Hlavní obsah

Módní faux pas, dojemné proslovy i podpora Ukrajiny: top momenty Českého lva

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někomu řve doma televize, někomu děti a někomu Český lev. Ten má od soboty, kdy se konal 29. ročník této filmové soutěže, nové majitele. Zátopek, jak bylo jeho zvykem, běžel na jistotu pro vítězství. Vedle oslav filmu se však večer nesl i v duchu podpory Ukrajiny.

Článek

Těšili se, jak se nastrojí a s kolegy oslaví své úspěchy i to, že se konečně uvidí. Ale nakonec si mnozí umělci do Rudolfina oblékli raději starou róbu a oželeli závěrečný večírek. Byl zrušen červený koberec, výzdoba i tradiční after party a ušetřené peníze se poslaly na pomoc Ukrajině. Během večera mohli diváci posílat dárcovské DMS zprávy.

Večerem decentně provedl herec a režisér Jiří Havelka (41) a ruská invaze na Ukrajině a podpora této zemi byla tématem číslo jedna. Umělci vyjadřovali solidaritu s Ukrajinou, mnozí sladili své outfity do modrožlutých barev. Na akci vystoupil i ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis (53), který poděkoval za podporu a vyzval k přerušení vazeb s ruskými filmaři.

Do soutěže bylo nominováno 84 snímků a z nich vybralo 184 akademiků celkem 25 titulů (hraných, dokumentárních, animovaných a krátkých filmů i televizních děl). Za celovečerní filmy byly dva favorité: Zátopek a Okupace.

Večeru nakonec kraloval Zátopek, stal se i filmem roku. Václav Neužil si odnesl sošku za výkon v hlavní roli (Zátopek), Oldřich Kaiser (66) za vedlejší roli (Muž se zaječíma ušima). Pavla Gajdošíková (30) byla oceněna za hlavní roli (Chyby) a Antonie Formanová (23) za výkon v roli vedlejší (Okupace).

Film Zátopek a jeho 13 nominací

Osm ze třinácti nominací proměnil film o legendárním běžci Emilu Zátopkovi (†78) režiséra Davida Ondříčka (52). Šlo o jasného favorita, vždyť byl za Českou republiku poslán i do oscarového klání (nedostal se však do užšího výběru).

David Ondříček mimo jiné poděkoval třem lidem, bez kterých by podle něj film nevznikl a kteří již zemřeli: Karlu Engelovi (†78), filmovému kaskadérovi a kamarádovi Dany Zátopkové (†97), který je k ní dostal; Daně Zátopkové, která dala povolení ke zfilmování životního příběhu svého muže a dokonce chtěla ve filmu hrát; a své mamince. Vyzval diváky, aby nepřestávali chodit do kina.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Producent Kryštof Mucha (47) a režisér David Ondříček měli mnoho důvodů k radosti. Zátopek se stal mimo jiné nejlepším filmemFoto: Profimedia.cz

Emila Zátopka skvostně ztvárnil oceněný Václav Neužil (42). Poděkoval režisérovi, že ho donutil otevřít dveře, které by se sám nejen bál otevřít, ale dokonce ani nevěděl, že je v sobě má. Do role běžce Zátopka dvakrát hubnul, propadl běhu a Emila nehrál, Emilem byl.

Foto: Profimedia.cz

Herec radost z ceny neskrývalFoto: Profimedia.cz

Minisérie roku: Božena

Televizní minisérií roku se stala Božena (rovněž byly oceněny kostýmy v tomto díle). Cenu převzala představitelka slavné spisovatelky, Aňa Geislerová (45), která ztvárnila Boženu Němcovou v druhé půlce série. A jako obvykle byla i módní hvězdou večera v šatech od Chatty a špercích od Cartiera.

Cenu s ní přebíral i producent Michal Reitler (51), který měl úspěšný večer: kromě Boženy slavil úspěch i televizní seriál Ochránce o školském ombudsmanovi, který řeší reálné případy z českého školství, na něm se také spolupodílel.

Foto: Profimedia.cz

Herecká hvězda a úspěšný producent Foto: Profimedia.cz

Elizaveta Maximová pro Ukrajinu

Jedním z nejsilnějších a nejemotivnějších bylo vystoupení herečky Elizavety Maximové (29), která sice od dětství žije v Česku, ale má příbuzné v Rusku a na Ukrajině. Vyjádřila podporu blízkým, kteří jsou v ohrožení na Ukrajině, a vzpomněla i své prarodiče v Rusku, kteří tajně poslouchají zakázané rozhlasové stanice, a mladšího bratra, který byl během protestů v Moskvě zatčen.

Cenu předala režisérce studentského filmu Milý tati. Tu udělují sponzoři a režisérka Diana Cam Van Nguyen (28) celou částku, tedy sto tisíc korun, věnovala Člověku v tísni.

Foto: Profimedia.cz

V krátkém účesu a nádherné robě byla Elizaveta Maximová nepřehlédnutelná Foto: Profimedia.cz

A jak dopadl Český lev z módního hlediska?

Jitka Čvančarová (43)

Foto: Profimedia.cz

Když na červený koberec festivalu v Karlových Varech vkráčela v létě v oslnivě modré róbě od návrháře Borise Hanečka, byla nepřehlédnutelná. A zdálo se tehdy, že na její šaty má názor celé Česko. Ona sama se v nich cítila báječně. A protože by jí v dnešní době přišlo marnotratné kupovat si šaty nové, ráda je vynesla znovu. Jejich barva je navíc barvou z ukrajinské vlajky. My tleskámeFoto: Profimedia.cz

Tři bohyně

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Jenovéfa Boková (29), Eliška Křenková (32) a Anna Fialová (26) jsou hvězdy mladé herecké generace a společně předávaly cenu za nejlepší scénografii. A ač každá v jiném stylu, všechny tři vypadaly jako bohyněFoto: Profimedia.cz

Sandra Nováková (39)

Foto: Profimedia.cz

Červený model se zlatými doplňky Sandře Novákové velmi slušel, zda se ale hodil pro takto slavnostní příležitost s pevně daným dress code (black tie), je hodně k diskusi. Její partner, režisér Vojtěch Moravec (34), ladil motýlkem, což oceňujemeFoto: Profimedia.cz

Jana Plodková (40)

Foto: Profimedia.cz

Herečka Jana Plodková, která je učiněný herecký chameleon, je i módní ikona a málokdy šlápne vedle. I letos byla v modelu od návrhářky Zuzany Kubíčkové za hvězdu a s partnerem, optikem Filipem Žilkou, skvěle ladiliFoto: Profimedia.cz

Jitka Asterová (62)

Foto: Profimedia.cz

Herečka a moderátorka, jejíž dcera Anna Kameníková (27) byla nominována za ztvárnění mladé Boženy Němcové, vypadala šik. Leč dress code její šaty a obutí nesplňovaly ani v nejmenšímFoto: Profimedia.cz

Iva Pazderková (41)

Foto: Profimedia.cz

Herečka a komička vypadala na slavnostním večeru skvostně. A to se nedávno vrátila z Dominikánské republiky, kde se účastnila reality show Survivor, a mnozí měli strach o ni i její psychický stav Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám