Hlavní obsah

Rekonstruujete kuchyň? Víme, proč zvolit vestavné spotřebiče

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už se stěhujete do nového bytu a chystáte si zařídit vysněnou kuchyni, nebo jen chcete dát nový kabát té stávající, čeká vás výběr kuchyňských spotřebičů. Rozhodli jste se pro vestavbu? Nebudete litovat.

Článek

Současná kuchyň by měla být uspořádána prakticky a neměly by v ní chybět moderní vychytávky, mezi něž patří také vestavné spotřebiče. Díky nim v ní nemusíte trávit tolik času a snadněji ji uklidíte. Takže pokud uvažujete vybavit svou kuchyň vestavnými spotřebiči, děláte dobře hned z několika důvodů.

1. Jednotný design

Asi není pochyb o tom, že kuchyň by měla vypadat pěkně a měli byste se v ní cítit příjemně. K tomu přispívají i vestavné spotřebiče, které jsou vlastně utajené a ničím nenarušují vzhled kuchyňské linky. To ocení zejména příznivci přírodního či rustikálního stylu, s nimiž moderní spotřebiče příliš neladí.

„Vestavné spotřebiče jsou navíc zpravidla vybavené mnohem zajímavějšími funkcemi, které vám podstatně zjednoduší každodenní rutinu v kuchyni. Rozhodně to platí například pro varné desky, pečicí trouby a mikrovlnky,“ říká Darina Papáčová ze společnosti Whirlpool.

Foto: Archiv firmy

Chladnička Whirlpool SP40 802 EU nabízí až o 40 % větší kapacitu než běžné modely, je vysoká 193,5 cm a má nadstandardní šířku 69 cm. Pojme úctyhodných 395 l potravin, o jejichž perfektní stav se starají mj. technologie 6. smysl FreshControl a Direct Cool s funkcí Less Frost. Cena od 25 777 Kč Foto: Archiv firmy

2. Úspora místa

Vestavné spotřebiče umožňují lépe plánovat využití místa v kuchyni. V kombinaci s kuchyňskou linkou na míru pak nepřijde nazmar jediný centimetr místa. A to je zejména pro majitele malých kuchyní velmi dobrá informace. Navíc už nejste omezováni tím, že musí být na jednom místě varná deska i trouba v podobě sporáku. Vestavné typy lze od sebe oddělit a umístit libovolně podle potřeby. A větší variabilitu v uspořádání kuchyně získáte i díky tomu, že už klidně můžete dát troubu blízko lednice. Což se u volně stojících spotřebičů nedoporučuje.

Některé varné desky skýtají i jiné výhody. „Do moderních otevřených kuchyní se perfektně hodí indukční varné desky, které se díky integrovanému odsávání postarají i o čistý vzduch v kuchyni. Malé prostory vypadají bez zavěšených odsavačů větší a nad desku je možné umístit lampu nebo odkládací plochy,“ uvádí Jakub Meyer ze společnosti BSH domácí spotřebiče. Absence digestoře má ještě další výhody. U ostrůvkových kuchyňských linek nic nebrání pohledu do obytné části a jsou ideálním řešením pro místnosti se šikmými stropy.

Foto: Archiv firmy

Vestavná trouba Electrolux EOA5654AOX už nemusí být umístěna blízko varné desky. Je opatřena katalyckým povlakem, který absorbuje a oxiduje mastnotu a usnadňuje čištění. Cena od 12 999 KčFoto: Archiv firmy

3. Multifunkčnost

V některých kuchyních opravdu není místa nazbyt. Proto se vyplatí vsadit na multifunkční výrobky, které zastanou několik činností, ale zaberou místo jen jako jeden spotřebič. „Majitelům malých bytů bych doporučila vybírat spotřebiče s menšími rozměry nebo tzv. kombinované varianty, kdy máte dva v jednom. Může se jednat o úzkou myčku, která na šířku zabere jen 45 cm, ale vejde se do ní 10 sad nádobí, či kombinovanou mikrovlnku. Ta jídlo nejen rozmrazí a ohřeje, ale také upeče, tedy nahradí klasickou troubu,“ radí Martina Křižáková z firmy Hoover.

Foto: Archiv firmy

Varná deska s integrovaným odsáváním Bosch PXX875D67E odfiltruje výpary z vaření právě tam, kde vznikají. Výkonná odsávací jednotka je zapuštěná přímo do varné desky a zabírá díky novému designu méně místa. Cena od 59 393 Kč Foto: Archiv firmy

4. Komfortnější obsluha

Pomalu se stává samozřejmostí, že spotřebiče jsou vybaveny inteligentními senzory nebo se ovládají pomocí chytrého telefonu. To nepochybně rozšiřuje možnosti přípravy jídla a zlepšuje kvalitu obsluhy. S vestavnými spotřebiči se ale objevil v kuchyních ještě jeden příjemný trend. Tím je umísťování trouby, mikrovlnky nebo třeba i menší chladničky do výše očí, takže šetříte svá záda, protože se při vaření nemusíte tak často ohýbat.

Foto: Archiv firmy

Vestavná kompaktní mikrovlnná trouba Candy Essenza MEC440TXNE s kapacitou 44 litrů a plně dotykovým uživatelským rozhraním umožňuje vaření a pečení s horkým vzduchem, jako v klasické troubě, i využití mikrovlnných funkcí pro ohřev nebo rozmrazování. Cena od 15 990 KčFoto: Archiv firmy

5. Snadnější úklid

Ani v kuchyni se nevyhnete úklidu. Naštěstí vestavné spotřebiče vám ho o něco usnadní. Teď není řeč o samočisticích troubách či beznámrazových chladničkách, těmito funkcemi jsou vybaveny i ty volně stojící. „Především se vyhnete spárám mezi nábytkem a volně stojícími spotřebiči, které navíc ubírají cenné centimetry využitelného prostoru. A také jsou místem, kde se brzy usazuje prach, drobečky a nečistoty, které prakticky nejde odstranit, aniž byste spotřebiče odsunuli,“ upozorňuje Darina Papáčová.

Foto: Archiv firmy

Vestavnou myčku nádobí Siemens iQ500 speedMatic SN558S06TE lze díky technologii HomeConnect kontrolovat a ovládat přes mobilní telefon nebo tablet – kdykoli a odkudkoli. Pomocí několika jednoduchých otázek snadno vyberete ten nejvhodnější program, myčka za vás ohlídá stav čisticích prostředků a pošle zprávu, až budou tablety nebo leštidlo docházet. Cena od 20 990 Kč Foto: Archiv firmy

6. Netradiční kombinace

A nakonec tip pro kulinární specialisty. Týká se vestavných varných desek, které přinášejí ještě skvělou možnost pro ty, kteří touží mít doma elektrickou i plynovou variantu. „Profesionální kuchaři a milovníci asijské kuchyně nedají dopustit na opravdový oheň, a tedy plynové desky, které jim například kromě flambování umožní také zpestřit pokrmy kouřovým aroma. Kdo by se nemohl rozhodnout, může varné desky nakombinovat, a využívat tak výhod různých metod vaření,“ upřesňuje Jakub Meyer.

Související témata:

Načítám