Hlavní obsah
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Mramorová hrníčková bábovka je super snadná a chutná jako od babičky! Prostě, stará, dobrá klasika, která nikdy nezklame.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
  • 4 ks vejce
    3
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/2 kostky másla
    7
  • 1 lžička prášku do pečiva
    1
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1/2 hrnku mléka
    7
  • 1 lžíce kakaa
  • 1/2 hrnku másla
    7
  • 2 hrnky polohrubé mouky
    1
  • 1 balení čokoládové polevy
  • 2 lžíce lískových oříšků
    8
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Žloutky utřete s polovinou krupicového cukru a máslem do pěny, postupně zašlehejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Přilijte mléko a nakonec přidejte tuhý sníh z bílků, vyšlehaný s druhou polovinou krupicového cukru. Třetinu těsta oddělte a obarvěte kakaem. 

02.

Do vymazané a vysypané bábovkové formy nalijte polovinu světlého těsta, pak tmavé těsto a nakonec zbytek světlého těsta. Obrácenou stranou vařečky těstem jednou projeďte kolem dokola, čímž se vytvoří mramorování. Vložte do do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 40 minut.

03.

Po chvíli upečenou bábovku vyklopte na rovný talíř a nechte vychladnout. Vychladlou bábovku polijte čokoládovou polevou a posypte oříšky či mandlemi nebo ji jen pocukrujte.

A jakou bábovku máte nejraději vy?

Energetická hodnota celkem pro 1 bábovku
Energie20 202,12 kJ
Bílkoviny72,81 g
Tuky281,75 g
Sacharidy497,65 g
Sůl0,97 g
SAFA146,65 g
Vláknina13,81 g
Cukry277,05 g

Načítám