Hlavní obsah

Monacká kněžna Charlene: stylová proměna

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Aktualizováno

Elegance, grácie, šarm – přesně to většinu lidí hned napadne, když vidí nádhernou monackou kněžnu Charlene. Její šatník patří mezi nejvytříbenější – ale nebylo to tak vždy. Podívejte se na její stylový přerod.

Článek

Za svobodna Charlene Wittstock (41), dnes monacká kněžna, má nejen šlechtický titul, ale i titul jedné z nejstylovějších žen Evropy. Zatímco ten první získala poměrně jednoduše, sňatkem s knížetem Albertem II. (61), pro získání druhého musela pořádně zapracovat.

Sportovkyně tělem i duší

Narodila se v Rhodesii (dnes Zimbabwe). Otec byl obchodník a matka sportovkyně a trenérka plavání, kromě dcery mají ještě dva syny, a v roce 1989 se přestěhovali do Jihoafrické republiky. Charlene odmala závodně plavala a šlo jí to výborně – roku 1999 získala tři zlaté a jednu stříbrnou medaili na Afrických hrách. Napřesrok pak reprezentovala JAR na olympijských hrách v Sydney.

Přišel čas na změnu

V roce 2000 se také seznámila s monackým knížetem Albertem II. I on je nadšený sportovec: pětkrát reprezentoval svou zemi na zimních olympijských hrách v jízdě na bobech, dvakrát jel rallye Paříž–Dakar a dobyl jižní i severní pól. Dohromady se dali až o pár let později – jako pár se poprvé na veřejnosti ukázali v roce 2006.

Foto: Profimedia.cz

Na foto (zleva): Ještě v létě 2007 je vidět, že krásná Albertova přítelkyně trochu tápe, jak správně reprezentovat. Staromódní a trochu pytlovité kousky nepodtrhují její krásu, ale naopak ji skrývají – nebo dokonce zvýrazňují nedostatkyFoto: Profimedia.cz

Samozřejmě se hned začalo mluvit i o tom, jak se Charlene obléká – a nebyl to žádný zázrak. Šatům moc neholdovala a dávala přednost tílkům, džínům nebo zvonům a o sofistikovanosti nemohla být řeč. Například na ples Červeného kříže si vzala róbu půjčenou od kamarádky. Jednoduše řečeno, moc to neřešila.

Foto: Profimedia.cz

Na foto (zleva): V letech 2008 a 2009 se Charlene musela začít zajímat o módu trochu více a výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Sice se ještě nejednalo o nejslušivější nebo nejkrásnější šaty, ale rozhodně se začaly dít velké změnyFoto: Profimedia.cz

A sportovní postava to Charlene neulehčovala: široká ramena, vypracované paže, útlé boky i nadprůměrná výška. Ani neustálé srovnávání s Albertovou matkou, jedinečnou Grace Kelly (†52), která je dodnes ikonou elegance, budoucí kněžně módní sebevědomí nepřidávalo.

Nikdy se nevzdávat

Jako pravá sportovkyně se ale Charlene nenechala odradit a na svém stylu pořádně zapracovala. Na červený koberec se začala chystat mnohem důkladněji: střihy jsou promyšlenější a lichotivější, kratší vlasy mají švih, líčení je sofistikovanější.

Foto: Profimedia.cz

Na foto (zleva): Na červeném koberci jako ryba ve vodě? Rozhodně to tak vypadá! Zdobnost a zároveň elegantní střídmost – je vidět, jak velký kus práce Charlene a její pomocníci odvedli. Zlaté šaty z roku 2010 i nádherný fialový model, který si vzala na galavečeři pořádanou Ralphem Laurenem v roce 2013, byly trefou do černéhoFoto: Profimedia.cz

Jejím průvodcem světem módy se stal fenomenální Giorgio Armani (84) – již v roce 2006, při jejich prvním setkání, ho Charlene absolutně odzbrojila svou krásou a dobrotou. Velmi blízký vztah s návrhářem i jeho módním domem, který trvá dodnes, začal roku 2010. Armani si ji vzal „pod křídla“ v pravou chvíli: v červnu toho roku bylo oznámeno zasnoubení. Bylo jasné, že se mladá žena stane monackou kněžnou, a bylo nutné tomu přizpůsobit její šatník.

Charlene objevuje kouzlo stylového vrstvení a asymetrických výstřihů, které skrývají širší ramena. Šikovně zařazuje mužské prvky a vždy je spojuje s jehlami. V jejím šatníku se zabydlují i trendy obleky, černé a černobílé komplety, pastelové kousky i ty s metalickým leskem.

Tou dobou nastávající nevěsta sportovní kariéru již ukončila. Po zranění si dala osmnáctiměsíční pauzu, ale pak se již nikdy nedostala na své nejlepší časy. Má to ale i světlou stránku: konečně získala čas naplno se věnovat přípravám na budoucí roli.

Foto: Profimedia.cz

Na foto (zleva): Přátelství s Giorgiem Armanim je pro kněžnu osudové. Modely z jeho dílny v jejím šatníku převládají a jeho módní dům měl tu čest vyrobit pro budoucí kněžnu dechberoucí svatební róbuFoto: Profimedia.cz

Své první ano si pár řekl 1. července 2011 – jednalo se o civilní obřad a Charlene si oblékla blankytné dlouhé šaty a sako z dílny Chanel. Nazítří se konal obřad církevní, mnohem honosnější. Klasické svatební šaty byly dílem Georgia Armaniho. Sofistikovaná silueta, luxusní hedvábí a 40 000 krystalů Swarovski – vyrobit tento skvost trvalo dva tisíce pět set hodin.

O tři roky později pár oznámil šťastnou novinu – na svět přijdou noví pokračovatelé rodu. Po porodu dvojčat Jacquese a Gabrielly (4) v roce 2014 se kněžna rychle vrátila do formy. Nemusela měnit garderobu, která již tou dobou byla její chloubou. Zůstává také věrná pixie střihu a decentnímu líčení, které občas osvěží výraznou rtěnkou.

Foto: Profimedia.cz

Na foto (zleva): I extravagance v podobě metalických looků má místo v urozeném šatníku. V stříbrném overalu Versace z ní nemohl nikdo spustit oči. Černá, to je Charlenina srdcovka, a efektní pánský smoking je snad to nejsvůdnější, co si může na sebe žena vzítFoto: Profimedia.cz

Dnes je kněžna Charlene jednou z nejžádanějších návštěvnic módních přehlídek, přátelí se s Ralphem Laurenem (79), Rafem Simonsem (51) či Nicolasem Ghesquièrem (47) a byla si blízká i s nedávno zesnulým Karlem Lagerfeldem (†85). Svým módním stylem spojuje tradici, půvab, vrozenou krásu i moderno. Blond kráska našla pravou rovnováhu mezi něžností a elegancí. Je ikonou a inspiruje miliony žen.

Albertovou matkou je slavná herečka Grace Kelly – v životopisném filmu ji ztvárnila Nicole Kidman (51). Zajímají vás známé herečky v rolích slavných žen?

Reklama

Související témata:
Charlene, kněžna monacká

Načítám