Hlavní obsah

Módní faux pas. Čeho se vyvarovat?

Foto: lifeandstyle.org

Módní návrháři někdy zapomenout, že by se jejich modely měly dát nositFoto: lifeandstyle.org

Reklama

Přehlídková mola určují trendy, předvídají novinky a především inspirují. Ne vždy se ale vše podaří, jak má. I špičkoví návrháři občas pořádně „ustřelí“ a vypustí do světa cosi, nad čím zůstává rozum stát.

Článek

Módní faux pas se na molech objevují znovu a znovu. Designéři se často nechají unést múzou a takzvané „nenositelné“ kousky nebo kombinace přenášejí do ready-to-wear kolekcí, tedy doslova, připravených k nošení. Vybrali jsme několik příkladů, kterých byste se raději měla vyvarovat, a zároveň tipů, jak správně na to!

Lesklá a beztvará saka? Fuj!

Lesk je nedílnou součástí mnoha stylů, jako je třeba motorkářský nebo disco. Nesmí však chybět správný střih i barva. S dobře zvoleným lesklým sáčkem se lehce proměníte v módní ikonu, dejte ale pozor na materiál a zbytek outfitu. K barevným a lesklým sakům se nejlépe hodí šaty či kalhoty neutrální barvy, jen tak se vyhnete tomu, abyste vypadala jako modelka na fotografii.

Vycpávky jen s rezervou

To, že robustní ramena ženám nesluší a ubírají jim na jemnosti, není žádná novinka. Mohutné vycpávky jsou zkrátka přežitkem, ale někteří designéři jako by je doslova milovali. Naopak nenápadné a dobře střižené vycpávky jsou in! Mohou podtrhnout siluetu a ozvláštnit outfit, takže se jich vůbec nemusíte bát. Budete-li volit výraznější, dbejte na to, aby směřovaly od ramen, ne dovrchu a pokud možno nebyly dokulata. Ruce pryč od baculatých vycpávek začínajících skoro u límce! Dobře vypadají i svršky, které mají nařasená ramena. Nejsou s vycpávkami a tudíž nepůsobí „přemrštěně".

Balonové střihy s rozumem

Jsou sexy a romantické zároveň, ženy zkrátka balonové střihy milují. Není divu, sluší totiž skoro každé. Štíhlé promění v éterické víly a baculky díky nim skryjí kila navíc. Pro nošení balonové módy platí pravidlo střídmosti. Dejte pozor, abyste ze sebe nevědomky neudělala chodící pytel, jako se to podařilo například modelce na levém snímku. Pozornost soustřeďte raději na rukávy a linii boků, tak se vám podaří důmyslně zvýraznit vaše křivky.

Pozor na asymetrii a netypické střihy

Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása. Pokud přesto patříte mezi fanynky atypických střihů a ráda poutáte pozornost, vyhněte se outfitům, které působí přespříliš asymetricky nebo zbytečně rozevlátě. Můžete na sobě mít značkové šaty, které na ultraštíhlé figuríně vypadají božsky, ale skutečnost bude jiná. Přehlídková mola dokazují, že to rozhodně nemusí být to pravé ořechové…

Volánky jen na správných místech

Většinou slouží jako doplněk oblečení, podtrhují jeho střih a dodávají mu ten správný šmrnc. Až se zdá, že nemohou nijak uškodit. Někteří návrháři však „přitlačili na pilu“ až moc a volány jejich jinak úžasné kousky proměnily v modely hrůzy. Noste proto volány jen tam, kde si to můžete dovolit, tedy na místech, kde si vaše silueta zaslouží být zvýrazněná, třeba na hrudníku a okolo stehen.

Všechno lítá, co peří má

Pokud také milujete módní přehlídky, jistě vás nepřekvapí mnohé extravagantní výstřelky, které na sebe modelky pyšně obléknou. Podobné extrémy je však v kolekcích navrhovaných pro běžné nošení vidět stále častěji, což je velká škoda. Tento jinak ladný model připomínající napůl páva a napůl slepici, byste si jistě do práce neoblékla…

Rada na závěr

Nemusíte se striktně držet toho, co jste viděla ve výloze, případně módní přehlídce nebo na kolegyni v práci. Kouzlo módy spočívá ve složitém vzorci rozmanitosti a nekonečných možností, jehož neodmyslitelnou součástí je také váš vkus, fantazie a hravost! Směle do toho, kombinujte, zkoušejte, třeba i to, na co zdánlivě nemáte odvahu. Vaše vnitřní oko pozná, jestli to, co máte na sobě, je v souladu a čemu se raději obloukem vyhnout.

Reklama

Související témata:

Načítám