Hlavní obsah

Nová píseň Karla Gotta! Připomeňte si i další vánoční songy

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Už je to víc než rok, co přišel český národ o milovaného zpěváka. Jeho odkaz však září dál. Zatímco fanoušci Karla Gotta (✝80) trpělivě čekají na vydání autobiografie i dokumentu, na kterých Mistr pracoval ještě pár dní před smrtí, mohou si poslechnout novou píseň Vánoční, kterou nazpíval spolu s Richardem Krajčem.

Článek

Právě dnes, pátého listopadu v devět hodin dopoledne, můžete poprvé slyšet singl Richarda Krajča (43), ve kterém zpívá i Karel Gott. A troufáme si říct, že má všechny předpoklady k tomu, stát se vánočním hitem číslo jedna. Pojďte si připomenout i ty, jež vévodily hudebním žebříčkům v uplynulých letech.

Vánoční 

Nový duet Karla Gotta a Richarda Krajča nese název Vánoční a tak je hned na první dobrou jasné, o čem budou umělci zpívat. Natočili jej v lednu 2019 a na Mistrovo přání vyšla až in memoriam. „Domluvili jsme se, že ji pustíme do světa až letos před Vánocemi, protože vánoční písně a Karel Gott k sobě prostě patří. Chtěli jsme vám dopřát pocit, že je Karel s námi i o těch letošních Vánocích. Věřím, že se vám bude píseň líbit, stejně jako se líbila nám už od prvního poslechu,“ vysvětlila Ivana Gottová (44) manželovým příznivcům na sociálních sítích. Pusťte si videoklip, který měla na starosti režisérka Karin Krajčo Babinská (46) a ještě naposledy slyšte hlas národní legendy.

Půlnoční 

Ještě než stihnete na adventním věnci zapálit první svíčku, z radiových stanic už znějí tóny Půlnoční. Píseň nazpíval Václav Neckář (77) spolu se skupinou Umakart k animovanému a cenami ověnčenému filmu Alois Nebel (2011). Právě tento hit vrátil zpěváka po prodělané mrtvici v roce 2002 zpátky na výsluní. A hřeje se tam dodnes.

Sliby se maj plnit o Vánocích 

Do archivu české pop music patří i počin Janka Ledeckého (58). Vánoční píseň se mu tvořit sice nechtělo, ale hudební vydavatelství zpěváka k skladbě přece jen přesvědčilo. Text šlágru Sliby se maj plnit o Vánocích napsal v létě na chatě s notným zpožděním v řádech měsíců. Písnička vyšla v roce 1993 na albu Právě teď a zná ji snad každý obyvatel Česka.

Štědrý večer nastal 

Neuvěřitelný úspěch, hlavně mezi mladou generací, zaznamenal song písničkáře Ondřeje Ládka alias Xindla X (41) z roku 2012. Vtipné verše typu „Štědrý večer nastal, když jsem doma chlastal“ uchvátily publikum natolik, že se jedná v podstatě o vánoční evergreen a není pochyb o tom, že i letos budou Xindla X poctivě hrát všechna česká radia.

Štěstí zdraví aneb Tak trochu vánoční píseň

Sympatickým překvapením bylo i dílo z repertoáru Ondřeje Rumla (39), který se dostal do povědomí publika v roce 2008 účastí v pěvecké soutěži X–Factor. Skončil na druhém místě a talent mu nelze odepřít. Vánoční písnička z roku 2016 bez použití hudebních nástrojů stojí za poslechnutí i těm, kdo nejsou jeho skalní fanoušci.

All I want for Christmas is You

A pokud bychom měli vybrat pouze jednu zahraniční skladbu, která dokonale vystihne ducha Vánoc, byla by to tahle pecka, kterou si každoročně připomínáme kolem Vánoc ve filmu Láska nebeská. Text složil Walter Afanasieff (62) pro Mariah Carey (50), která ji v roce 1994 představila celému světu. Netrvalo dlouho a píseň All I want for Christmas is You se dostala do čela hudebních hitparád. Loni se fanoušci dočkali nového videoklipu, už jste ho viděli?

Reklama

Související témata:

Načítám