že po několika drincích je člověk i příliš malátný na to, aby mohl dosáhnout orgasmu. Proto jsou za společensky i milenecky přijatelnou míru považované dvě skleničky vína nebo dvě piva.

Pravda o sexu v bazénu. Jak si skutečně užít?

Načítám